Μαρ 26 2013

Άρθρα του/της ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΓΥΡΩ

Μια πολύ σημαντική ημέρα…….

 

 

Η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων ή αλλιώς ημέρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου . Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. το 1966, σε ανάμνηση ενός τραγικού γεγονότος που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου 1960 η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ ,κατά νεαρών διαδηλωτών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70  άνθρωποι.Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά των νόμων του Απαρντχάιντ , που είχε επιβάλει η μειοψηφία των λευκών , εφαρμόζοντας την ανισότητα ανάμεσα στις φυλές.
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα καλούμαστε να   ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού , των φυλετικών  διακρίσεων ,της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Δυστυχώς στις μέρες μας εντοπίζεται ακόμη ρατσισμός όχι μόνο ανάμεσα στους έγχρωμους και τους λευκούς , αλλά και ανάμεσα σε άτομα διαφορετικών χωρών , απέναντι σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ανάμεσα στις γυναίκες και στους άντρες κτλ..
Η βία , η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή , βάζουν σε κίνδυνο τους δημοκρατικούς θεσμούς και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα .Ρατσιστής δε γεννιέται κανείς , αλλά διαμορφώνεται όταν βρεθεί το κατάλληλο περιβάλλον , είτε αυτό είναι οικογενειακό είτε σχολικό.
Είναι χρέος όλων μας να αποκτήσουμε τις αξίες του σεβασμού στην ανθρώπινη ύπαρξη , στην  ελευθερία , στην ισότητα και στην αλληλεγγύη.
( να και ένα μικρό αλλά με βαρυσήμαντο νόημα ποίημα σχετικά με τον ρατσισμό)
»Όταν γεννιέμαι , είμαι μαύρος
Όταν μεγαλώσω , είμαι μαύρος
Όταν κάθομαι στον ήλιο , είμαι μαύρος
Όταν φοβάμαι , είμαι μαύρος
Κι όταν πεθαίνω , ακόμα είμαι μαύρος.
Κι εσύ λευκέ άνθρωπε
Όταν γεννιέσαι , είσαι ροζ
Όταν μεγαλώνεις ,γίνεσαι λευκός
Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος
Όταν κρυώνεις , γίνεσαι μπλε
Όταν φοβάσαι , γίνεσαι κίτρινος
Όταν αρρωσταίνεις , γίνεσαι πράσινος
Κι όταν πεθαίνεις , γίνεσαι γκρι
Και αποκαλείς εμένα έγχρωμο ;»

2 σχόλια μέχρι τώρα




2 σχόλια προς “Μια πολύ σημαντική ημέρα…….”

  1.   ΨΑΛΛΙΔΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗστο 08 Απρ 2013 στις 8:41 πμ     Απάντηση1

    Αυτο το αρθρο μου αρεσει πολυ,η ημερα κατα του ρατσισμου ειναι μια πολυ σημαντικη μερα για ολους τους ανθρωπους. Συμφωνω απολυτα με τα παραπανω, επισης το ποιημα εξηγει σε μεγαλο βαθμο γιατι δεν πρεπει να ειμστε ρατσιστες!

  2.   ΜΠΑΝΑΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣστο 08 Απρ 2013 στις 10:36 πμ     Απάντηση2

    Είχαμε μια εκδήλωση την ημέρα κατά του ρατσισμού  και  είπαν αυτό ακριβώς ποίημα και ειλικρινά μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Κακώς κοροϊδεύουμε άτομα τα οποία είναι  χρωματικός διαφορετικά από εμάς. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και όχι ξεχωριστό, είναι πλέον καιρός να αποδεχτούμε αυτά τα άτομα και να μην τα περιθωριοποιούμε διότι είναι και αυτοί σαν εμάς  “ΆΝΘΡΩΠΟΙ”!
    Εγώ πήρα ένα σπουδαίο μάθημα από την εκδήλωση που είχαμε στο σχολείο μας και κατάλαβα πως πρέπει να αγαπάμε και να βοηθάμε του πάντες γύρω μας όπως και αν είναι, και μια μέρα ίσως ανταμειφθείς  για αυτό!

Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *