Απρ 03 2013

Άρθρα του/της ΧΟΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Υπάρχω,σκέφτομαι,μιλώ ελεύθερα,είμαι ενας μικρός πολίτης

Στις μέρες μας κάθε  άνθρωπος, σε κάθε γωνιά της γης, ανεξαρτήτου ηλικίας, εθνικότητας  και φύλου έχει το δικαίωμα  αφού υπάρχει να σκέφτεται και να μιλά ελεύθερα. Για να επιτευχθεί αυτό έγιναν πολλοί αιματηροί αγώνες ανά την υφήλιο. Από τις πρωτες διακηρυξεις που ψηφίστηκαν από τον ΟΗΕ ηταν η διακήρυξη των δικαιωμάτων του παιδιού..

Θεμελιώδες βήμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού ήταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1989, η οποία ψήφισε ομόφωνα την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού το κείμενο της οποίας κλήθηκαν τα κράτη μέλη αφενός να φροντίσουν να το δημοσιεύσουν αφετέρου να φροντίσουν για την κυκλοφορία του, την αναγνώριση – ερμηνεία του κυρίως στα σχολεία και τα  πάσης φύσεως εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανεξάρτητα της μορφής του πολιτεύματος . Στην συνθήκη ως παιδιά ορίζονται όλοι κάτω των 18 ετών.

Το επίσημο κείμενο της Διακήρυξης αυτής έγινε στις πέντε επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ (Αγγλική, Γαλλική, Ισπανική, Κινεζική και Ρωσική).

Μέχρι τώρα όλες οι χώρες του ΟΗΕ έχουν υπογράψει και έχουν επικυρώσει τη συνθήκη εκτός από τη Σομαλία και τις Η.Π.Α.. Για την ακρίβεια οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει την συνθήκη αλλά δεν την έχουν επικυρώσει. Η μη επικύρωση της συνθήκης σημαίνει ότι είναι νομικά ανενεργή για τις ΗΠΑ.
Τα δικαιώματα των παιδιών προστατεύονται σε εθνικό , ευρωπαικό και σε παγκόσμιο επίπεδο από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ( ΜΚΟ ) όπως η UNICEF και  Το χαμόγελο του παιδιού.

Μέσα από αυτην την Διακήρυξη τα παιδιά  μπορούν ελεύθερα να εκφραστούν , να έχουν άποψη και γνώση για θέματα που αφορούν την ζωή τους, την επαγγελματική τους αποκατάσταση και την συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή.

Συνοψίζοντας τα παιδιά δεν αντιμετωπίζονταν  με τον απαιτούμενο σεβασμό από κανέναν μεγαλύτερο σε ηλικία. Πολλές φορές ασκούνταν βία σε αυτά ή χρησιμοποιούνταν για σκοπούς για τους οποίους δεν προορίζονται.

Σήμερα όμως  προστατευόμενα  από τους διεθνείς οργανισμούς έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους.

Όπως λέει μία αφρικανική παροιμία «ο κόσμος δεν μας προσφέρθηκε απ’ τους γονείς μας , μας τον δάνεισαν τα παιδιά μας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *