Απρ 02 2013

Άρθρα του/της ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΓΥΡΩ

Σκέψεις για την κοινωνία του αύριο.

Κάτω από: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγγραφείς και επιστήμονες προσπαθούν να φανταστούν πως θα είναι η κοινωνία και  o  κόσμος ολόκληρος σε 100 χρόνια από σήμερα.Συχνά η ιδέα μας για το πώς θα είναι ο κόσμος στο μέλλον έχει να κάνει με ακραίες εξωπραγματικές εκδοχές που πηγάζουν από βιβλία και ταινίες.Ιπτάμενα  αυτοκίνητα , τεράστιες οθόνες κ.ά. έρχονται στο νου μας , καθώς φανταζόμαστε ένα νέο μέλλον για την ανθρωπότητα.Ας έρθουμε όμως στην πραγματικότητα και ας προσπαθήσουμε κι εμείς από τη μεριά μας να πάρουμε μία γεύση από τη μελλοντική μας κοινωνία.
Αρχικά , παρόλο που η ανθρώπινη ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται, τελευταία παρατηρούμε μία διαφορετική  λειτουργία της κοινωνίας μας .Έτσι ενώ μέχρι πρόσφατα είχαμε την παγκοσμιοποίηση , τώρα έχουμε την εθνικοποίηση.Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες  εθνότητες που ζουν σε διάφορα κράτη επιθυμούν να  ανεξαρτοποιηθούν και να δημιουργήσουν ένα δικό τους κράτος ..Παράλληλα το κίνημα ενάντια στο ρατσισμό όλο και μεγαλώνει.Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πως όσο διαφορετικοί και να φαινόμαστε , θα πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα.Οπότε πως θα είναι η κοινωνία μας στο μέλλον;

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε διάκριση των διαφορετικών εθνών , αλλά και σεβασμό απέναντι στα άλλα κράτη. Τότε οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν  αρμονικά στις μικρές τους κοινωνίες  , χωρίς όμως να  αντιπαρατίθενται προς   τους συνανθρώπους τους  με  διαφορετική κουλτούρα και πολιτισμό.
Επίσης , μια ακόμη εκτίμησή μας για την κοινωνία του μέλλοντος είναι ότι οι πόλεις θα επεκτείνονται προς τα πάνω.Η καλλιεργήσιμη γη, καθώς και ο χώρος για ανέγερση κατοικιών  ολοένα και λιγοστεύει.Οπότε τα κτίρια θα χτίζονται όλο και υψηλότερα για εξοικονόμηση χώρου . Επομένως , εάν οι επιστήμονες δεν έχουν βρει μέρος αλλά και τρόπο για να ζήσουμε σε ένα άλλο πλανήτη , τυχεροί θα είναι όσοι δεν έχουν υψοφοβία!
Τέλος πιστεύουμε ότι στη μελλοντική  κοινωνία μας οι λέξεις φτώχεια , αναλφαβητισμός και  πόλεμος δε θα υπάρχουν στο λεξιλόγιο των ανθρώπων και η ειρήνη , η μόρφωση , η αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των ανθρώπων θα κυριαρχήσουν τελικά!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *