Ιαν 23 2013

Άρθρα του/της ΧΟΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το κοινωνικό πρόβλημα της ξενοφοβίας

Κάτω από: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε πολλές ευρωπαικές χώρες υπάρχουν έντονα προβλήματα ρατσισμού, κοινωνικού αποκλεισμού, ξενοφοβίας, μη ανεκτικότητας του διαφορετικού, έλλειψη έμπρακτου αμοιβαίου σεβασμού και άγνοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλα αυτα έχουν ως αποτέλεσμα να  εκδηλώνονται  επιθέσεις, παρενοχλήσεις, περιθωριοποίηση από την δημόσια ζωή, αποκλεισμό από την αγορά εργασίας, εκφοβισμός  και διακρίσεις των <<διαφορετικών>> μεταναστών, , πολιτισμικών ομάδων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

. Το πρόβλημα της ξενοφοβίας το συναντάμε  και στα σχολεία που αποτελούν χώρο διακρίσεων εις βάρος των αλλοδαπών μαθητών, που γίνονται τόσο από τους υπόλοιπους μαθητές και γονείς όσο και από τους εκπαιδευτικούς κάποιες φορές.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός προσέγγισης Ελλήνων κι αλλοδαπών τόσο μειώνονται οι ξενοφοβικές αντιλήψεις. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό στους μαθητές του δημοτικού από τους οποίους όσοι  συνυπάρχουν   στην τάξη με  αλλοδαπούς μαθητές εμφανίζουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα και υψηλότερους δείκτες αποδοχής του <<διαφορετικού>>, από εκείνους που δεν πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο με τα παιδιά των μεταναστών ή από εκείνους που δεν συναναστρέφονται με παιδιά απο άλλες χώρες.

Ο φόβος για το άγνωστο μας κάνει κάποιες φορές να κρίνουμε σκληρά <<τους διαφορετικούς>> συμμαθητές μας χωρίς να  δίνουμε σημασία   στις  δεξιότητές ή τις δυνατότητές τους.

Στην κοινωνία που ζούμε και που επικρατείί η δημοκρατία θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά των αλλοδαπών ως ίσους απέναντί μας και με σεβασμό στη  διαφορετικότητά τους.

. Η οικογένεια  παίζει  σημαντικό ρόλο στο πώς θα  μάθουν, τα παιδιά  να είναι περισσότερο δεκτικά στη διαφορετικότητα μέσα από το διάλογο και τη συζήτηση. Η οικογένεια και το σχολείο οφείλουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στο να καταλάβουμε ότι το διαφορετικό χρώμα, η  καταγωγή, η θρησκεία και  οι  συνήθειες δεν κάνουν <<διαφορετικούς ανθρώπους>>

. Το πρόβλημα της ξενοφοβίας το συναντάμε και στον χώρο της εργασίας όπου όλο και περισσότεροι αλλοδαποί καταλαμβάνουν θέσεις. Έτσι έχει  ριζώσει η αντίληψη ότι ο ξένος ευθύνεται για την ανεργία, την υψηλή εγκληματικότητα και την υποβάθμιση της ζωής.

Μήπως φταίει ο εγωισμός μας και ο φόβος για το μέλλον που οδηγούν σε διακρίσεις;

Οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν ένα θετικό παράγοντα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Ακόμη μπορούν να συμβάλουν στον εμπλουτισμό του πολιτισμού μας με τα διαφορετικά  πολιτισμικά τους στοιχεία

. Σημαντική είναι και η προσφορά τους στην ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα στη χώρα παραμονής τους και στη  χώρα  καταγωγής τους .Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι  οι άνθρωποι είμαστε ίσοι και ελεύθεροι από τη γέννησή μας!!!!!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *