Ιαν 18 2013

Άρθρα του/της apseftoura

ΤΟ 2013……ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΒΑΦΗ

Κάτω από: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ 2013……ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΒΑΦΗ                  
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το 2013 αποτελεί το έτος του Κωνσταντίνου Καβάφη, καθώς έχουν περάσει 150 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου ποιητή. Ο Κωνσταντίνος Καβάφης (1863-1933) ήταν και παραμένει ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 29 Απριλίου του 1863  και πέθανε στην ίδια πόλη το 1933 την ημέρα των γενεθλίων του .Ήταν το ένατο και το τελευταίο παιδί του Πέτρου Καβάφη και της Χαρίκλειας Φωτιάδη και οι ρίζες του φαίνεται πως ήταν βυζαντινές. Υπήρξε χωρίς αμφιβολία , η μεγαλύτερη πνευματική φυσιογνωμία της Αλεξάνδρειας .
Το 1870 με το θάνατο του πατέρα του Καβάφη , αρχίζει η σταθερή πορεία της οικογένειας προς την οικονομική κρίση και παρακμή. Το 1872 η Χαρίκλεια  Καβάφη  μετακομίζει με τα παιδιά της στην Αγγλία (στο Λίβερπουλ αλλά και στο Λονδίνο ) όπου και θα παραμείνουν τα επόμενα έξι χρόνια. Ο μικρός Καβάφης σπουδάζει σε αγγλικό σχολείο  όπου διδάσκεται για μητρική του γλώσσα την αγγλική , αλλά παράλληλα μαθαίνει ελληνικά και γαλλικά . Μετά από λίγα χρόνια παραμονής στην Αγγλία η οικογένεια Καβάφη αναγκάζεται να επιστρέψει και πάλι στην Αλεξάνδρεια .
Το 1882, στη διάρκεια της αιγυπτιακής εξέγερσης κατά των Άγγλων πηγαίνει με την οικογένειά του για τρία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη στο σπίτι του παππού του Γεωργάκη Φωτιάδη. Το πιο αξιοσημείωτο αυτής της περιόδου,  είναι το γεγονός ότι η παραμονή του στην Πόλη συμπίπτει με τις πρώτες μαρτυρημένες συστηματικές του προσπάθειες να επιδοθεί στην τέχνη του ποιητικού λόγου . Τον Οκτώβριο του 1885 , ο Καβάφης επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια μαζί την οικογένειά του και αποκτά την ελληνική υπηκοότητα.
Τα πρώτα χρόνια μετά την επιστροφή στην Αλεξάνδρεια είναι μία περίοδος προσαρμογής . Ο Καβάφης αρχίζει να εργάζεται, όχι συστηματικά, αλλάζοντας διάφορα επαγγέλματα, όπως του δημοσιογράφου,  του μεσίτη ,του γραμματέα κτλ.
Το 1891 , ο Καβάφης εκδίδει σε μονόφυλλο το πρώτο αξιόλογο ποίημα του , το Κτίσται και άλλα πεζά κείμενα , όπως τα δυο περί των «Ελγινείων» .        Στη συνέχεια , και αφού τα οικονομικά του βελτιώνονται πραγματοποιεί ταξίδια στο Κάιρο ,στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Το 1901 και το 1903 πηγαίνει στην Ελλάδα όπου γνωρίζει μερικούς από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, όπως τον Πολέμη ,τον Ξενόπουλο και τον Πορφύρα. Το 1903 εκδίδει το ποιητικό του έργο με τίτλο «Ποιητικά».
Τα επόμενα χρόνια κυλούν ανάμεσα σε ποιητικούς ,φιλοσοφικούς στοχασμούς και γνωριμίες με εξέχουσες προσωπικότητες στην Αλεξάνδρεια .
Από το 1930, αρχίζει να υποφέρει από το λάρυγγά του , και τον Ιούλιο του 1932, οι γιατροί διαγιγνώσκουν καρκίνο του λάρυγγα .Πηγαίνει στην Αθήνα όπου εισάγεται σε νοσοκομείο και του γίνεται τραχειοτομία. Μετά από τετράμηνη παραμονή στην Αθήνα ,επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια όπου και το επόμενο έτος ,1933, στις 29 Απριλίου , πεθαίνει.
Συνολικά τα ποιήματα που έγραψε ο Καβάφης ήταν 154. Ο Καβάφης έγραψε κάποια πεζά ,δοκίμια ,μελέτες κτλ. Μερικά από τα πιο σπουδαία έργα του είναι τα εξής :Άννα Κομνηνή, Δέησις, Ηρώδης Αττικός, Θερμοπύλες, Ιθάκη , Μέρες του 1903, Μονοτονία , Όσο Μπορείς , Πέρασμα , Στα 200 π.Χ., Τρώες , Φιλέλλην  κά.

Τα   ποιήματα του Καβάφη και γενικότερα το έργο του αποτελούν αντικείμενο μακρόχρονης μελέτης σε όλο τον κόσμο , αφού έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες ,όπως αγγλικά , γαλλικά ,γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά , αλλά και γιαπωνέζικα.

https://www.youtube.com/watch?v=1aFTuH1lwjM

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση