Αλλεργίες και βότανα…

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

Αλλεργίες της Άνοιξης: Πού οφείλονται και ποια βότανα βοηθούν στην αντιμετώπισή τους

Αλεργίες της Άνοιξης: Πού οφείλονται και ποια βότανα βοηθούν στην αντιμετώπισή τ

Οι αλλεργίες είναι ένα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού την άνοιξη αλλά και στις αρχές του Φθινοπώρου. Που οφείλονται όμως αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Αλλεργία γενικά χαρακτηρίζεται κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε κανονικά αβλαβείς ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Εκδηλώνονται συνήθως με ρινική καταρροή, φτέρνισμα, φαγούρα και αίσθηση μπουκώματος, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις επιπεφυκίτιδα αλλά και άσθμα το οποίο μπορεί να γίνει επικίνδυνο και χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο στο ένθετο Υγεία της εφημερίδας το Έθνος, τα επικρατέστερα αλλεργιογόνα που ταλαιπωρούν τον περισσότερο κόσμο είναι: η γύρη των φυτών με κυρίαρχους υπαίτιους τα ανεμόφιλα και εντομόφιλα είδη, η οικιακή σκόνη που προκαλούν τα ακάρεα καθώς και η αλλεργία στους μύκητες και στα ζώα.

Συνήθως τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι ήπια, ωστόσο το άσθμα είναι ανησυχητικό, αφού εκδηλώνεται με ξερό βήχα, σφύριγμα και δύσπνοια και μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Προκειμένου να προλάβουμε τυχόν αλλεργίες είναι καλό να αποφεύγουμε την έκθεση στα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, ενώ σημαντικός είναι και ο προσεκτικός καθαρισμός του σπιτιού και τα ειδικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα που απομακρύνουν τα ακάρεα.

Ωστόσο όπως αναφέρεται στο άρθρο στο ένθετο Υγεία της εφημερίδας το Έθνος, ορισμένα βότανα μπορούν να μας ανακουφίσουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργίας.

Συνέχεια

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Ανοιξη…

Τα 5 καλύτερα βότανα για την Άνοιξη

Τα 5 καλύτερα βότανα για την Άνοιξη

Της Ελευθερίας Μαντζώρου

Στην Κινέζικη ιατρική, η εποχή της άνοιξης συνδέεται με το στοιχείο του ξύλου, το οποίο συσχετίζεται με το ήπαρ. Είναι τυχαίο που τόσοι πολιτισμοί συνιστούν νηστείες και αποτοξινωτικά πρωτόκολλα αυτή την εποχή; Όχι βέβαια! Ας δούμε ποια είναι τα καλύτερα βότανα για αυτή την εποχή.


1. Γαϊδουράγκαθο.
Είναι γνωστό για τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες, αλλά και για την ηπατοπροστατευτική του δράση (σε όλο το φάσμα των ηπατικών διαταραχών). Πάρτε το βότανο σε έγχυμα ή έτοιμες κάψουλες. Το ενεργό συστατικό είναι οι σπόροι, συγκεκριμένα η ουσία σιλυμαρίνη.

Συνέχεια

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το «Ιστολογείν»!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο