fvasila's blog

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1η

Εκφώνηση: Οι επιμορφούμενοι καλούνται:

Με τη βοήθεια μιας μηχανής αναζήτησης:

  • να αναζητήσουν ένα βίντεο που θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν διδακτικά στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους
  • να δημιουργήσουν ένα έγγραφο κειμένου (το πολύ 200 λέξεις) κάνοντας αναφορά στη διδακτική αξιοποίηση του ευρήματος. Στο αρχείο κειμένου να υπάρχει δεσμός (υπερσύνδεση) προς το βίντεο και
  • να αναρτήσουν το κείμενό τους στον «Χώρο αποστολής αρχείων ασύγχρονων δραστηριοτήτων, Μεσοδιάστημα: Συνεδρία 1 & 2» με όνομα αρχείου: S1_eponymo_onoma.docx.

Υλοποίηση 1ης δραστηριότητας

http://photodentro.edu.gr/v/item/video/8522/137

Το παραπάνω ψηφιακό βίντεο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφόρμηση για τη διδασκαλία του Θεωρήματος του Θαλή , §1.3 Μέρος Β΄ Γεωμετρία της Γ΄ Γυμνασίου. Ειδικότερα παρουσιάζει τη διατύπωση του θεωρήματος του Θαλή, την εφαρμογή του σε παραδείγματα της καθημερινής ζωής ενώ ταυτόχρονα δίδονται βιογραφικά στοιχεία του φιλοσόφου Μιλήσιου τονίζοντας την πολυδιάστατη ιδιοφυία του.

Ο συνδυασμός εικόνας και ήχου ασκεί έλξη στους μαθητές, κερδίζει την προσοχή τους και ενδυναμώνει τη μαθησιακή εμπειρία. Το βίντεο πετυχαίνει καλύτερα τη διατύπωση νοημάτων τα οποία είναι ευκολότερο να αποκωδικοποιηθούν από τον θεατή. Η επίδειξη της διαδικασίας της μέτρησης και η ιστορική αναδρομή που παρουσιάζονται, επικοινωνούνται καλύτερα στους μαθητές όταν είναι οπτικοποιημένα απ’ ότι όταν την αφηγείται ο εκπαιδευτικός με τον κλασικό δασκαλοκεντρικό τρόπο. Αυτό συμβαίνει διότι η οπτικοποίηση ενός γεγονότος αυξάνει την παρατηρητικότητα και τη μνημονική δεξιότητα. Γιατί όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός «μία εικόνα χίλιες λέξεις».

Με τη βοήθεια του συγκεκριμένου ψηφιακού μέσου καθορίζεται ευκρινής η συσχέτιση των προβλημάτων του πραγματικού κόσμου με την αντίστοιχη θεωρία. Επιδεικνύεται σαφής ο τρόπος που μπορούν να εφαρμόσουν τη νέα γνώση για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων με αποτέλεσμα να ενσωματώνουν τη νέα γνώση στην καθημερινή τους ζωή.

 

Κατασκευή ν ισόπλευρων τριγώνων

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε πως κατασκευάζουμε ν ισόπλευρα τρίγωνα, με μήκη πλευρών διαδοχικούς όρους γεωμετρικής προόδου, με την χρήση του προγράμματος geogebra.

Κατασκευή ν ισόπλευρων τριγώνων

 

Όλυμπος Καρπάθου

ΣΑΡΙΑ

Όλυμπος Καρπάθου

Η Όλυμπος είναι παραδοσιακός οικισμός της Καρπάθου. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 250 μέτρων, κατά μήκος του αυχένα που συνδέει δύο βουνοκορφές της βόρειας Καρπάθου. Η δυτική πλευρά της Ολύμπου είναι απόκρημνη και στέκεται πάνω από γκρεμό που καταλήγει στην θάλασσα ενώ η ανατολική της πλευρά είναι πιο ομαλή και της προσφέρει πρόσβαση στο επίνειό της, το Διαφάνι. Η Όλυμπος έχει 409 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Κοινότητα Ολύμπου

Η Όλυμπος αποτελεί ξεχωριστή κοινότητα από το 1948. Η συνολική έκταση της κοινότητας είναι 104.876 km2 και στα όριά της περιλαμβάνεται το βόρειο τμήμα της Καρπάθου και το νησί Σαρία. Η κοινότητα Ολύμπου έχει πληθυσμό 761 κατοίκους και περιλαμβάνει επίσης τους οικισμούς Αυλώνα , Διαφάνι και Τρίστομο και τις νησίδες Σαρία , Αστακίδα , Αστακιδόπουλο , Διβούνια και Χαμηλή. Το 2010 ενσωματώνεται στον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο Καρπάθου και αποτελεί τοπική κοινότητα

Ιστορικά στοιχεία

Στην αρχαιότητα οι κυριότερες πόλεις της βόρειας Καρπάθου ήταν η Βρυκούς και η Νίσυρος που ήταν χτισμένες στην ακτή γύρω από το στενό μεταξύ Καρπάθου και Σαρίας. Τον 7ο αιώνα μ.Χ. λόγω των πειρατικών επιδρομών, κυρίως Σαρακηνών πειρατών, οι κάτοικοι των αρχαίων πόλεων εγκατέλειψαν τις αρχικές τους εστίες και αναζήτησαν καταφύγιο σε ορεινότερα και πιο δυσπρόσιτα σημεία του νησιού με αποτέλεσμα να ιδρύσουν τον σημερινό οικισμό. Ο οικισμός χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των μεσαιωνικών νησιωτικών οικισμών και την εικόνα αυτή διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Την ονομασία Όλυμπος την οφείλει στο παλαιότερο όνομα του βουνού στο οποίο χτίστηκε, το οποίο σήμερα ονομάζεται προφήτης Ηλίας.

Η Όλυμπος παρέμεινε απομονωμένη από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και από την υπόλοιπη Κάρπαθο με αποτέλεσμα να αναπτύξει ξεχωριστή παράδοση], πολλά στοιχεία της οποίας διατηρεί ακόμα. Χαρακτηριστική είναι η παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής που φοριέται ακόμα και σήμερα από τις γυναίκες της Ολύμπου. Μέχρι την δεκαετία του 1980 ο δρόμος που συνέδεε τον οικισμό με το υπόλοιπο νησί ήταν ιδιαίτερα δύσβατος με αποτέλεσμα η επικοινωνία του οικισμού με την υπόλοιπη Κάρπαθο να γίνεται κυρίως μέσω θαλάσσης από το λιμάνι του Διαφανίου. Η βελτίωση του οδικού δικτύου βοήθησε πολύ την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής η οποία ήταν ραγδαία μετά το 1990.

Η Όλυμπος λόγω του αρχιτεκτονικού της κάλλους ορίστηκε ιστορική έδρα  του νέου δήμου Καρπάθου μετά τη σύσταση με το πρόγραμμα Καλλικράτης.

Πηγή:  ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ