Οδηγίες για μελέτη στο σπίτι

Τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να οργανωθούν για να μελετήσουν στο σπίτι.. Παρακάτω δίνονται κάποιες συμβουλές προκειμένου το διάβασμα στο σπίτι να γίνει πιο ευχάριστο και αποδοτικό.

  • Ένα από τα πιο βασικά σημεία είναι να έχει το παιδί τον προσωπικό του χώρο, το δικό του δωμάτιο. Xρειάζεται χώρο όπου θα μπορεί να αποσυρθεί για πολλές ώρες. Ο χώρος μελέτης πρέπει να είναι συγκεκριμένος, μεγάλος και αφαιρετικός. Το δωμάτιο του παιδιού πρέπει να είναι οργανωμένο με συγκεκριμένες θέσεις για τα αντικείμενα. Η ύπαρξη πίνακα ανακοινώσεων μέσα στο δωμάτιο, όπου τοποθετούνται σημαντικά χαρτιά ή υπενθυμίσεις δραστηριοτήτων είναι βοηθητική για την οργάνωση του παιδιού
  • Στο γραφείο τοποθετείται μόνο ένα μάθημα τη φορά και μόνο τα απαραίτητα αντικείμενα. Η μελέτη στο σπίτι πρέπει να είναι οργανωμένη και γεμάτη διαλείμματα. Πρέπει να είστε ακριβείς σε αυτό που ζητάτε από το παιδί. Ποτέ δεν δίνουμε πολύπλοκές οδηγίες. Μια εντολή τη φορά. Προσέχω τη διατύπωση των οδηγιών- εντολών. Ποτέ με ερωτηματικό τρόπο και ποτέ με την τηλεόραση- υπολογιστή ανοιχτό. Διατηρείστε συχνά βλεμματική επαφή με το παιδί και επιδιώξτε την όταν του δίνετε οδηγίες.
  • Πριν από μια δύσκολη δραστηριότητα δώστε του λίγο χρόνο να διασπαστεί. Αν δεν το κάνετε εσείς, θα το κάνει μόνο του.
  • Αν τα μαθήματα και οι φωτοτυπίες είναι φορτωμένα, τα χωρίζω σε μικρότερες ενότητες με συχνή επιβράβευση και 5 λεπτη χαλάρωση.
  • Ξεκαθαριζω εξ αρχής με τι δραστηριότητες θα ασχοληθεί το παιδί και του δίνω ένα κίνητρο. Οι δραστηριότητες καλό είναι να μην υπερβαίνουν για αρχή τα 10 λεπτά.
  • Επαινείτε συχνά το παιδί και άμεσα τόσο για την πραγματοποίηση μιας δραστηριότητας αλλά και για την παρουσίαση μιας επιθυμητής συμπεριφοράς. Οι τιμωρίες πρέπει να διατυπώνονται σε ήρεμο τόνο, να είναι άμεσες και κατανοητές στο παιδί. Οι σωματικές τιμωρίες δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα.

 

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε σχετικές τεχνικές μελέτης:

 

Κάνοντας κλικ στην εικόνα που ακολουθεί μπορείτε να επισκεφθείτε τη  σελίδα του Πανελλήνιου  Σωματείου Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) προκειμένου να μελετήσετε τα ενδιαφέροντα άρθρα του.

Αφήστε μια απάντηση