Πάσχα μακριά από τις τάξεις. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε τους μικρούς μας μαθητές χωρίς πασχαλινές δραστηριότητες. Μπορούμε λοιπόν να αρχίσουμε τη θρησκευτική αγωγή μαθαίνοντας για τη ζωή του Χριστού εδώ και εδώ και παρακολουθώντας το σχετικό βίντεο .
Στη συνέχεια ας γνωρίσουμε τα ήθη και έθιμα του Πάσχα ήθη και έθιμα του Πάσχα
Ώρα για κατασκευές . Μπορείτε να βρείτε κάποιες ιδέες για:
Φυσικά δεν θα παραλείψουμε να βάψουμε τα αβγουλάκια μας . Ένας τρόπος είναι πριν τα βάψουμε με τις βαφές του εμπορίου, κι αφού τα έχουμε βράσει, να ζητήσουμε από τα παιδιά να τα ζωγραφίσουν με κηρομπογιές. Μπορούμε ακόμα να επιτύχουμε διάφορα σχέδια χρησιμοποιώντας φύλλα, ανθάκια, σπάγγο, κορδέλες, τούλια, σφουγγάρι βουτηγμένο σε χρώμα. Αν τα αβγά μας τα έχουμε απλά για να τηρήσουμε το έθιμο του τσουγκρίσματος μπορούμε να τα βάψουμε με τέμπερες ή νερομπογιές και να κάνουμε διάφορα σχέδια με μαρκαδόρους ή και με βερνίκι νυχιών. Αν όμως θέλουμε και να τα φάμε, μπορούμε να τα βάψουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής ή με τον παραδοσιακό τρόπο χρησιμοποιώντας παντζάρια, κρεμμύδια, σπανάκι ή κουρκουμά.
Ας κόψουμε τώρα μερικά αβγά (κι αν δεν έχουμε χαρτόνια στο σπίτι ζωγραφίζουμε χαρτιά) για να κάνουμε δραστηριότητες γλώσσας και μαθηματικών:
- Γράφουμε από ένα γράμμα σε κάθε αβγό και δίνουμε στα παιδιά λέξεις σχετικές με το Πάσχα (πχ. Πάσχα, Σταύρωση,κλπ.) και τους ζητάμε να σχηματίσουν τη λέξη που τους δίνουμε κάθε φορά (έχοντας χαρτάκια με τις λέξεις που θέλουμε ως αναφορά)
- Ή τους δίνουμε τα αβγά με τα γράμματα μιας λέξης για να κάνουν αναγραμματισμό.
- Γράφουμε στην πίσω πλευρά των αβγών λέξεις (πχ. τα ονόματα των μελών της οικογένειας) ανά δύο ίδια , τα γυρνάμε από μπροστά, τα ανακατεύουμε και παίζουμε memory.
- Μπορούμε τα ίδια αβγά να τα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε αντιστοίχηση.
- Γράφουμε σε κάθε αβγό από ένα αριθμό και ζητάμε από τα παιδιά να τα βάλουν στη σειρά.
- Ή βάζουμε τα αβγά στη σειρά παραλείποντας έναν αριθμό και τους ρωτάμε ποιος αριθμός λείπει.
- Παίρνουμε ένα ζάρι κι αφού το ρίξουν τους ζητάμε να μας δώσουν το αβγό με τον αντίστοιχο αριθμό.
- Ή αφού ρίξουν το ζάρι να μας δώσουν τόσα αβγά όσα λέει το ζάρι κάθε φορά.
Κι όταν κουραστούμε μπορούμε να τα κάνουμε μόμπιλε και να διακοσμήσουμε το σπίτι μας και μετά να παίξουμε διάφορα παιχνίδια όπως και με τον διαδραστικό πίνακα της εξαίρετης συναδέλφου Γιώτας Κολοβού εδώ
Κι επειδή Πάσχα χωρίς παραμύθι δε γίνεται, θα σας αναφέρω το αγαπημένο μου ‘’Πέρα από το δε μπορώ ένα κόκκινο αβγό’’ από το περιοδικό Παράθυρο στην Εκπαίδευση, Τεύχος 44, το οποίο μπορείτε να ακούσετε εδώ
Τέλος ας ακούσουμε ένα πασχαλινό τραγουδάκι
Καλό Πάσχα !