Μένουμε σπίτι… Μένουμε μακριά από τις οθόνες…

Μένουμε σπίτι… Μένουμε μακριά από τις οθόνες…

Μένουμε σπίτι. Έτσι ξαφνικά ο κόσμος των μικρών παιδιών, αλλά και των ενηλίκων άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη. Και πρέπει τώρα, μικροί μεγάλοι, να προσαρμοστούμε σε μια καινούργια πραγματικότητα  εντελώς διαφορετική. Μένουμε σπίτι, μακριά από τους φίλους μας, παππούδες και γιαγιάδες, ξαδερφάκια κι όλους τους συγγενείς, το σχολείο μας, τις δραστηριότητες μας κι όλη μας τη ζωή. Πώς να εξηγήσεις στα μικρά παιδιά αυτή την τόσο πρωτόγνωρη κατάσταση όταν κι εσύ ο ίδιος δυσκολεύεσαι; Οφείλουμε όμως σαν ενήλικες να παραμείνουμε ψύχραιμοι βοηθώντας τα παιδιά μας. Μιλήστε τους ήρεμα και εξηγήστε με απλά και κατανοητά λόγια τι πρέπει να κάνουμε και γιατί. Λύστε τους κάθε απορία και προσπαθήστε να διώξετε μακριά κάθε φόβο τους.

Το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσουμε αίσθημα ηρεμίας και ασφάλειας. Για να επιτευχθεί αυτό τα παιδιά έχουν ανάγκη από ρουτίνα. Διαμορφώστε έτσι ένα σταθερό  καθημερινό πρόγραμμα μαζί με τα παιδιά που να περιλαμβάνει τις ώρες ύπνου, φαγητού, παιχνιδιού, δραστηριοτήτων , κλπ., και προσπαθήστε να το τηρείτε. Δεν χρειάζεται αυστηρή πειθαρχία , έτσι κι αλλιώς τα μικρά παιδιά δεν γνωρίζουν την ώρα, αντιλαμβάνονται όμως τη χρονική ακολουθία . Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιείτε ένα ημερολόγιο για να ξέρουν τι μέρα είναι, μήνας, εποχή, μια δραστηριότητα που δεν λείπει ποτέ από το σχολείο.

Μένουμε σπίτι. Πώς όμως να μείνουμε σπίτι και να προσπαθήσουμε να μείνουμε μακριά από τις οθόνες όταν ακόμα και η εκπαίδευση έχει αντικατασταθεί από υπολογιστές και τηλεοράσεις; Και μπορεί τα νηπιαγωγεία να μην εντάσσονται σε πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης ωστόσο οι νηπιαγωγοί προσπαθούν άτυπα να κρατήσουν κάποια στοιχειώδης επαφή με τους μικρούς μαθητές τους. Μπορούμε λοιπόν να ορίσουμε κάποια συγκεκριμένη ώρα και ημέρα που θα γίνεται αυτό έχοντας πάντα στο  νου μας ότι η ενασχόληση των νηπίων  με υπολογιστές γίνεται πάντα με την επίβλεψη ενηλίκου και για συγκεκριμένο χρόνο κι έχοντας στο μυαλό μας ότι για να αποφύγουν τα παιδιά τις οθόνες ή για να ασχολούνται όσον το δυνατόν λιγότερο το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς ως πρότυπα τους τα οποία μιμούνται.

Κι όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι. Τώρα λοιπόν που μένουμε σπίτι και δεν μπορούμε να πάμε κολυμβητήριο, γυμναστήριο, τένις, μπάσκετ κι ότι άλλο άθλημα κάνει ο καθένας ας γυμναστούμε σπίτι μας! Αν έχουμε σκάλες τις ανεβοκατεβαίνουμε. Αν έχουμε αυλή κάνουμε ποδήλατο ή τρέχουμε γύρω-γύρω. Κάνουμε σχοινάκι. Πηδάμε κουτσό από δωμάτιο σε δωμάτιο. Βάζουμε την αγαπημένη μας μουσική και χορεύουμε… Μπορείτε να πάρετε κι άλλες ιδέες  εδώ.

Ζητάμε από τα παιδιά να μας ‘’βοηθήσουν’’ στις δουλειές : να στρώσουν το κρεβάτι τους (κι αν είναι λίγο στραβά δεν πειράζει, σημασία έχει η ενασχόληση και η προσφορά γι ’αυτό δεν ξεχνάμε και την επιβράβευση), να ξεσκονίσουν, να πλύνουν τα παιχνίδια τους (κουζινικά, κούκλες, αυτοκινητάκια ,κλπ), τα παιδιά τρελαίνονται για το νερό, να στρώσουν το τραπέζι, να βάλουν και να βγάλουν τα ρούχα από το πλυντήριο, να ποτίσουν τα φυτά… Μη φοβάστε να τους αναθέτετε εργασίες, εκτός του ότι οι μικροί σας μπόμπιρες μεγαλώνουν και μπορούν να τα καταφέρουν γίνονται και υπεύθυνοι. Και φυσικά δεν ξεχνάμε να τακτοποιούμε το δωμάτιο μας κάθε φορά που τελειώνουμε το παιχνίδι!!!

Μένουμε σπίτι και επιμένουμε στην υγιεινή διατροφή έχοντας ως βοηθούς τους μικρούς μας σεφ. Μαγειρέψτε παρέα το καθημερινό σας φαγητό, φτιάξτε κουλουράκια, κέικ, πίτες (τώρα που η γιαγιά είναι σε απόσταση), το ζυμάρι τα ενθουσιάζει!  Αφήστε τα να στύψουν τα πορτοκάλια (σε απλό κι όχι ηλεκτρικό στύφτη ακόμα καλύτερα)και θα πίνουν το χυμό μονορούφι.Τώρα που πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα μιλήστε τους για τη νηστεία, ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες όχι, ετοιμάστε κουλούρια και τσουρέκια και βάψτε τα αβγουλάκια!  Δημιουργήστε με μέλι, βρώμη, ξηρούς καρπούς και ότι άλλο σας αρέσει μπάρες δημητριακών για ένα γρήγορο σνακ. Κι αν θέλετε κι ένα γλύκακι, γιατί κι αυτό χρειάζεται που και που, λίγη σοκολάτα υγείας, ξηροί καρποί, σταφίδες, φρούτα κι ότι σας υπαγορεύσει η φαντασία σας …

Ίσως μέχρι τώρα να μην είχατε την ευκαιρία να δείτε φωτογραφίες (όχι στο κινητό) του παρελθόντος. Είναι λοιπόν κατάλληλη στιγμή να τους δείξετε πως ήταν μωρά και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη τους, να δουν το άλμπουμ της βάφτισης τους, να παρατηρήσουν τους συγγενείς, να   μάθουν ίσως και κάποιους που δεν γνωρίζουν, να φτιάξετε το οικογενειακό σας δέντρο. Δείτε άλμπουμ και από τη δική σας παιδική ηλικία, το άλμπουμ του γάμου σας, χωρίς να παραβλέπετε να σχολιάζετε τα πρόσωπα και τα συναισθήματά σας! Τα παιδιά μαγεύονται με τις φωτογραφίες και η περιέργεια τους είναι έκδηλη.

Μένουμε σπίτι. Και έχουμε χρόνο για κατασκευές. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και ότι υλικά έχετε σπίτι (κορδέλες, τούλια, σπάγγο, παλιά περιοδικά) και φτιάξτε διακοσμητικά, μόμπιλε, πασχαλινά καλαθάκια, κάρτες, ακόμα και λαμπάδες αν έχετε παλιά κεράκια. Κι αν δεν πάμε στην Εκκλησία δεν πειράζει. Μπορούμε να το ανάψουμε  σπίτι μας και να τραγουδήσουμε μόνοι μας  το Χριστός Ανέστη. Και δε θα στεναχωρηθούμε που η νονά δε μπόρεσε να έρθει! Μπορούμε να φτιάξουμε μια λαμπάδα για το δικό μας βαπτηστήρι αν υπάρχει τρόπος να τη στείλουμε. Γιατί όταν δημιουργούν για κάποιον άλλο η χαρά τους είναι μεγαλύτερη.

Αντί για πλαστελίνη φτιάξτε αλατοζύμη (συνταγή)  ή  ζυμαράκι με 3 ποτήρια αλεύρι, 1,5 ποτήρι αλάτι, 0,5 ποτήρι λεμόνι, 3 ποτήρια νερό και μια κουταλιά λάδι (συνταγή από τις αγαπημένες μου φίλες και συναδέλφισσες  από την Κύπρο που την χρησιμοποιούν καθημερινά στα σχολεία τους) και αφήστε τη φαντασία τους να δημιουργήσει…

Μια άλλη ιδέα θα ήταν να κάνουν πολλές ζωγραφιές, να τις βάλουν με τη σειρά και να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι… Γιατί όχι, με τη βοήθεια σας, να κρατήσουν ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε όταν το επιθυμούν τις σκέψεις, τα συναισθήματά τους, τις ευχές τους, τους φόβους… κάτι που θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα να μπείτε στον ψυχισμό τους, να τα καταλάβετε και να τα καθησυχάσετε αν αυτό είναι αναγκαίο.

Μένουμε σπίτι. Και φυσικά παίζουμε. Ξεσκονίζουμε ότι επιτραπέζιο παιχνίδι έχουμε, παζλ, τουβλάκια  και παίζουμε με τις ώρες. Όταν συμμετέχει όλη η οικογένεια το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βαρεθούν και θα ζητούν κι άλλο. Ακόμα κι αν δεν έχουμε πολλά μπορούμε να παίξουμε χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας . Μια τράπουλα ίσως είναι αρκετή.  Παντομίμα, μάντεψε ποιος (με πρωταγωνιστές π.χ. συγγενείς), τι είμαι, βρες λέξεις που αρχίζουν από …, κρυφτό, είναι παιχνίδια που συναρπάζουν τα παιδιά.

Κι αν κουραστήκατε ήρθε η ώρα για χαλάρωση. Βάλτε μουσική και χαλαρώστε στον καναπέ. Η κλασική μουσική θα σας βοηθήσει να μιλήσετε, να πείτε όσα αισθάνεστε, να καθίσετε αγκαλιά. Ένα ραδιόφωνο στο δωμάτιο τους την ώρα που παίζουν θα τα κρατήσει ήρεμα και δημιουργικά. Και μην ξεχνάτε τα παραμύθια. Όσες φορές και να τα διαβάσουμε δεν κουράζονται ποτέ. Άλλωστε για τα παιδιά σημασία δεν έχει η ιστορία όσο η αγκαλιά σας την ώρα που την ακούν και ο τόσο γνώριμος ήχος της φωνής σας.

Παρόλ’ αυτά είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα ζουζούνια σας κάποια στιγμή θα σας πουν τη μαγική φράση :΄΄ βαριέμαι, δεν ξέρω τι να κάνω΄΄. Γι΄αυτές τις στιγμές υπάρχει το κουτί της βαρεμάρας. Παίρνουμε ένα κουτί, το διακοσμούμε όπως μας αρέσει, το ονομάζουμε μαγικό κουτί της βαρεμάρας, παιχνίδι της διασκέδασης ή ότι όνομα αυτά σκεφτούν και βάζουμε μέσα χαρτάκια με διάφορες προτάσεις π.χ. διάβασε ένα βιβλίο,  μιμήσου φωνές ζώων, κόψε εικόνες και φτιάξε ένα κολάζ, κ.α. (περισσότερες ιδέες μπορείτε να βρείτε  εδώ) .

 

 

Μένουμε σπίτι… Για  όσο χρειαστεί. Όσοι μπορούμε είμαστε οι τυχεροί. Μένουμε σπίτι και περνάμε το χρόνο που ίσως ποτέ δεν είχαμε με τα παιδιά μας . Κι ίσως όταν μεγαλώσουν να αναπολούν αυτές τις μέρες με μεγάλη νοσταλγία και να είναι γι αυτά η πιο χαρούμενη και ευτυχισμένη περίοδος της ζωής τους. Η περίοδος που ήμασταν εκεί!

 

Πηγή: Η βασική ιδέα προήλθε από ενημερωτική επιστολή προς νηπιαγωγούς της  Δήμητρας Γκανιάτσα, Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ηπείρου, και φυσικά από τα παιδιά μου!