25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
H 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή!
Η 25η Μαρτίου για εμάς τους Έλληνες έχει διπλή σημασία. Πρόκειται για μια γιορτή με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.
- Θρησκευτικό γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το χαρμόσυνο μήνυμα που μετέφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ κρατώντας έναν λευκό κρίνο στη Μαρία , ότι θα γεννήσει τον Χριστό.
- Εθνικό γιατί σηματοδοτεί την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς
Το χαράτσι
Το Χαράτσι ήταν ένας φόρος που έβαζαν οι Τούρκοι στους Έλληνες για να τους ληστεύουν ό,τι χρήματα και οικονομίες είχαν
Παιδομάζωμα
Το παιδομάζωμα ήταν ίσως η μεγαλύτερη πληγή για τον ελληνισμό στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Ο Τούρκος απεσταλμένος εμφανιζόταν στα χωριά και απαιτούσε να παρουσιαστούν μπροστά του όλοι οι πατεράδες με τους γιους τους. Από αυτούς διάλεγε τους πιο καλοφτιαγμένους και δυνατούς, για να γίνουν γενίτσαροι.
“Χορός του Ζαλόγγου”
Σε μια περιοχή που λέγεται Σούλι οι γυναίκες Σουλιώτισσες ανέβηκαν στην κορυφή του όρους Ζαλόγγου και έχοντας αγκαλιά τα παιδιά τους χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και μία μία πηδούν στο γκρεμό για να μη πέσουν ζωντανές στα χέρια των Τούρκων. Ο χορός συνοδευόταν, σύμφωνα με την παράδοση, από το θρυλικό τραγούδι:
«Έχε γεια καημένε κόσμε, έχε γεια γλυκιά ζωή, κι εσύ δύστυχη πατρίδα, έχε γεια παντοτινή…».
Η ιστορία αυτή εντυπωσίασε και συγκίνησε τα παιδιά.
Κλέφτες και Αρματολοί
Πολλοί ήταν οι Έλληνες που αντιστάθηκαν στην οθωμανική κυριαρχία! Ανάμεσά τους οι “Κλέφτες” που ζούσαν κυρίως στα βουνά!
Οι Τούρκοι για να τους αντιμετωπίσουν , χρησιμοποίησαν ένοπλες ομάδες πρώην κλεφτών ή άλλων οπλαρχηγών, προκειμένου να περιορίσουν τη δράση των κλεφτών. Ήταν οι λεγόμενοι “Αρματολοί.Παρόλο που διορίζονταν από τους Τούρκους, συχνά βοηθούσαν τους κλέφτες. Πολλές φορές εγκατέλειπαν τις θέσεις τους και να προσχωρούν στις τάξεις των κλεφτών.
Οι ήρωες της 25ης Μαρτίου 1821
Οι ιδρυτές της φιλικής εταιρίας ήταν οι: Εμμανουήλ Ξάνθος, Αθανάσιος Τσακάλωφ και Νικόλαος Σκουφάς. Τρεις σπουδαίοι άνθρωποι Έλληνες έμποροι που ζούσαν στην Οδησσό της Ρωσίας, δημιούργησαν μια μυστική οργάνωση και την ονόμασαν φιλική εταιρεία. Όποιος ήθελε να μπει στην οργάνωση αυτή θα πρέπει να ήταν Έλληνας και όποιος έμπαινε έπρεπε πρώτα να δώσει έναν όρκο. Ο Όρκος ήταν μια υπόσχεση. Υπόσχεση πως θα ελευθέρωναν την Ελλάδα από τον Οθωμανικό ζυγό.
Ρήγας Φεραίος
Ο Ρήγας Φεραίος θεωρείται πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης καθώς με τον “Θούριο” του, ξεσήκωσε τους σκλαβωμένους Έλληνες.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ
Η Ελληνική σημαία είναι το εθνικό σύμβολο της πατρίδας μας . Αποτελείται από εννέα οριζόντιες και παράλληλες λωρίδες εκ των οποίων οι πέντε γαλάζιες και οι τέσσερις λευκές . Επάνω και αριστερά υπάρχει ένα γαλάζιο τετράγωνο που μέσα του σχηματίζεται ένας λευκός σταυρός. Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της φράσης “Ελευθερία ή θάνατος” ενώ ο λευκός σταυρός συμβολίζει την ορθόδοξη πίστη και τον χριστιανισμό.
Σημαία της ξηράς
Σημαία της θάλασσας
Επανάσταση του 1821 και τέχνη
Πάρα πολλοί Έλληνες,αλλά και ξένοι φιλέλληνες ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από τον αγώνα για ανεξαρτησία των Ελλήνων και δημιούργησαν σπουδαία έργα!
Οι ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές
Γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές
Αντρικές παραδοσιακές φορεσιές
Όπλα των αγωνιστών εκείνης της εποχής
Οι κατασκευές των παιδιών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821
Πίνακας: Το κρυφό σχολειό του Ν. Γκύζη
Το «Κρυφό Σχολειό» είναι θρύλος σύμφωνα με τον οποίο η Οθωμανική Αυτοκρατορία απαγόρευε την εκπαίδευση των υπόδουλων Ελλήνων στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, για να εξασφαλίσει την αμάθεια. Αυτό είχε με αποτέλεσμα να οργανωθούν κρυφά νυχτερινά σχολεία από ιερείς, που μυστικά δίδασκαν γραφή και ανάγνωση.
Η ελληνική λαογραφία αναφέρει ότι τα παιδιά την περίοδο της τουρκοκρατίας τραγουδούσαν ένα δημοτικό παιδικό τραγούδι το “Φεγγαράκι μου λαμπρό” κατά τη διάρκεια της νύχτας πηγαίνοντας προς το Κρυφό Σχολείο.
Το θεατρικό για την γιορτούλα μας είχε θέμα το Κρυφό Σχολειό.
Ο Εθνικός μας ύμνος “Υμνος εις την ελευθερίας” είναι ποίημα που γράφτηκε από τον Διονύσιο Σολωμό τον Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο.
https://www.youtube.com/watch?v=ybkF7TT0wpY
Έγινε κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο και ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών που έγινε με τις όμορφες παραδοσιακές στολές.