Μια βιβλιοθήκη αλλιώτικη…

http://www2.patakis.gr/25istories/?fbclid=IwAR3uiNDN4_ksaJmqWbF9bDI3lEuSKfsy8U6xD-0YPpAtWKh9LSndz2Emgkg

Καλημέρα στους μικρούς και στους μεγάλους! Εύχομαι να είστε όλοι καλά! Κανονικά σήμερα θα άνοιγαν τα σχολεία και θα είχαμε σίγουρα πολλά νέα να πούμε. Θα μείνουμε όμως σπίτι για λίγο ακόμα , για να είμαστε ασφαλείς όλοι!

Σίγουρα σας έλειψε το σχολείο!

Στον παραπάνω σύνδεσμο μπορείτε να διαλέξετε παραμύθια από μια ψηφιακή βιβλιοθήκη!

Στην συνέχεια θα θέλαμε να μας πείτε ποιο σας άρεσε περισσότερο και να μας στείλετε μια ζωγραφιά.

Περιμένουμε τη ζωγραφιά σας! Μη το ξεχάσετε!

Έρχεται το Πάσχα και η Πασχαλιά! Ας δημιουργήσουμε παιδιά!

 

Πλησιάζει το Πάσχα! Σε λίγες μέρες ειναι το Σάββατο του Λαζάρου! Ξέρετε τι συνήθιζαν να φτιάχνουν παλιά οι νοικοκυρές? Λαζαράκια! Μικρά ψωμάκια σαν ανθρωπάκια. Τα παιδιά έβγαιναν στις γειτονιές και έψελναν τα Κάλαντα του Λαζάρου. Σε κάποιες περιοχές εβγαιναν μονο τα κορίτσια (Λαζαρίνες) . Στη δικιά σας περιοχή ποιο ηταν το έθιμο;

Εδω σας εχω συνταγή για Λαζαράκια αν θέλετε να φτιάξετε. Και το “τροπάρι” οπως μου το έλεγε η γιαγια μου και η μαμα μου στη Θασο!

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

Τα λαζαράκια είναι στην ουσια σταφιδοψωμάκια που τους δίνουμε το σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα χέρια , όπως ήταν δηλαδή ο Λάζαρος όταν τον βρήκε ο Χριστός.

ΥΛΙΚΑ:

1 ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ (ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ)

1/2 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΖΑΧΑΡΗ

2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ

2 ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΞΗΡΗ ΜΑΓΙΑ

2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ

ΓΑΡΥΦΑΛΑ Ή ΜΟΣΧΟΚΑΡΦΙΑ

 

Παίρνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια πλαστκή λεκάνη. Κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι και τη διαλυμένη μαγιά. Ζυμώνουμε και αφήνουμε και τα παιδιά να ζυμώσουν προσθέτοντας χλιαρό νερό μέχρι η ζύμη να γίνει αρκετά σφιχτή. Προσθέτουμε τα καρύδια τις σταφίδες, την κανέλα και ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας.

Μόλις η ζύμη ετοιμαστεί δίνουμε στα παιδιά από ένα μικρό μπαλάκι και τους ζητάμε να το κάνουν ανθρωπάκι και τοποθετουμε τα λαζαράκια σε λαδόκολλα πάνω στο ταψί. Για ματάκια και στόμα βάζουμε μοσχοκάρφια.

Ανάβουμε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (40 – 50 βαθμούς κελσίου) και τα αφήνουμε μέχρι η ζύμη να φουσκώσει. Στη συνέχεια ανεβάζουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και τα ψήνουμε εως ότου ροδίσουν.

 

lazarakia

Κάλαντα του Λαζάρου

Πού ’σαι Λάζαρε, πού είναι η φωνή σου

που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.

Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος

κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.

Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα βάγια

Ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια

Έχετε αβγά , αβγά να μας το πείτε

στη φωλίτσα σας μη κουραστείτε.

 

Περιμένω νέας σας! Με μοσχομυριστά Λαζάράκια!