Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Ενδεικτικές απαντήσεις στο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα “Αρχές Βιολογικής Γεωργίας”

Ιούν 201816

ΘΕΜΑ Α

Α1. α. Λ (μον.3)
β. Σ (μον.3)
γ. Σ (μον.3)
δ. Λ (μον.3)
ε. Σ (μον.3)

Α2 1. ε (μον.2)
2.δ (μον.2)
3. στ(μον.2)
4. α (μον.2)
5. γ (μον.2)
ΘΕΜΑ Β
Β1. (Αρχές Βιολογικής Γεωργίας) (σελ. 65) πέντε από τα παρακάτω:
1. Δίνει άζωτο. (μον.2)
2. Βοηθάει στην αξιοποίηση και άλλων θρεπτικών συστατικών. (μον.2)
3. Βελτιώνει τη δομή του εδάφους. (μον.2)
4. Αξιοποιεί το βρόχινο νερό, συγκρατώντας το και εμποδίζοντας τη διάβρωση του εδάφους. (μον.2)
5. Συμβάλλει στην προσέλκυση ωφέλιμων οργανισμών (εντόμων, κ.α.) και στην αντιμετώπιση των ασθενειών (μον.2)
6. Λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς την αυτοφυή βλάστηση και περιορίζει την ανάπτυξή της. (μον.2)

Β2. (Αρχές Βιολογικής Γεωργίας) (σελ. 82)
1. οργανική λίπανση (μον.2)
2. Κατεργασία εδάφους (μον.2)
3. Αμειψισπορά (μον.2)

Β3. (Βιολογική Εκτροφή Ζώων) (σελ. 38)
1. στην αναγνωρισιμότητά τους (μον.3)
2. στην προστασία των καταναλωτών (μον.3)
3. στην προστασία και κατοχύρωση των βιοκαλλιεργητών (μον.3)

ΘΕΜΑ Γ
Γ1. (Βιολογική Εκτροφή Ζώων) (σελ. 53)
-Άριστα προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες περιβάλλοντος και εκτροφής. (μον.2)
-Έχουν σκληρή ιδιοσυστασία, ζωτικότητα, ανθεκτικότητα στις ασθένειες. (μον.2)
-Έχουν μικρότερο σωματικό βάρος και αποδόσεις και για το λόγο αυτό έχουν μικρότερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν “ευκολότερα” στις βιολογικές εκτροφές. (μον.2)

Γ2. (Αρχές Βιολογικής Γεωργίας) (σελ. 187-188)
Κριτήρια:
το φυτό που ακολουθεί δεν πρέπει:
-να ανήκει στην ίδια οικογένεια (μον.2)
-να έχει τις ίδιες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία (μον.2)
-να έχει κοινούς εχθρούς και ασθένειες (μον.2)
με αυτό προηγείται.
Στόχοι:
– διαδοχική, ισόρροπα κατανεμημένη απομάκρυνση θρεπτικών στοιχείων του εδάφους από διάφορα φυτά της αμειψισποράς. (μον.2)
– με την αλλαγή του φυτού-ξενιστή προκαλείται η στέρηση τροφής από τα παράσιτα- εχθρούς και με αυτόν τον τρόπο το “σπάσιμο” του κύκλου της αναπαραγωγής και διαιώνισής τους. (μον.2)

Γ3. (Αρχές Βιολογικής Γεωργίας) (σελ. 1110/111/115)
Κομπόστ είναι το σταθεροποιημένο οργανικό υλικό που παράγεται από την αερόβια αποικοδόμηση διάφορων φυτικών ή ζωικών υπολειμμάτων με τη βοήθεια μικροοργανισμών. (σελ. 110) (μον.3)
Ο αερισμός είναι απαραίτητος ώστε να έχουμε αερόβια ζύμωση (μον.1) και η υγρασία επίσης ώστε οι μικροοργανισμοί να μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. (σελ 115) (μον.1)
Υλικά κατάλληλα για κομποστοποίηση 4 από τα αναφερόμενα στον πίνακα της σελ. 110-111 (μον.4)

ΘΕΜΑ Δ

Δ1 (Αρχές Βιολογικής Γεωργίας) (σελ. 276/277)
α) (σελ. 276)
-Η συλλογή πρέπει να γίνει όταν ο καρπός ωριμάσει (μον. 1)
-Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ συγκομιδής και επεξεργασίας του καρπούτ στο ελαιοτριβείο να μειώνεται στο ελάχιστο (μον. 1)
-Οι ελιές πρέπει να μπαίνουν σε τσουβάλια από φυτικές ίνες που επιτρέπουν τον αερισμό τους. (μον. 1)
β) (σελ. 276)
Μπορεί να γίνουν τα εξής:
– ο ελαιοκαρπός από βιολογική καλλιέργεια να είναι η πρώτη παρτίδα που θα οδηγηθεί σε έκθλιψη με την έναρξη της ημερήσιας λειτουργίας του ελαιουργείου, αφού θα έχουν πλυθεί σχολαστικά όλα τα μηχανήματα.
– αν δεν είναι δυνατόν το προηγούμενο τότε η πρώτη ποσότητα που θα παραληφθεί να αποθηκευθεί ξεχωριστά και να θεωρηθεί συμβατικό λάδι, γιατί πιθανόν να περιέχει ίχνη έστω φυτοφαρμάκων. (μον. 6)
γ) (σελ. 277)
-Η αποθήκευση του λαδιού συνιστάται να γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές (μον.2)
-Η τελική συσκευασία να γίνεται σε ανοξείδωτα μεταλλικά δοχεία ή γυάλινα μπουκάλια (μον.2)

Δ2 (Βιολογική Εκτροφή Ζώων) (σελ. 143-144)
α)
-την ανθρώπινη υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων (μον.2)
-την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του φυσικού τοπίου (μον.2)
-την ευζωία των ζώων. (μον.1)
β)
-η άγνοια, η σύγχυση και η έλλειψη εμπιστοσύνης σχετικά με τις προδιαγραφές και τη σήμανση των βιολογικών προϊόντων, ( μον. 3)
-οι υψηλές τιμές, που συχνά δεν ανταποκρίνονται σε ανάλογη ποιότητα. (μον.1)
-ο μικρότερος χρόνος συντήρησης (μον.1)
-η μικρή διαθεσιμότητα και η δυσκολία εύρεσής τους (μον.2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Ιούνιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων