Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του fast food στον οργανισμό!

Σεπ 201528

JunkFoodΟι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο πρόχειρο φαγητό. Όμως πώς επηρεάζει το σώμα μας;

Το πρόχειρο φαγητό αναφέρεται σε τροφή που σερβίρεται γρήγορα. Σε πολλές περιπτώσεις, σημαίνει τροφή που είναι πολύ κατεργασμένη και περιέχει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, σακχάρων, ανθυγιεινών λιπαρών και αλατιού. Γενικά περιέχει πολλές θερμίδες, αλλά έχει λίγη ή καθόλου θρεπτική αξία.

Έρευνα του 2013 στο περιοδικό JAMA Pediatrics, έδειξε ότι παιδιά και έφηβοι προσλάμβαναν πιο πολλές θερμίδες στα ταχυφαγεία και στα εστιατόρια παρά στο σπίτι. Η κατανάλωση φαγητών εκτός σπιτιού προσέθετε από 160 έως 310 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Σύμφωνα με το National Institutes of Health, ορισμένα γρήγορα γεύματα σας δίνουν τις θερμίδες ολόκληρης της ημέρας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση κιλών. Το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλά χρόνια προβλήματα υγείας.

Όταν το πρόχειρο φαγητό αντικαθιστά συχνά θρεπτικές τροφές στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή διατροφή και κακή υγεία.

Πεπτικό και καρδιαγγειακό σύστημα

Πολλά ‘’πρόχειρα’’ φαγητά και ροφήματα περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και κατ’ επέκταση πολλές θερμίδες. Το πεπτικό διασπά τους υδατάνθρακες σε σάκχαρο (γλυκόζη) το οποίο απελευθερώνεται στο κυκλοφορικό. Το πάγκρεας ανταποκρίνεται εκκρίνοντας ινσουλίνη, που χρειάζεται για τη μεταφορά του σακχάρου στα κύτταρα του οργανισμού.
Καθώς το σάκχαρο απορροφάται, τα επίπεδά του στο αίμα μειώνονται. Όταν είναι χαμηλά, το πάγκρεας απελευθερώνει και άλλη ορμόνη, τη γλυκαγόνη η οποία ενημερώνει το ήπαρ να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα αποθηκευμένα σάκχαρα. Όταν όλα δουλεύουν συγχρονισμένα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν εντός του φυσιολογικού εύρους.

Όταν προσλαμβάνει κάποιος μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων, προκαλείται απότομη αύξηση στο σάκχαρο. Τότε μπορεί να αλλάξει η φυσιολογική ανταπόκρισή της ινσουλίνης. Συχνές απότομες αυξήσεις μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα που συμβάλλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στον διαβήτη τύπου 2.

Τα πρόσθετε σάκχαρα δεν έχουν θρεπτική αξία αλλά περιέχουν πολλές θερμίδες. Οι επιπλέον θερμίδες αθροίζονται σε επιπλέον βάρος, παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Τα τρανς λιπαρά είναι γνωστό πως αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης LDL, της ‘’κακής’’ χοληστερόλης. Μπορεί επίσης να μειώσουν και τα επίπεδα της χοληστερόλης HDL, της ‘’καλής’’ χοληστερόλης. Τα τρανς λιπαρά μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Το πολύ αλάτι βοηθά στην κατακράτηση υγρών, προκαλώντας φούσκωμα. Μπορεί να συμβάλει σε υπέρταση. Σύμφωνα με το American Heart Association, παιδιά που ακολουθούν διαρροή υψηλή σε νάτριο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση σε σχέση με παιδιά που δεν τρώνε πολύ αλάτι. Το υπερβάλλον αλάτι μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο λίθων στα νεφρά, νεφρικής νόσου και καρκίνου του στομάχου.

H υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση είναι ανάμεσα στους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αναπνευστικό σύστημα

Η παχυσαρκία σχετίζεται με αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων και η αντιμετώπισή τους μπορεί ενδεχομένως να είναι περισσότερο πολύπλοκη. Ακόμα και χωρίς τη διάγνωση παθήσεων η παχυσαρκία μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει επεισόδια ρηχής αναπνοής ή συριγμού με λίγη προσπάθεια. Η παχυσαρκία μπορεί ενδεχομένως να παίξει ρόλο στην εμφάνιση άπνοιας και άσθματος.

Πρόσφατη έρευνα στο περιοδικό Thorax υποδεικνύει ότι παιδιά που τρώνε πρόχειρο φαγητό τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο άσθματος και ρινίτιδας.

Κεντρικό νευρικό σύστημα

Υπάρχουν πολλά είδη πονοκεφάλου και πολλά αίτια. Ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες που περιέχονται στο fast food είναι το αλάτι και το κατεργασμένο κρέας.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση τροφών όπως ντόνατς, κέικ και κρουασάν, καθώς και fast food (πίτσα, burgers, hot dog) μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με την κατάθλιψη. Άνθρωποι που επιλέγουν fast food είναι 51% πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με όσους τρώνε λίγο ή καθόλου πρόχειρο φαγητό.

Φάνηκε επίσης ότι όσο περισσότερο γρήγορο φαγητό κατανάλωναν τόσο πιο πιθανό ήταν να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Δέρμα και οστά

Η σοκολάτα και οι λιπαρές τροφές, συχνά κατηγορούνται για ακμή αλλά δεν είναι οι πραγματικοί ένοχοι. Ένοχοι είναι οι υδατάνθρακες. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, επειδή οι τροφές που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν ακμή.

Η έρευνα στο περιοδικό Thorax έδειξε υψηλότερο κίνδυνο εκζέματος σε παιδιά που ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε πρόχειρο φαγητό.

Το υπερβάλλον αλάτι μπορεί επίσης ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Πηγή:iatronet.gr

Ένα Σχόλιο στο άρθρο

“Ποιες είναι οι επιπτώσεις του fast food στον οργανισμό!”

  1. 30 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 3:10 ΜΜ      Απάντηση Hλιακά παιχνίδια Έγραψε:

    Η απόδοση των μαθητών σχετίζεται, όπως είναι φυσικό, με τη διατροφή τους. Μια υγιεινή διατροφή με οργανωμένα γεύματα θα διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό των μαθητών, θα τους γεμίσει ενέργεια και θα ενισχύσει τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία. Μια τέτοια διατροφή περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι γνωστό ότι τα παιδιά μπαίνουν καθημερινά στον πειρασμό να καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές, όπως γρήγορο φαγητό και πρόχειρα σνακ που είναι πλούσια σε λίπος, ζάχαρη ή αλάτι. Επειδή στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να αποκλειστούν τελείως οι ανθυγιεινές τροφές από το διαιτολόγιο των μαθητών, ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν η μείωση της ποσότητας των ανθυγιεινών τροφών και η σταδιακή αντικατάστασή τους με υγιεινές τροφές. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή διατροφή http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=6&articleID=12956&la=1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Σεπτέμβριος 2015
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate

Σαν σήμερα

23/4: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από την ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.
   - Σχετικές αναρτήσεις



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων