Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Από καρδιαγγειακή νόσο κινδυνεύουν τα παχύσαρκα παιδιά!

Ιούλ 201225

Αν και τα καρδιολογικά προβλήματα συνδέονται συνήθως με τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας, μία νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ακόμη και τα παιδιά δύο έως δώδεκα ετών, όταν είναι πολύ παχύσαρκα, αντιμετωπίζουν παρόμοιους κινδύνους για την καρδιά τους.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο παιδιατρικό περιοδικό “Archives of Disease in Childhood”, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τις περιπτώσεις 307 πολύ παχύσαρκων παιδιών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δύο στα τρία περίπου παιδιά είχαν ένα τουλάχιστον πρώιμο παράγοντα καρδιολογικού κινδύνου, όπως υψηλή πίεση αίματος (56% των παιδιών), χαμηλή «καλή» ή υψηλή «κακή» χοληστερόλη (54%), καθώς επίσης υψηλό σάκχαρο στο αίμα (14%), το οποίο μπορεί να προκαλέσει επίσης διαβήτη τύπου 2 (το 1% των παιδιών είχε ήδη τη νόσο), σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Συνολικά, το 67% των παιδιών είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα καρδιολογικού κινδύνου, το 17% είχαν δύο παράγοντες και το 2,5% τέσσερις ή περισσότερους.

Μεγάλη παχυσαρκία στους ενήλικους, άνω των 18 ετών, θεωρείται όταν ο δείκτης σωματικής μάζας, δηλαδή, το βάρος σε κιλά δια του τετραγώνου του ύψους σε μέτρα, ξεπερνά το 35 (κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο). Στα δίχρονα παιδιά δείκτης πάνω από 20,5 παραπέμπει σε σοβαρή παχυσαρκία, ενώ το ίδιο συμβαίνει όταν στα 12χρονα παιδιά ο δείκτης υπερβαίνει το 31.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεγάλη παιδική παχυσαρκία «μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο ήδη από την έναρξη της ενηλικίωσης». Η ολλανδική έρευνα έδειξε ότι τα αγόρια τείνουν να είναι παχύσαρκα σε πιο μικρή ηλικία, ενώ αντίθετα τα κορίτσια σε πιο μεγάλη.

Η παχυσαρκία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα, εμφανιζόμενο σε όλο και μικρότερης ηλικίας άτομα.

real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Ιούλιος 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων