Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Το ψάρι απομακρύνει το Alzheimer!

Δεκ 20111

Η κατανάλωση ψαριού μπορεί ενδεχομένως να διατηρήσει τον εγκέφαλο υγιή και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer, αναφέρει νέα έρευνα.

Στην έρευνα, άνθρωποι που κατανάλωναν ψητά ή βραστά ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είχαν μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη και τη μάθηση. Επιπλέον, άνθρωποι με μεγαλύτερο όγκο σε αυτές τις περιοχές μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer κατά 5 φορές σε διάστημα 5 ετών. Αντίθετα, άνθρωποι που κατανάλωναν τηγανητά ψάρια δεν είχαν προστασία έναντι του Alzheimer.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να εμποδίσουν τη νόσο Alzheimer, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Cyrus Raji, από το πανεπιστήμιο του Pittsburgh.

Ενώ άλλες έρευνες συνέδεσαν την κατανάλωση ψαριού με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer, η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση της κατανάλωσης ψαριού στην πραγματική δομή του εγκεφάλου, δήλωσε ο Raji.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Ακτινοθεραπευτών βόρειας Αμερικής, στο Σικάγο. Περιέλαβε 260 ανθρώπους που απάντησαν σε ερωτήσεις για την εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία 10 χρόνια αργότερα.

Άνθρωποι με μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίζουν νόσο Alzheimer ή ελαφρά νοητική εξασθένηση.

Η σχέση παρέμενε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για τη νόσο, όπως ηλικία, φύλο και σωματική δραστηριότητα.

Η φαιά ουσία είναι σημαντική για την ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργεί και οι μειώσεις στον όγκο της φαιάς ουσίας υποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος συρρικνώνεται, δήλωσε ο Raji.

Ο ερευνητής σημειώνει ότι το ψάρι περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορεί να ωφελούν τον εγκέφαλο και να προστατεύουν από τη νόσο Alzheimer. Τα ωμέγα-3 λιπαρά βελτιώνουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, που με τη σειρά της παρέχει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στους νευρώνες. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και μπορούν να προστατεύσουν έναντι της συσσώρευσης των αμυλοειδών πλακών που εκτιμάται ότι αποτελούν αιτία της νόσου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι πιθανό άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, εκτός από αυτούς που ελήφθησαν υπόψη στην έρευνα -όπως κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες- να συνέβαλαν στον χαμηλότερο κίνδυνο της νόσου που εμφάνισαν ορισμένοι άνθρωποι.

Σε πρόσφατη έκθεση, το National Institutes of Health, στις ΗΠΑ, επισκόπησε στοιχεία σχετικά με παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Alzheimer, και κατέληξε ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ανεπαρκείς για να στηρίξουμε ότι οποιαδήποτε τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου όπως η διατροφή, επηρεάζει την εμφάνιση της νόσου.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την έρευνα.

ΠΗΓΗ: real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Δεκέμβριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων