Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Τα αναψυκτικά ενδεχομένως να προκαλούν υπέρταση!

Μαρ 20112

Λονδίνο: Η κατανάλωση πολλών ζαχαρωδών αναψυκτικών φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, προειδοποιούν οι επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αρτηριακή πίεση αυξάνεται σταδιακά για κάθε επιπλέον αναψυκτικό που καταναλώνει κανείς καθημερινά.

Η κατανάλωση περισσοτέρων από 355 ml την ημέρα φρουτοχυμού με ζάχαρη ή ανθρακούχου αναψυκτικού μπορεί να είναι αρκετά για να διαταράξουν την ισορροπία, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι ερευνητές και αφορούσαν πάνω από 2.500 άτομα.

Οι Βρετανοί επιστήμονες συνεργαζόμενοι με ειδικούς από τις ΗΠΑ, εξηγούν ότι ο ακριβής μηχανισμός που βρίσκεται πίσω από τη σχέση αυτή, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, αλλά πιστεύουν ότι η περίσσεια ζάχαρης στο αίμα διαταράσσει τον φλεβικό τόνο και τα επίπεδα του νατρίου στον οργανισμό. Τα αναψυκτικά διαίτης (χωρίς ζάχαρη) δεν ενέχουν παρόμοιο κίνδυνο.

Σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες, όλοι 40-59 ετών, κατέγραψαν το διαιτολόγιο τους τις προηγούμενες 24 ώρες και έδωσαν δείγματα ούρων, ενώ υποβλήθηκαν και σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη ζάχαρης ήταν υψηλότερη μεταξύ αυτών που κατανάλωναν περισσότερα από ένα αναψυκτικά με ζάχαρη καθημερινά.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που έπιναν περισσότερες από μια μερίδες ζαχαρώδους αναψυκτικού, κατανάλωναν γενικώς περισσότερες θερμίδες, από εκείνους που δεν έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη, περίπου 397 επιπλέον θερμίδες ημερησίως.

Για κάθε επιπλέον κουτάκι αναψυκτικού ανά ημέρα, οι συμμετέχοντες κατά μέσο όρο είχαν υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 1,6 mm Hg και υψηλότερη διαστολική πίεση κατά 0,8 mm Hg.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πολλά αναψυκτικά με ζάχαρη φάνηκαν να έχουν λιγότερο υγιεινό διαιτολόγιο και ήταν πιθανότερο να είναι υπέρβαροι.

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ αρτηριακής πίεσης εξακολουθούσε να είναι σημαντική, ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως το βάρος και το ύψος.

Ο καθηγητής Πολ Έλλιοτ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου που πήρε μέρος στην έρευνα σχολιάζει ότι «είναι ευρέως γνωστό ότι αν υπάρχει περίσσεια νατρίου στη διατροφή, είναι πιθανό να εκδηλώσουμε υπέρταση. Το αποτέλεσμα της παρούσας μελέτης ωστόσο δείχνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και ως προς την κατανάλωση της ζάχαρης.»

Η υπέρταση είναι μείζον παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Κάποιος με αρτηριακή πίεση 135 mm Hg και 85 mm Hg είναι πιθανότερο να υποστεί έμφραγμα συγκριτικά με κάποιον που οι τιμές του είναι 115 και 75 mm Hg.

Στην παρούσα μελέτη, η σχέση μεταξύ ζαχαρωδών αναψυκτικών και υπέρτασης ήταν έντονη μεταξύ αυτών που κατανάλωναν πολύ αλάτι και ζάχαρη. Η περίσσεια νατρίου στη διατροφή είναι γνωστό ότι συντελεί στην εκδήλωση υπέρτασης.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Μάρτιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 
1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΤΗΣ
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate

Σαν σήμερα

18/1/1923: Καθιερώνεται στην Ελλάδα το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, που θα ισχύσει από 16 Φεβρουαρίου. Έτσι, η 16η Φεβρουαρίου θα είναι 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων