Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Θερμοκρασία και ύπνος συνδέονται με την παχυσαρκία!

Φεβ 201125

Τα πιο ψυχρά σπίτια και ένας καλύτερος βραδινός ύπνος θα μπορούσαν να είναι το «αντίδοτο» κατά της παχυσαρκίας, υποστηρίζει ιταλική έρευνα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Σιμόνα Μπο του πανεπιστημίου του Τορίνο, στην Ιταλία, παρακολούθησαν περισσότερους από χίλιους μεσήλικες σε διάστημα έξι ετών και διαπίστωσαν ότι οι λίγες ώρες ύπνου συνδέονται με τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Αυτό ίσχυε ακόμα κι όταν λαμβάνονταν υπ’ όψιν άλλοι παράγοντες, όπως η σωματική δραστηριότητα και οι ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης, υποστηρίζει η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity.

Αναφορικά με την θερμοκρασία, σε σύγκριση με εκείνους που στο σπίτι τους η θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί Κελσίου το φθινόπωρο και το χειμώνα, εκείνοι που είχαν περισσότερη ζέστη στα σπίτια τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι.

«Σχετικά αδιερεύνητοι παράγοντες που συνδέονται με την παχυσαρκία και την επιδημία διαβήτη ενδέχεται να περιλαμβάνουν τον λίγο ύπνο, την αυξημένη θερμοκρασία στα σπίτια, την παρακολούθηση τηλεόρασης, την κατανάλωση γευμάτων εστιατορίων, τη χρήση κλιματιστικών και τη χρήση αντικαταθλιπτικών/ αντιψυχωσικών φαρμάκων», έγραψε η Μπο και οι συνεργάτες της.

Όσο συχνότερα έτρωγαν οι εθελοντές σε εστιατόρια κάθε εβδομάδα, τόσο περισσότερες πιθανότητες είχαν να γίνουν παχύσαρκοι, ενώ εκείνοι των οποίων η διατροφή περιελάμβανε μικρή ποσότητα φυτικών ινών, κινδύνευαν περισσότερο να έχουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Όσον αφορά στην εσωτερική θερμοκρασία και το λόγο που συνδέεται με την παχυσαρκία, η απάντηση φαίνεται ότι είναι ότι ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες όταν χρειάζεται να δουλέψει για να διατηρήσει μία σταθερή θερμοκρασία, λέει ο Ντέιβιντ Αλισον, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Διατροφής και Παχυσαρκίας στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμινχαμ.

Παλαιότερες μελέτες έχουν ήδη συνδέσει το υπερβολικό βάρος με την χρόνια στέρηση ύπνου, η οποία, τυπικά, ορίζεται ως λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα.

Μία θεωρία αναφέρει ότι γι’ αυτό ευθύνονται οι ορμονικές διεργασίες από τη στέρηση ύπνου ή το γεγονός ότι οι άνθρωποι που στερούνται ύπνου μπορεί να τρώνε ή να πίνουν περισσότερο σε μία προσπάθεια να αποκτήσουν ενέργεια.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Φεβρουάριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων