Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Το κακάο αυξάνει την καλή χοληστερόλη!

Ιαν 201129

The new study may extend our understanding of cocoa's potential heart benefits Τα πιθανά οφέλη για την υγεία της καρδιάς από το κακάο σε σκόνη, που είναι πλούσιο σε πολυφαινολικά συστατικά και είναι πιθανό να σχετίζονται με ένα “νέο μηχανισμό” για την ενίσχυση της HDL (καλής) χοληστερόλης, υποστηρίζει μια νέα μελέτη από την Ιαπωνία.

Ερευνητές από το Γραφείο Τροφίμων και Υγείας και του εργαστηρίου τους της ιαπωνικής εταιρείας Meiji Seika Kaisha αναφέρουν ότι το κακάο έχει την ικανότητα να ενισχύσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης καθώς συνδέεται με την αύξηση των επιπέδων μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη Α1 (Apo-A1), η οποία απαιτείται από τον οργανισμό για να παράγει HDL-χοληστερόλη.

“Όπως είναι γνωστό ο μεταβολισμός της χοληστερόλης, ρυθμίζεται από διάφορους μηχανισμούς, αλλά είναι πιθανό ότι οι πολυφαινόλες του κακάο μπορούν να ενεργούν με πολλαπλούς τρόπους, ως ρυθμιστικοί αγωνιστές υποδοχέων ή ως σύνδεσμοι, παρόμοια με άλλες πολυφαινόλες φυτικής προέλευσης,” έγραψαν οι ερευνητές στο Journal of Agriculture and Food Chemistry.

Τα οφέλη του κακάο

Τα οφέλη για την υγεία από τις πολυφαινόλες του κακάο έχουν συζητηθεί έως τώρα στα μέσα ενημέρωσης. Μελέτες μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί στα πιθανά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία, την υγεία του δέρματος, ακόμα και την υγεία του εγκεφάλου.

Η πλειοψηφία της επιστήμης σχετικά με τα πιθανά οφέλη του κακάο έχει περιστραφεί γύρω από οφέλη των φλαβονοειδών (επίσης γνωστών ως κατεχίνες), και ιδίως τη μονομερή επικατεχίνη.

Πρόσφατα, ωστόσο, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Reading in England and Mars ανέφεραν ότι το κακάο μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου και έχει πρεβιοτικές δυνατότητες.

Η νέα μελέτη ασχολείται με την ισχυρότερη επιστημονική πρόκληση: την καρδιαγγειακή υγεία. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση των πολυφαινολών του κακάο, μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, και να μειώσει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης,  οι ερευνητές της Ιαπωνίας αναφέρουν ότι «οι μηχανισμοί που ευθύνονται για αυτές τις επιδράσεις του κακάο στο μεταβολισμό της χοληστερόλης δεν έχουν ακόμη πλήρως διευκρινιστεί”.

Σε μια προσπάθεια να καλυφθεί αυτό το κενό γνώσης, οι Ιάπωνες ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των πολυφαινολών του κακάο, όπως η επικατεχίνη, η κατεχίνη, και η Β2 και Γ1 προκυανιδίνες σε ανθρώπινα κύτταρα του εντέρου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες αύξησαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης apo Α1, ενώ τα επίπεδα της πρωτεΐνης apo Β, που είναι η κύρια υπεύθυνη για τη μεταφορά της LDL χοληστερόλης στα κύτταρα, μειώθηκαν.

«Τα αποτελέσματα αυτά διαφώτισαν ένα νέο μηχανισμό με τον οποίο τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης αυξάνονται με ημερήσια πρόσληψη του κακάο», κατέληξαν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: Journal of Agricultural and Food Chemistry, “Cacao Polyphenols Influence the Regulation of Apolipoprotein in HepG2 and Caco2 Cells”. Authors: A. Yasuda, M. Natsume, N. Osakabe, K. Kawahata, J. Koga

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Ιανουάριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων