Τα πιθανά οφέλη για την υγεία της καρδιάς από το κακάο σε σκόνη, που είναι πλούσιο σε πολυφαινολικά συστατικά και είναι πιθανό να σχετίζονται με ένα “νέο μηχανισμό” για την ενίσχυση της HDL (καλής) χοληστερόλης, υποστηρίζει μια νέα μελέτη από την Ιαπωνία.
Ερευνητές από το Γραφείο Τροφίμων και Υγείας και του εργαστηρίου τους της ιαπωνικής εταιρείας Meiji Seika Kaisha αναφέρουν ότι το κακάο έχει την ικανότητα να ενισχύσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης καθώς συνδέεται με την αύξηση των επιπέδων μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη Α1 (Apo-A1), η οποία απαιτείται από τον οργανισμό για να παράγει HDL-χοληστερόλη.
“Όπως είναι γνωστό ο μεταβολισμός της χοληστερόλης, ρυθμίζεται από διάφορους μηχανισμούς, αλλά είναι πιθανό ότι οι πολυφαινόλες του κακάο μπορούν να ενεργούν με πολλαπλούς τρόπους, ως ρυθμιστικοί αγωνιστές υποδοχέων ή ως σύνδεσμοι, παρόμοια με άλλες πολυφαινόλες φυτικής προέλευσης,” έγραψαν οι ερευνητές στο Journal of Agriculture and Food Chemistry.
Τα οφέλη του κακάο
Τα οφέλη για την υγεία από τις πολυφαινόλες του κακάο έχουν συζητηθεί έως τώρα στα μέσα ενημέρωσης. Μελέτες μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί στα πιθανά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία, την υγεία του δέρματος, ακόμα και την υγεία του εγκεφάλου.
Η πλειοψηφία της επιστήμης σχετικά με τα πιθανά οφέλη του κακάο έχει περιστραφεί γύρω από οφέλη των φλαβονοειδών (επίσης γνωστών ως κατεχίνες), και ιδίως τη μονομερή επικατεχίνη.
Πρόσφατα, ωστόσο, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Reading in England and Mars ανέφεραν ότι το κακάο μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου και έχει πρεβιοτικές δυνατότητες.
Η νέα μελέτη ασχολείται με την ισχυρότερη επιστημονική πρόκληση: την καρδιαγγειακή υγεία. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση των πολυφαινολών του κακάο, μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, και να μειώσει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης, οι ερευνητές της Ιαπωνίας αναφέρουν ότι «οι μηχανισμοί που ευθύνονται για αυτές τις επιδράσεις του κακάο στο μεταβολισμό της χοληστερόλης δεν έχουν ακόμη πλήρως διευκρινιστεί”.
Σε μια προσπάθεια να καλυφθεί αυτό το κενό γνώσης, οι Ιάπωνες ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των πολυφαινολών του κακάο, όπως η επικατεχίνη, η κατεχίνη, και η Β2 και Γ1 προκυανιδίνες σε ανθρώπινα κύτταρα του εντέρου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες αύξησαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης apo Α1, ενώ τα επίπεδα της πρωτεΐνης apo Β, που είναι η κύρια υπεύθυνη για τη μεταφορά της LDL χοληστερόλης στα κύτταρα, μειώθηκαν.
«Τα αποτελέσματα αυτά διαφώτισαν ένα νέο μηχανισμό με τον οποίο τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης αυξάνονται με ημερήσια πρόσληψη του κακάο», κατέληξαν οι ερευνητές.
ΠΗΓΗ: Journal of Agricultural and Food Chemistry, “Cacao Polyphenols Influence the Regulation of Apolipoprotein in HepG2 and Caco2 Cells”. Authors: A. Yasuda, M. Natsume, N. Osakabe, K. Kawahata, J. Koga
Αφήστε μια απάντηση