Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί γενετικές βλάβες!

Ιαν 201116

Βλάβες σε γενετικό επίπεδο και αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, προκαλούν μόλις μέσα σε λίγα λεπτά οι πρώτες εισπνοές καπνού από έναν καπνιστή, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

“Η επίδραση είναι τόσο γρήγορη που είναι αντίστοιχη με την απευθείας έγχυση της ουσίας στο αίμα” εξηγούν οι επιστήμονες, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία “σοβαρή προειδοποίηση” για τους καπνιστές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Chemical Research in Toxicology και είναι η πρώτη που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ουσίες που υπάρχουν στον καπνό προκαλούν βλάβες στο ανθρώπινο DNA.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 12 εθελοντές καπνιστές, στους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν τα ίχνη των τοξικών προϊόντων που υπάρχουν στον καπνό των τσιγάρων και ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δράση του φαινανθρένιου στο αίμα, το οποίο προκάλεσε “μεταλλάξεις οι οποίες θα μπορούσαν εξελιχθούν σε καρκίνο”.

“Οι καπνιστές φθάνουν στο μέγιστο επίπεδο της ουσίας σε ένα χρονικό διάστημα που εξέπληξε ακόμα και τους ερευνητές: μόνο σε 15 – 30 λεπτά αφού οι εθελοντές είχαν τελειώσει τα τσιγάρα τους” τονίζει η μελέτη.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου. Περισσότερα από 12 εκατομμύρια νέα κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο, ενώ περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν. Περίπου το 90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα σχετίζεται με το κάπνισμα.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

3 σχόλια στο άρθρο

“Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί γενετικές βλάβες!”

  1. 12 Φεβρουαρίου, 2011 στις 3:32 ΜΜ      Απάντηση Chadwick Brouk Έγραψε:

    Very good written article. It will be supportive to anybody who utilizes it, including me. Keep up the good work – i will definitely read more posts.


  2. 9 Φεβρουαρίου, 2011 στις 7:00 ΜΜ      Απάντηση Chong Ravenell Έγραψε:

    Awsome blog! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am taking your feeds also


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Ιανουάριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων