Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Ντομάτα και πίτσα κατά του καρκίνου του προστάτη!

Ιαν 201113

Η κατανάλωση ντομάτας και πίτσας μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνών μελετών.

«Η λυκοπίνη που υπάρχει στη ντομάτα, το κέτσαπ και στη σάλτσα ντομάτας αλλά και τα ισοφλαβονοειδή που υπάρχουν στη σόγια δρουν ανασταλτικά στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Ανασταλτικά δρα και η πίτσα αλλά η κατανάλωση της λόγω των λιπαρών που περιέχει μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα υγείας» επισήμανε ο ουρολόγος διευθυντής του ουροδυναμικού τμήματος του νοσοκομείου ΙΚΑ “Παναγία”, Ιωάννης Χατζηγιάννης.

«Οι διαιτητικές διαφορές μεταξύ ομάδων στα διάφορα έθνη προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα εξήγηση για τις διαφορές στη συχνότητα και θνησιμότητα του καρκίνου του προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε λίπη αυξάνουν τον σχετικό κίνδυνο για καρκίνο, όπως το α-λινολεικό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στα κόκκινα κρέατα.

Πολλοί μελετητές τονίζουν ότι τα αυξημένα ποσά του λίπους στη δίαιτα μπορεί να οδηγήσουν στην αυξημένη παραγωγή ορμονών κυρίως τεστοστερόνης, η οποία ενοχοποιείται για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη, ενώ αντίθετα η κατανάλωση ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξής του» τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης.

Το οικογενειακό ιστορικό παίζει ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου, η οικογενής όμως προδιάθεση μπορεί να οφείλεται και σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες ή σε γονιδιακούς παράγοντες, όπως παρατηρείται στους μαύρους της Αφρικής, που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά της νόσου.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί πάθηση των ηλικιωμένων ατόμων, αφού η μέση ηλικία εμφάνισής του στις περισσότερες χώρες είναι περίπου τα 70 έτη. Σε ποσοστό 58% νεκροτομικού υλικού από άνδρες ηλικίας 80 ετών, παρατηρείται λανθάνων καρκίνος του προστάτη.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης διηθητικού καρκίνου του προστάτη σε έναν άνδρα 50 ετών με αρχόμενη νόσο είναι περίπου 40%. Λιγότεροι από το 10% αυτών των ανδρών θα αναπτύξουν κλινικά εμφανή καρκίνο και μόνο το 3% θα πεθάνουν από την νόσο.

«Στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη βασικότατο ρόλο παίζει η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή σταδιοποίηση και η επιλογή της κατάλληλης αντιμετώπισης», τόνισε ο κύριος Χατζηγιάννης.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Ιανουάριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate

Σαν σήμερα

18/4/1951: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ʼνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προπομπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων