Η ενότητα το νερό στη ζωή μας, περιγράφετε αναλυτικά στις σελίδες 24 – 26 του σχολικού βιβλίου, μπορειτε όμως να τις μελετήσετε και μέσω του ηλεκτρονικού βιβλίου
Το νερό είναι:
Θεμελιώδης παράγοντας για τη δημιουργία και για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας.
Το πιο διαδεδομένο υγρό στη φύση.
Το κύριο συστατικό των ζωντανών οργανισμών.
Το κύριο συστατικό των τροφών και πολλών υλικών (δείτε ενδεικτικά τον πίνακα 1 στη σελ. 24)
Η χρήση του νερού διακρίνεται σε:
α.
Αστική, όταν το νερό καταναλώνεται στα σπίτια (οικιακή χρήση) ή στην πόλη (π.χ. πότισμα κήπων, πάρκων κτλ.).
για το πλύσιμο μηχανημάτων, σκευών (άδειων μπουκαλιών συσκευασίας) και πρώτων υλών (φρούτων και λαχανικών),
ως συστατικό πολλών προϊόντων (τροφίμων, καλλυντικών, χρωμάτων),
για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.
γ.
Γεωργική, όταν το νερό χρησιμοποιείται για άρδευση των καλλιεργειών, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.
Παράθυρο στο εργαστήριο
Πείραμα 1ο
Βγάζουμε από το ψυγείο ένα παγωμένο αναψυκτικό (σε μπουκάλι ή σε αλουμινένιο κουτί) και περιμένουμε λίγο. Παρατηρούμε ότι στα τοιχώματα του δοχείου εμφανίζονται σταγόνες νερού. Το νερό αυτό υπήρχε στον αέρα με μορφή υδρατμών και συμπυκνώθηκε στην ψυχρή επιφάνεια του δοχείου (δείτε την εικόνα που ακολουθεί)
Πείραμα 2ο
Σε ποτήρι ζέσεως θερμαίνουμε 100 mL γάλα. Πλησιάζουμε μία ύαλο ωρολογίου πάνω από το ποτήρι. Παρατηρούμε ότι στην ύαλο ωρολογίου εμφανίζονται σταγόνες νερού. Άρα το γάλα περιέχει νερό.
Δείτε το βίντεο στο παρακάτω βίντεο
Πείραμα 3ο
Σε ένα θερμοανθεκτικό δοκιμαστικό σωλήνα βάζουμε λίγους κρυστάλλους γαλαζόπετρας. Στρέφουμε το σωλήνα σε οριζόντια θέση και θερμαίνουμε προσεκτικά το κάτω άκρο στο οποίο βρίσκεται η γαλαζόπετρα. Παρατηρούμε ότι η γαλαζόπετρα γίνεται άσπρη, ενώ στο επάνω μέρος του σωλήνα εμφανίζονται σταγόνες νερού. Όταν ο σωλήνας κρυώσει, τον γυρίζουμε σε κατακόρυφη θέση, οπότε οι σταγόνες του νερού κυλούν στο κάτω μέρος του σωλήνα. Η πέτρα γίνεται πάλι κυανή.
Δείτε το πείραμα στο βίντεο που ακολουθεί:
Η οπτική της Χημείας για τη γαλαζόπετρα
Η γαλαζόπετρα είναι ένα σύστημα θειικού χαλκού και νερού, το οποίο έχει χρώμα κυανό. Όταν το σύστημα θερμανθεί, απομακρύνεται το νερό και μένει ο θειικός χαλκός, που είναι λευκός. Όταν επανέλθει το νερό, σχηματίζεται ξανά το σύστημα, με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση του κυανού χρώματος.Γενικά, ένα σύστημα έχει διαφορετικές ιδιότητες από κάθε μέρος του ξεχωριστά, επειδή τα μέρη του συστήματος αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Ελέγξτε τις γνώσεις σας, απαντώντας στις ερωτήσεις που ακολουθούν:
15/1/1943: Ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο. Πρόκειται για το Πεντάγωνο, που αποτελεί την έδρα του αμερικανικού Υπουργείου ʼμυνας. Τελευταία εργασία, η εγκατάσταση του συστήματος κλιματισμού, στην οποία πήραν μέρος 1000 εργάτες