Τα άνθη έχουν διάφορα χρώματα. Τα κρασιά και τα φαγητά έχουν χαρακτηριστικές οσμές και γεύσεις.
Το χρώμα, η γεύση, και η οσμή είναι μερικές από τις φυσικές ιδιότητες που έχει κάθε υλικό.
Εκτός από αυτές τα διάφορα υλικά έχουν και άλλες φυσικές ιδιότητες, όπως είναι η σκληρότητα, η ελαστικότητα, η ευθραυστικότητα, η πυκνότητα και η αγωγιμότητα.
Η μέτρηση της σκληρότητας, κυρίως για τα ορυκτά, γίνεται με την εμπειρική σκληρομετρική κλίμακα Μος (Mohs) . Στην κλίμακα αυτή το πιο σκληρό ορυκτό είναι το διαμάντι, ενώ το λιγότερο σκληρό ο τάλκης.
Μεγάλη ελαστικότητα έχουν τα υλικά (όπως το λάστιχο) που έχουν την ιδιότητα να επανέρχονται στο αρχικό τους σχήμα μετά από παραμόρφωση
Τα υλικά που θραύονται (σπάνε) εύκολα (όπως το γυαλί) έχουν μεγάλη ευθραυστότητα, ενώ αυτά που αντέχουν σε καταπονήσεις χωρίς να σπάνε (όπως ένα πλαστικό μπουκάλι) λέμε ότι έχουν μικρή ευθραυστότητα.
Ο χαλκός (που υπάρχει στο εσωτερικό των καλωδίων) είναι ένα υλικό που έχει μεγάλη ηλεκτρική αγωγιμότητα, δηλαδή επιτρέπει να περνά το ηλεκτρικό ρεύμα. Αντίθετα, το πλαστικό έχει ελάχιστη ηλεκτρική αγωγιμότητα, δηλ. δεν επιτρέπει τη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Μεγάλη θερμική αγωγιμότητα, έχουν τα υλικά (όπως το καλοριφέρ ή το μπρίκι) που επιτρέπουν να περνά με ευκολία η θερμότητα μέσα από τη μάζα τους. Αντίθετα, οι λαβές πολλών μαγειρικών σκευών είναι κατασκευασμένες από πλαστικό ή από ξύλο, είναι υλικά που έχουν μικρή θερμική αγωγιμότητα, για να μην καίγεται όποιος τα χρησιμοποιεί.
Η πυκνότητα εκφράζει τη μάζα ενός υλικού που περιέχεται σε ορισμένο όγκο του και υπολογίζεται από τη σχέση ρ = m/V, όπου m η μάζα του υλικού και V ο όγκος του. Συνήθως εκφράζεται σε g/cm3.
Υπολογισμός πυκνότητας μιας μικρής πέτρας χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά, ένα ογκομετρικό κύλινδρο και νερό.
Αρχικά προσθέτουμε στον ογκομετρικό κύλινδρο μια ποσότητα νερού και καταγράφουμε την ένδειξη Α. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μικρή πέτρα μέσα στον ογκομετρικό κύλινδρο, καταγραφουμε τη νέα ένδειξη Β. Ο όγκος (V) της πέτρας είναι η διαφορά (αφαίρεση): Ένδειξη Β – Ένδειξη Α.
Στη συνέχεια τοποθετούμε την πέτρα στη ζυγαριά για να μετρήσουμε τη μάζα της (m).
Διαιρώντας τη μάζα με τον όγκο, βρίσκουμε την πυκνότητα p του σώματος. Η παραπάνω διαδικασία, περιγράφεται στο βίντεο του συναδέρφου Σεραφείμ Μπίτσιου που ακολουθεί:
Όταν ολοκληρώσετε τη μελέτη του μαθήματος, απαντήστε στις ερωτήσεις της φόρμας που ακολουθεί:
15/1/1943: Ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο. Πρόκειται για το Πεντάγωνο, που αποτελεί την έδρα του αμερικανικού Υπουργείου ʼμυνας. Τελευταία εργασία, η εγκατάσταση του συστήματος κλιματισμού, στην οποία πήραν μέρος 1000 εργάτες