Sotiris Fotiou Educational blog

Καθηγητής Πληροφορικής Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Κέρκυρας

CorfuPedia

Φεβ 201715

Σχολεία της Κέρκυρας συνεργάζονται και γράφουν την ιστορία του τόπου τους για το Παγκόσμιο κοινό.

Wikipedia CORFU

Τι γίνεται όταν μαθητές σχολείων έχουν απορίες σχετικά με την τοπική τους ιστορία; Πως η Βικιπαίδεια μπορεί να τους βοηθήσει; Πως μπορούν οι ίδιοι να συμβάλουν στην συγγραφή έγκυρων και ποιοτικών άρθρων; Τι μπορούν να κάνουν ώστε να διαχύσουν την γνώση στον παγκόσμιο ιστό; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που η CorfuPedia θα «απαντήσει» το επόμενο διάστημα.

 

Η CorfuPedia είναι ένα μαθητικό project που ο βασικός σκοπός του είναι να εισάγει τους μαθητές στη Wikipedia (Βικιπαίδεια), μέσω της δημιουργίας άρθρων (λημμάτων) για την ιστορία του μέρους στο οποίο ζουν.

Το project λαμβάνει χώρα από τον Νοέμβριο του 2016 στην Κέρκυρα. Η Κέρκυρα έχει αναφορές από αρχαιοτάτους χρόνους και πολλές σημαντικές προσωπικότητες της ανθρώπινης και Ελληνικής ιστορίας, από τον Οδυσσέα έως τον Ωνάση και από τον Θερβάντες ως τον Durrel πέρασαν ένα διάστημα της ζωής τους στο νησί. Επίσης οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί κατά τη διάρκεια της κατοχής του νησιού άφησαν σημαντικά μνημεία τα οποία αποτελούν ακόμα και σήμερα ζωντανή ιστορία του τόπου. Οι μαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία πρότειναν το project στους καθηγητές τους, αφού είχαν ήδη γνωρίσει τη Βικιπαίδεια, και είδαν ότι δεν υπάρχουν πολλά λήμματα που να αναφέρονται στην τοπική ιστορία.

Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν την CorfuPedia. Ένα μαθητικό project της Wikipedia. Γνήσια άρθρα, λήμματα, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, υπερσύνδεσμοι (μπλε και κόκκινοι σύνδεσμοι) καθώς και γραφήματα και πίνακες πρόκειται να συγκεντρωθούν, να οργανωθούν, να αξιολογηθούν και να δημοσιευτούν απο τους μαθητές. Κατά τη διάρκεια του project, oι μαθητές που θα συμμετέχουν θα γνωρίσουν τις αξίες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της συμμετοχή σε ένα μεγάλο project που θα μεταφέρει τις βασικές αρχές της Wikipedia αλλά και την ιστορία της Κέρκυρας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σκοπός του project σε πρώτη φάση είναι η καταγραφή λημμάτων με οργανωμένο δενδροειδή σχήμα, της ιστορίας του νησιού την περίοδο 1815 – 1864 που η Κέρκυρα βρισκόταν υπό Αγγλική κατοχή.

Αυτή τη στιγμή οι μαθητές του project προέρχονται από 6 Γυμνάσια, 2 Λύκεια, ένα Εσπερινό Λύκειο και ένα Εσπερινό ΕΠΑΛ. Τα μαθήματα που θα εμπλακούν στο project θα είναι το μάθημα της Ιστορίας, της Πληροφορικής, των Αγγλικών, Γαλλικών και Γερμανικών. Επίσης καθοδηγητικά και για την επιστημονική εγκυρότητα των λημμάτων ομάδα αποτελούμενη από 2 υποψήφιους διδάκτορες 3 μεταπτυχιακούς φοιτητές και 2 προπτυχιακούς φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου του τμήματος Ιστορίας συμμετέχουν στο φιλόδοξο εγχείρημα. Ο συνολικός αριθμός μαθητών ξεπερνάει τους 100 με τη συμμετοχή 11 καθηγητών και 7 πανεπιστημιακών.

Το project έχει εγκριθεί από την Wikipedia ως μαθητικό project.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτό είναι ένα παράδειγμα σελίδας του blogs.sch.gr, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε πληροφορίες σχετικά με εσάς ή το Ιστολόγιο, ώστε οι αναγνώστες να ξέρουν ποιος είστε. Μπορείτε να δημιουργήσετε όσες σελίδες θέλετε σαν και αυτή ή υποσελίδες και να διαχειριστείτε το περιοχόμενο τους μέσα από το blogs.sch.gr.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων