Εκδηλώσεις

1. «ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ. Εχθροί ή Φίλοι; Τα Προηγμένα Υλικά λύνουν τον γρίφο;»

Διοργάνωση εκδήλωσης του Επαγγελματικού Λυκείου Γέρας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάδου «Οδυσσέας
Ελύτης» το Σάββατο 19-12-2015 και ώρα 6:00μ.μ.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενημερώσει μαθητές, γονείς, καθηγητές αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο για την σημασία των Προηγμένων Υλικών στην σύγχρονη ζωή του ανθρώπου.

«Οι «αφανείς ήρωες» των περισσότερων τεχνολογικών επιτευγμάτων είναι τα προηγμένα υλικά. Προηγμένα ονομάζουμε τα υλικά τα οποία έχουμε επεξεργαστεί κατάλληλα ώστε να βελτιώσουμε τις ιδιότητές τους. Ιδιότητες οπτικές, μαγνητικές, αλλά και ιδιότητες όπως η αντοχή, η σκληρότητα και η ελαστικότητα. Μπορούμε ακόμα να δημιουργήσουμε νέες, όπως πχ να «θυμούνται» κάποιο σχήμα ή να ανιχνεύουν αλλαγές στο περιβάλλον τους και να ανταποκρίνονται σε αυτές. Η ανάπτυξη νέων υλικών έχει φέρει επανάσταση σε τομείς όπως η ιατρική, η πληροφορική, οι επικοινωνίες, οι μεταφορές και αλλάζει σημαντικά τον τρόπο ζωής μας.»

Πρόγραμμα εκδήλωσης

  1. Πρόλογος – παρουσίαση εκδήλωσης από τους Ψώμο Βασίλη και Φωτιάδη Κωνσταντίνο, καθηγητές του ΕΠΑ.Λ. Γέρας.
  2. Χαιρετισμός – Παρουσίαση του Stimulate από τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου Δρ. Γιαννακόπουλο Κώστα.
  3. Προβολή ταινίας: «Η Μυστική ζωή των υλικών»
  4. Παρουσίαση του παιχνιδιού «Materials Hunter» από τον καθηγητή του ΕΠΑ.Λ. Γέρας, Κουζινόγλου Παναγιώτη.
  5. Ομιλία με θέμα :«Τα προηγμένα υλικά στην σύγχρονη τεχνολογία αυτοκινήτου» από τους Ψάνη Χριστόδουλο, Δρ. Μηχανολόγο Μηχανικό και Λασηθιωτάκη Μιχάλη, Δρ. Μεταλλειολόγο Μηχανικό.
  6. Ανοικτή συζήτηση με το κοινό – Επίλογος.


Η εκδήλωση βασίστηκε στο πρόγραμμα STIMULATE που χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο www.materialsfuture.eu στον οποίο φιλοξενούνται αποσπάσματα της ταινίας «Η μυστική ζωή των υλικών», το εκπαιδευτικό βιντεοπαιχνίδι «Materials Hunter» (Κυνηγός των υλικών) και άλλες μορφές εκπαιδευτικού υλικού που αποσκοπούν να εισάγουν το κοινό στο μαγικό κόσμο της επιστήμης.

To link της εκδήλωσης στο FB:
https://www.facebook.com/events/1667693283495428/

Το trailer της ταινίας που προβλήθηκε κατά την διάρκεια της
εκδήλωσης:

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/fotiadisk/%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων