Στο πλαίσιο του 4ου Θεματικού Κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων «Δημιουργώ και Καινοτομώ» και του προγράμματος με τίτλο «Μικροί Μετεωρολόγοι», από την Ελληνική Εκπαιδευτική Ένωση STEM και το πρόγραμμα Παιδική Helmepa την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 επισκέφθηκαν την τάξη μας οι εκπαιδευτικοί του ΚΕΠΕΑ Καστρίου για να υλοποιήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τι καιρό θα κάνει;» που αναφέρεται στον καιρό, στην κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Αρχικά ο κ. Γιώργος μας θύμισε ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο. Όταν ο ένας πόλος της Γης πλησιάζει κοντά στον ήλιο έχουμε καλοκαίρι ενώ στο υπόλοιπο ημισφαίριο έχουμε χειμώνα. Έτσι δημιουργούνται οι εποχές.
Ο ήλιος εκπέμπει θερμότητα την οποία η γη χρειάζεται για να ζεσταθεί. Ανάμεσα στον ήλιο και στην Γη υπάρχει η ατμόσφαιρα. Την ατμόσφαιρα την χρειαζόμαστε γιατί χωρίς αυτήν η θερμότητα θα απομακρυνόταν από τη Γη και τότε αυτή θα κρύωνε.
Οι άνθρωποι όμως με το πέρασμα των χρόνων και τις διάφορες ασχολίες τους μόλυναν την ατμόσφαιρα με διάφορα αέρια. Το πιο γνωστό είναι το Διοξείδιο του άνθρακα(CO2) από τα εργοστάσια και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.
Στην ατμόσφαιρα υπάρχουν ακόμα υδρατμοί, εξάτμιση-ο κύκλος του νερού, Μεθάνιο(CH4) από τα μεγάλα ζώα, Χλωροροφθοράνθρακες(CFCs), Υποξείδιο του αζώτου(Ν2Ο) και Όζον(Ο3).
Τα αέρια αυτά που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα είναι διαφανή στην ηλιακή ακτινοβολία, που τα διαπερνά. Απορροφούν μέρος της ανακλούμενης ακτινοβολίας από τη Γη και την επιστρέφουν, θερμαίνοντας έτσι τη Γη ακόμα περισσότερο.
Αν δεν υπήρχε αυτό το προστατευτικό κάλυμμα των αερίων στην ατμόσφαιρα, που λειτουργεί όπως η κάλυψη από το γυαλί του θερμοκηπίου, η θερμότητα από τη Γη θα διέφευγε στο διάστημα και η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας θα ήταν αρκετές δεκάδες βαθμούς χαμηλότερη.
Οι συνέπειες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι: 1) Η μείωση στα αποθέματα του νερού 2) Οι απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία του αέρα 3) Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι 4) Η άνοδος της στάθμης του νερού από το λιώσιμο των πάγων που απειλούν παράκτιες περιοχές, νησιά και με εξαφάνιση διάφορα είδη ζώων.
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;
Προτείνουμε διάφορες λύσεις κάνοντας έρευνα πεδίου
Κλείνοντας το πρόγραμμα η κ. Πηνελόπη
μας έδειξε δυο πολύ όμορφες κατασκευές που μπορούσαμε να φτιάξουμε στην τάξη ως αναμνηστικό του προγράμματος.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σαββόπουλο Γιώργο και την κ. Καζακώνη Πηνελόπη, εκπαιδευτικούς του ΚΕΠΕΑ Καστρίου για την όμορφη ημέρα που μας χάρισαν.