Τα κόκκινα αυγά

Τη Μεγάλη Πέμπτη, αρχίζουν οι ετοιμασίες για την Ανάσταση. Οι γυναίκες ζυμώνουν τα λαμπροκούλουρα, τα τσουρέκια και τα πασχαλινά σκαλτσούνια. Όμως, η χαρά των παιδιών είναι το βάψιμο των αυγών που γίνεται αυτή τη μέρα. Γεμίζει το σπίτι κόκκινα αυγά και καλό είναι όλοι να βοηθάνε. Σε πολλά μέρη, όταν βάφουν αυγά, τα ζωγραφίζουν ή τα στολίζουν με μικρά λουλουδάκια. Όμως, τ’ αληθινά παραδοσιακά πασχαλινά αυγά είναι τα κόκκινα γιατί κόκκινο είναι το αίμα του Χριστού, κόκκινο είναι και το χρώμα που συμβολίζει τη ζωή και την αιώνια Βασιλεία Του.

1 6

2 63 6

Το βράδυ της ίδιας μέρας, στην εκκλησία, ο ιερέας με τους ψάλτες και τους διακόνους, θα βγάλουν τον σταυρωμένο Χριστό για να τον προσκυνήσουν όλοι. Ο Σταυρός θα στηθεί στη μέση της εκκλησίας ενώ σε πολλά μέρη Ελλάδας οι γυναίκες μένουν όλη νύχτα εκεί και μοιρολογούν το Χριστό

4 55 5

6 57 5

8 5

9 510 5

11 512 4

Ζουζουνίζει μία Πασχαλίτσα…….

Σήμερα το πρωί 13/04/2022 ο καθηγητής των Αγγλικών κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος έφερε στην τάξη έναν μεγάλο φάκελο. Το ανοίξαμε και είδαμε ότι πήραμε την πασχαλινή κάρτα της Γερμανίας!!! Johanna Heyen η κάρτα που έφτιαξαν οι μαθητές σου ήταν πολύ όμορφη!!! Δεν φαντάζεστε τη χαρά των μικρών μου μαθητών!!! Frohe Ostern!!!

01 102 1

Μετά το μάθημα των Αγγλικών το μάθημά μας αφιερώθηκε στο αγαπημένο έντομο του Πάσχα, την πασχαλίτσα

.jpg

Ονομάζεται έτσι γιατί πρωτοεμφανίζεται συνήθως γύρω στο Πάσχα. Είναι κόκκινες ή πορτοκαλί με μαύρες βούλες. Από κει πήραν και την επιστημονική τους ονομασία Κοκκινέλλα. Υπάρχουν πολλά είδη πασχαλίτσας ανάλογα με τον αριθμό από τα μαύρα σημαδάκια που έχει κάθε μια στην πλάτη της. Κάτω  από τις βούλες κρύβει  τα διάφανα φτερά της.

Οι πασχαλίτσες είναι σαρκοφάγα (τρέφονται δηλαδή με σάρκες, ζώα ή έντομα) και τρώνε συνήθως μελίγκρες. Κι επειδή οι μελίγκρες είναι βλαβερές για τα φυτά οι πασχαλίτσες είναι (ή μάλλον ήταν) οι καλύτεροι φίλοι του γεωργού γιατί δυστυχώς από τον καιρό που βγήκαν τα εντομοκτόνα, μαζί με τα «βλαβερά» έντομα σκοτώνονται και τα ωφέλιμα.

Η πασχαλίτσα ζει στα τρυφερά κλαδάκια των φυτών και της αρέσει να κοιμάται πολύ όλο το χειμώνα, καθώς οι μέρες μικραίνουν και η θερμοκρασία πέφτει. Είναι η αγαπημένη των παιδιών και πολλές φορές την πιάνουν στα χέρια τους και παίζουν μαζί της.

Είδαμε το βίντεο

και ακούσαμε το τραγούδι

Τέλος, πήραμε για το σπίτι μια πασχαλίτσα με τα πασχαλινά κουλουράκια που είχαμε φτιάξει χθες

03 104

0506

07

Πλάθω πασχαλινά κουλουράκια με τα δυό χεράκια!!!

Οι ετοιμασίες σε όλα τα σπίτια για το Πάσχα έχουν ξεκινήσει, πασχαλινά κουλουράκια, τσουρέκια και κόκκινα αυγά. Έτσι κι εμείς αποφασίσαμε να φτιάξουμε στο σχολείο πασχαλινά κουλούρια.

Ευχαριστούμε πολύ την μαμά του Γιώργου Σ. κ. Ρεβέκκα που μας βοήθησε να τα φτιάξουμε 

1 52 5

3 54 4

5 4

αλλά και να πλάσουμε τα πασχαλινά κουλουράκια μας

6 47 4

8 49 4

Φεύγοντας για το σπίτι πήραμε ένα κόκορα ,ιδέα από ένα παλιό μαθητή του Νηπιαγωγείου μας, αφού τα κουλουράκια μας ήταν ακόμα ζεστά

10 411 4

12 313 2

14 3

Τι λέτε για ζύμωμα;;; Συνταγή για λαζαράκια!!!

Το Σάββατο του Λαζάρου σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, συνήθιζαν να ζυμώνουν μικρά γλυκά ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα στην κοιλιά, τα Λαζαράκια. Αυτά τα ανθρωπάκια παριστάνουν το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο στο σάβανο και συμβολίζουν την Ανάστασή του. Αφού τα έπλαθαν, έβαζαν στη θέση των ματιών δυο γαρίφαλα, ενώ συνήθιζαν να φτιάχνουν τόσα λαζαράκια, όσα ήταν και τα παιδιά της κάθε οικογένειας. Σύμφωνα με το έθιμο, «Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις»

001002

003004



Λήψη αρχείου

Την συνταγή την δανειστήκαμε από την πολύ καλή συνάδελφο Ζήση Ανθή

Ευχαριστούμε πολύ και τον κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο, που μας βοήθησε στην μετάφαρση της συνταγής

005

Μαζί με τα παιδιά ζυμώσαμε και φτιάξαμε τα δικά μας λαζαράκια, ενώ συγχρόνως μάθαμε και τα κάλαντα του Λάζαρου:

Πού ’σαι Λάζαρε, που είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.

Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.

Bάγια, βάγια των Bαγιών τρώνε ψάρια και κολιόν
και την άλλη Kυριακή ψήνουν το παχύ τ’ αρνί.

Επίσης, φτιάξαμε και μια κατασκευή

006007

008009

00100011

Την ιδέα την δανείστηκα από την πολύ καλή μου φίλη και συνάδελφο Αριάδνη Ευαγγελοπούλου

Συμμετοχή στη δράση «Πασχαλινό Επισκεπτήριο Αγάπης»

Το τμήμα μας συμμετέχει για πρώτη φορά στη δράση «Επισκεπτήριο Αγάπης», της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας WinCancer.

Με τη συμμετοχή μας στην εν λόγω δράση, σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες του τμήματος φτιάξαμε πασχαλινές κάρτες, και τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εταιρείας να συμμετέχουμε στο «Πασχαλινό Επισκεπτήριο Αγάπης», στέλνοντας τις ευχές μας στους ασθενείς των αντικαρκινικών νοσοκομείων.

WinCancer

Έτσι, φτιάξαμε με πολλή χαρά πασχαλινές κάρτες, γράψαμε τις ευχές μας και τις στείλαμε στην εταιρεία WinCancer, η οποία με τη σειρά της θα αναλάβει να τις παραδώσει με ασφάλεια στους ασθενείς με την ευχή να γίνουν γρήγορα καλά και να γιορτάσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα το επόμενο Πάσχα!!!

1 42 4

3 4

Σχολική δράση στο πλαίσιο του 1ου Θεματικού Άξονα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων(συνέχεια)

Σε συνέχεια των Σχολικών μας δράσεων σχετικά με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και το πρόγραμμα «Ο Ρούλης ο Τροφούλης και η περιπέτειά του στον κόσμο της υγιεινής διατροφής», την Παρασκευή 08/04/2022 επισκέφτηκε στο νηπιαγωγείο μας η παιδοοδοντίατρος κ. Ελένη Καλαποδά.

Μας μίλησε για τη σωστή στοματική υγιεινή των δοντιών, τη σωστή διατροφή

1 32 3

3 34 3

5 36 3

7 38 3

9 310 3

11 312 2

13 1

και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε προκειμένου να έχουμε γερά δόντια και ωραίο χαμόγελο

14 215 2

16 217 2

Τα παιδιά με τη σειρά τους προκειμένου να ευχαριστήσουν την οδοντίατρο της προσέφεραν το δικό τους δωράκι.

18 219 1

20 1

Ευχαριστούμε πολύ τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας και την κ. Καλαποδά  για την άμεση ανταπόκρισή της στο κάλεσμά μας και τα υπέροχα δωράκια που προσέφερε στους μικρούς μαθητές.

21 122 1

23 124 1

Σχολική δράση στο πλαίσιο του 1ου Θεματικού Άξονα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων(συνέχεια)

Στο πλαίσιο του 1ου Θεματικού Κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων «Ευ ζην» και του προγράμματος με τίτλο «Ο Ρούλης ο Τροφούλης και η περιπέτειά του στον κόσμο της υγιεινής διατροφής», είχαμε την ευκαιρία την Πέμπτη 07/04/2022 να φιλοξενήσουμε στο νηπιαγωγείο μας την δασκάλα παραδοσιακών χορών από το Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο Μωραΐτες κ. Γωγώ Νικητάκη.

Στην αρχή μας έδειξε πως πιανόμαστε για να χορέψουμε ένα παραδοσιακό χορό

1 22 2

3 24 2

Μας δίδαξε το ρυθμό των παραδοσιακών τραγουδιών προκειμένου να μπορέσουμε να τα χορέψουμε.

5 26 2

7 28 2

9 210 2

Στη συνέχεια, ακούσαμε παραδοσιακά τραγούδια, που έχουν σχέση με φρούτα

«Μήλο μου κόκκινο»,

«Λεμονάκι μυρωδάτο»,

«Νερατζιά»,

«Κοντούλα λεμονιά»,

«Μπαίνω μες τ’ αμπέλι» τα οποία και χορέψαμε.

11 212 1

1314 1

15 116 1

17 1

Τέλος παίξαμε μουσικοκινητικά παιχνίδια

1819

2021

2223

2425

Ευχαριστούμε πολύ το Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο Μωραΐτες και την κ. Γωγώ Νικητάκη για την άμεση ανταπόκρισή της στο κάλεσμά μας.

Σχολική δράση στο πλαίσιο του 1ου Θεματικού Άξονα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων

Στο πλαίσιο του 1ου Θεματικού Κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων «Ευ ζην» και του προγράμματος με τίτλο «Ο Ρούλης ο Τροφούλης και η περιπέτειά του στον κόσμο της υγιεινής διατροφής»είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στο νηπιαγωγείο μας τον διατροφολόγο/διαιτολόγο κ. Δημήτρη Μπερτζελέτο.

1 12 1

Μας παρουσίασε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία είναι ωφέλιμα στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

3 14 1

5 16 1

7 18 1

9 110 1

11 1

Ευχαριστούμε πολύ τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διατροφολόγων και τον κ. Μπερτζελέτο για την άμεση ανταπόκρισή του στο κάλεσμά μας.