Ιούν 02 2020

10 δωρεάν Android παιχνίδια προγραμματισμού για παιδιά Δημοτικού

Ο προγραμματισμός θεωρείται σήμερα απαραίτητο εφόδιο για κάθε μαθητή. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσουν τα παιδιά τον προγραμματισμό είναι μέσα από παιχνίδια. Ποιο όμως παιχνίδι να διαλέξω; Ο παρακάτω κατάλογος, με δωρεάν Android εφαρμογές για την εκμάθηση προγραμματιστικών εννοιών, θα σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

Περισσότερα εδώ:

10 δωρεάν Android παιχνίδια προγραμματισμού

Από τον υπέροχο συνάδελφο Σαρημπαλίδης Ιωάννης

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Απρ 13 2020

Εκπαιδευτικά κανάλια στο YouTube για εφήβους και μικρότερα παιδιά.

To YouTube δεν προσφέρει μόνο διασκέδαση στους μικρούς και μεγαλύτερους θεατές του. Προσφέρει σε πολλές περιπτώσεις και γνώσεις με τρόπο μάλιστα διασκεδαστικό και αποτελεσματικό. Φυσικά, video μερικών λίγων λεπτών δεν μπορούν να προσφέρουν σφαιρική γνώση, ούτε να αντικαταστήσουν ένα καλό βιβλίο. Ωστόσο, μπορούν να μας δώσουν το έναυσμα για την ενασχόληση με αυτά ή να ικανοποιήσουν την περιέργειά μας.

Παρακάτω ακολουθούν προτάσεις για εκπαιδευτικά ψυχαγωγικά κανάλια για μεγαλύτερα και μικρότερα παιδιά.

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ:

TED-Ed

Πρωτοπορεί στον τομέα της εκπαίδευσης και της μετάδοσης ιδεών παγκοσμίως και το δίκτυό του φτάνει και μέχρι τη χώρα μας, όπου διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια με επιτυχία μερικά από τα διάσημα Ted-X. Ως επέκταση αυτής της προσπάθειας, δημιουργήθηκε στο Youtube το Τed-Ed (education), στο οποίο ταλαντούχοι animators συνεργάζονται με διανοητές ώστε να δημιουργηθούν τα πολυποίκιλα βίντεο που μας λύνουν κάθε απορία σχεδόν για τη ζωή. Από υπαρξιακά μέχρι διαστημικά, κι από καλλιτεχνικά μέχρι κοινωνικά, όλα τα θέματα αγγίζονται με πολύ χαριτωμένο και επεξηγηματικό τρόπο, τόσο ώστε να μην υπάρχει πια δικαιολογία που δεν ξέρεις κάτι. Στο πλαίσιο της εξάσκησης του νου, το κανάλι έχει δημιουργήσει ειδική playlist με οπτικοποιημένους γρίφους.

Kurzgesagt – In a Nutshell

Στο κανάλι αυτής της αξιόλογης ομάδας θα βρεις βίντεο που αφορούν, το σύμπαν, το ανθρώπινο σώμα, διάφορα κοινωνικο-πολιτικά προβλήματα, ενώ πολύ ενδιαφέρον έχει η Playlist τους με τίτλο «Putting things into perspective», η οποία αναλύει μερικά πιο υπαρξιακά αλλά και τεχνολογικά ζητήματα.

CrashCourse

Καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα γνώσης, από βιολογία και ανατομία μέχρι πολιτική, παγκόσμια ιστορία και οικονομικά, και σου εξηγεί βασικές αρχές και φαινόμενα διαφόρων κλάδων μέσω υπέροχων animation και υπεραναλυτικών σχεδιαγραμμάτων και γραφημάτων. Ιδιαίτερα χρήσιμο για την κατανόηση περίπλοκων διαδικασιών –για παράδειγμα βιοχημικών ή φυσικών φαινομένων – αλλά και για τη γενική θεώρηση τομέων όπως η φιλοσοφία (βασικοί εκπρόσωποι, θεωρίες κλπ.) Αξιοσημείωτη και η ύπαρξη σειράς βίντεο σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία.

Καθημερινή Φυσική

Σε κάθε του βίντεο, ο Στέφανος Βαμβάκος μας δίνει με απλό και εύληπτο τρόπο απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν φυσικά φαινόμενα.Όσο πολύπλοκα και αν φαντάζουν τα ερωτήματα τι είναι κβαντική φυσική, τι είναι θεωρία της σχετικότητας ή από τι είναι φτιαγμένο το σύμπαν μας, η καθημερινή φυσική θα μας λύσει τις απορίες.

Astronio

Το Astronio είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τέρψουμε την περιέργειά μας όσον αφορά θέματα αστροφυσικής. Το κανάλι επιμελείται ο αστροφυσικός Παύλος Καστανάς. Μας εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο ενδιαφέροντα θέματα για το σύμπαν μας. Μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται το κανάλι είναι η ύπαρξη εξωγήινης ζωής, οι μαύρες τρύπες, η σκοτεινή ύλη, και η σκοτεινή ενέργεια.

Chatzida

Στο κανάλι Chatzida θα βρούμε ενδιαφέροντα, επεξηγηματικά video που πραγματεύονται θέματα χημείας και βιολογίας. Υπάρχουν ακόμα video με εφαρμογή χημικών πειραμάτων.

The Mad Sc1ent1st

Ο Στάμος Αρχοντής στο κανάλι The Mad Sc1ent1st αναλύει και να αποδομεί θέματα όπως η ψευδοεπιστήμη, η ομοιοπαθητική, και ο βιοσυντηρητισμός. Σχολαστικός και περίεργος, φέρνει την επιστήμη στο YouTube με καυστικό χιούμορ και συμπαγή επιχειρηματολογία.

SciTalksGR

Το συγκεκριμένο κανάλι προσπαθεί να φέρει την επιστήμη στο YouTube μέσα από αναλυτικές συζητήσεις με αρκετό ενδιαφέρον και χιούμορ.

Σε πολλά από τα επεισόδια της σειράς φιλοξενούν ομιλητές. Αυτοί με τη σειρά τους, μέσα από δικά τους κανάλια ή από το έργο τους, βάζουν το λιθαράκι τους για να γεφυρωθεί το κενό μεταξύ της επιστήμης και της καθημερινότητάς μας.

Science Behind Music

Θέματα που ακούγονται περίεργα, όπως το τι χρώμα έχει η μουσική ή γιατί μας αρέσει ένα μουσικό κομμάτι, επεξηγούνται με γενναίες δόσεις επιστήμης αλλά και χιούμορ.

Smart Chemistry

Ένα κανάλι αφιερωμένο στον θαυμαστό κόσμο της χημείας. Εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο τους λόγους που πραγματοποιούνται οι χημικές αντιδράσεις που παρουσιάζονται.

Τhe Skeptic Theory

Πάσης φύσεως επιστημονικά θέματα αναλύει και το κανάλι The Skeptic Theory. Μέσα από αναλυτικά και καλά τεκμηριωμένα videos, ο θεατής εκτίθεται σε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων.

National Geographic Greece

Το National Geographic είναι ο κορυφαίος προορισμός για θέματα επιστήμης, εξερεύνησης και περιπέτειας. Η αποστολή του είναι να εμπνέει τους ανθρώπους να νοιάζονται για το περιβάλλον! Το National Geographic μας μεταφέρει κοντά στις σημαντικές ιστορίες και πέρα από τα όρια του εφικτού, μαζί με τους κορυφαίους δημιουργούς, επιστήμονες, δημοσιογράφους, φωτογράφους και εξερευνητές.

Cosmos Greek Documentaries

Δείτε Ντοκιμαντέρ online με ελληνικούς υπότιτλους.

ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

HellenicCosmos

Το κανάλι του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού αποτελεί ένα πρώτης τάξεως επιμορφωτικό μέσο για τα παιδιά. Videos που αφορούν στην ιστορία, την φύση, τον άνθρωπο θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του παιδιού σας αμείωτο και θα το γεμίσουν χρήσιμες γνώσεις.

Educational TV

Το παιδί μέσα από την πρωτότυπη σειρά κινουμένων σχεδίων, «Ένα γράμμα μια ιστορία», μαθαίνει τα γράμματα και τους ήχους της γλώσσας μας. 24 χιουμοριστικές ιστορίες σε έμμετρο ρυθμό συνδυάζουν την παιδαγωγική με την τηλεοπτική γλώσσα και εισάγουν το παιδί στον κόσμο της αλφαβήτου και των γραμμάτων.

Greek Fairy tales

Αγαπημένα παραμύθια των μικρών μας ξετυλίγονται μέσα από όμορφες εικόνες και υπό την συνοδεία όμορφων μουσικών. Η κοκκινοσκουφίτσα, ο λύκος και τα 7 κατσικάκια, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ και πολλές ακόμα ιστορίες που τα παιδιά μας έχουν λατρέψει μπορούν να τους κρατήσουν συντροφιά για λίγες ώρες μέσα από την οθόνη μιας ηλεκτρονικής συσκευής.

Disney Greece

Οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών ζωντανεύουν μπροστά τους σε αυτοτελή επεισόδια διδακτικών ιστοριών. Η Πριγκίπισσα Σοφία, ο Μίκυ και οι φίλοι του, ο Νέμο και τόσοι ακόμα άλλοι που θα κάνουν τις ώρες τις οποίες τα παιδιά περνούν μπροστά στην οθόνη απόλυτα διασκεδαστικές.

Ελληνικά τραγούδια για παιδιά

Τραγούδια που θυμόμαστε και εμείς από τα παιδικά μας χρόνια ζωντανεύουν στις οθόνες μας και κινούνται μαζί με το παιδί. Το κουνελάκι, ο Μπάρμπα Μπρίλιος, το φεγγαράκι και ο γάιδαρος είναι λίγα μόνο από όσα μπορεί να ακούσει κάποιος στο κανάλι των παιδικών ελληνικών τραγουδιών και να περάσει πολύ ευχάριστα μαζί τους.

Counia bella

Το  counia bella , είναι ένα σύγχρονο, μουσικό- εκπαιδευτικό  κανάλι το οποίο απευθύνεται σε παιδάκια προσχολικής ηλικίας. Επίσης λειτουργεί σαν βοήθημα σε παιδάκια με μαθησιακές δυσκολίες. Το κανάλι δημιουργήθηκε από δύο γονείς εκπαιδευτικούς στο επάγγελμα,  για τις ανάγκες του δικού τους παιδιού, με λίγη προσπάθεια και πολλή αγάπη για όλα τα παιδιά! Περιέχει βιντεάκια με κλασσικά και εκπαιδευτικά τραγουδάκια ,  με  ποιοτική μουσική και απλά ,προσεγμένα και  κατανοητά γραφικά. Το παιδί  θα γνωρίσει τα ζωάκια και τους ήχους τους , τα φρούτα, τα λαχανικά, την αλφαβήτα , θα μάθει να μετράει και άλλα πολλά…

Greek Tips & More

Greek Tips… Μαθηματικά, τρικ, κόλπα και άλλα για όλους

Πηγές: INFOKIDS

             PC STEPS

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Απρ 09 2020

Οπτικό σύνδρομο υπολογιστών ή Ψηφιακή κόπωση των ματιών

Το Οπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών ή ψηφιακή κόπωση των ματιών εμφανίζεται σε άτομα όλων των ηλικιών από την επανειλημμένη και παρατεταμένη έκθεση, περισσότερο από 2-3 ώρες καθημερινά, στις οθόνες του υπολογιστή, των τάμπλετ, των κινητών ή και της τηλεόρασης.

Έχει βρεθεί ότι το 50-90% των ατόμων, μεταξύ αυτών έφηβοι και μικρότερα παιδιά, κάνουν τακτική ή καθημερινή χρήση των παραπάνω συσκευών >5 ώρες.

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση του Οπτικού συνδρόμου υπολογιστών ή Ψηφιακής κόπωσης των ματιών:

 • μεγάλη διάρκεια έκθεσης, > 2-3 ώρες καθημερινά
 • έκθεση χωρίς διαλείμματα
 • μικρή απόσταση της οθόνη από τα μάτια, < 50 εκατοστά
 • κακή στάση του σώματος
 • κακός φωτισμός του χώρου και αντανακλάσεις στην οθόνη
 • κακή ρύθμιση του φωτισμού και της αντίθεσης στην οθόνη
 • μειωμένος βλεφαριδισμός-ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων- κατά την έκθεση
 • υποκείμενες παθήσεις των ματιών και μη διορθωμένες διαθλαστικές ανωμαλίες
 • παραμονή σε περιβάλλον με κακό αερισμό, χαμηλή υγρασία και καπνό

Τα συχνότερα συμπτώματα του συνδρόμου είναι:

 • ερεθισμένα μάτια, κόκκινα, επώδυνα, με αίσθηση κόπωσης, καύσου, κνησμού ή και πρήξιμο
 • ξηροφθαλμία, σπανιότερα δακρύρροια
 • κόπωση
 • πονοκέφαλοι, ημικρανία
 • θόλωση της όρασης
 • δυσκολία ή αδυναμία εστίασης, διπλή όραση
 • αδυναμία συγκέντρωσης
 • αίσθηση αδυναμίας να διατηρηθούν ανοιχτά τα μάτια
 • πόνος στον αυχένα και στην ωμοπλάτη

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Οι πρακτικές οδηγίες που δίνονται από την Μayoclinic, εκτός από την οφθαλμολογική εκτίμηση και εξέταση από τον οφθαλμίατρο:

 • Τήρηση του κανόνα 20-20-20: μετά από 20 λεπτά έκθεση να γίνεται, για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, εστίαση του βλέμματος σε κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται σε απόσταση 20 ποδιών=6 μέτρων.
 • Διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος κατά τη χρήση της οθόνης
 • Διατήρηση της απόστασης 40-75 εκατοστών από την οθόνη
 • Ρύθμιση του φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο, διατηρώντας μέτριας έντασης φωτισμό κατά την χρήση της τηλεόρασης, του υπολογιστή, του κινητού.
 • Διατήρηση της φυσιολογικής υγρασίας και αερισμού στο χώρο διαμονής και αποφυγή του καπνίσματος
 • Μείωση της συνολικής διάρκειας έκθεσης
 • Συχνά διαλείμματα
 • Χρήση ειδικών, προστατευτικών φίλτρων στην οθόνη
 • Χρήση προστατευτικών γυαλιών
 • Οπτομετρικές ασκήσεις σε άτομα με κακή σύγκλιση σε κοντινή απόσταση
 • Χρήση τεχνητών δακρύων

Στοιχεία:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/eyestrain/diagnosis-treatment/drc-20372403

https://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/protecting-your-vision/computer-vision-syndrome

Πηγή 

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Απρ 06 2020

COVID-19 : Πώς να αντιμετωπίσετε την παραπληροφόρηση

The ultimate kids' guide to the new coronavirus | Live ScienceΘα μπορέσει το διαδίκτυο να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της παρούσας φάσης; Θα χαθεί η σχολική χρονιά; Ανακαλύφθηκε το εμβόλιο που θα μας επιτρέψει να βγούμε από το σπίτι μας; Είναι κάποια φάρμακα επικίνδυνα σε συνδυασμό με τον ιό; Οι φήμες που συνδέονται με τον πρόσφατα ανακαλυφθέν SARS-CoV-2 coronavirus εξαπλώνονται ταχύτερα από τον ίδιο τον ιό. Το αίσθημα ανασφάλειας συμβάλλει στην ταχεία εξάπλωση των παραπληροφόρησης και των φημών, ιδίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Google, το Facebook και το YouTube προσπαθούν να εντείνουν τα μέτρα τους κατά της διάδοσης ψεύτικων ειδήσεων. Για παράδειγμα, η Google και το YouTube εμφανίζουν μια προειδοποίηση με περισσότερες πληροφορίες και συνδέσμους προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και παρόμοια ιδρύματα ως απάντηση στα ερωτήματα αναζήτησης για το “coronavirus” ή το “COVID-19”. Το Facebook προσπαθεί να απαλλαγεί από ψεύτικα νέα σχετικά με το COVID-19 με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου και συνεργάζεται στενά με τις υγειονομικές αρχές και τις πλατφόρμες ελέγχου πραγματικών περιστατικών.

Ωστόσο, οι “κλειστές ομάδες” στις υπηρεσίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης  παραμένουν εστία διάδοσης ψευδών ειδήσεων χωρίς κανείς να μπορεί να τις ελέγξει. Οι ψεύτικες ειδήσεις εξαπλώνονται εξαιρετικά γρήγορα και γίνονται πιστευτές από το ευρώ κοινό ειδικά  όταν περιέχουν φράσεις όπως “Οι γιατροί ανακαλύπτουν …”, “Το Ιατρικό Κέντρο XXX προειδοποιεί”, “Έρευνα δείχνει …”

Πως λοιπόν θα προστατευτούμε από την υπερπληροφόρηση και την παραπληροφόρηση; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε αν μια είδηση είναι αληθινή ή ψευδής;

Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές:

Ενημερωθείτε από επίσημες σελίδες:

Οι ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με το COVID-19 διατίθενται καθημερινά στις ακόλουθες ιστοσελίδες:

Ελέγξτε τα γεγονότα:

Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικός και να μην υιοθετεί άκριτα οτιδήποτε διαβάζει κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθούν 5 ερωτήσεις-κλειδιά που θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε την αλήθεια από το ψέμα.

 • ΠΟΙΟΣ; Ποιος το δημοσίευσε; Είναι ειδικός στο συγκεκριμένο θέμα;
 • ΠΟΥ; Που δημοσιεύτηκε; Είναι η πηγή αξιόπιστη;
 • ΠΟΤΕ; Πότε δημοσιεύτηκε ή ενημερώθηκε τελευταία φορά;
 • ΓΙΑΤΙ; Για ποιο λόγο δημοσιεύτηκε; Για να μας ενημερώσει , να μας πείσει για μια γνώμη ή για προωθήσει ένα προϊόν;
 • ΠΩΣ; Πώς αναπαράχθηκε; Από αξιόπιστα site ή κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων;

Αναπτύξτε κριτική σκέψη και εμπιστευθείτε το ένστικτο και τη λογική σας. Αν κάτι σας φαίνεται απίστευτο, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι ψέμα ή να περιέχει μεγάλες ανακρίβειες.

Μην βιαστείτε να μοιραστείτε «πληροφορίες»:

Οι ψεύτικες ειδήσεις εξαπλώνονται με επιτυχία κυρίως επειδή μοιράζονται μέσω κοινωνικών δικτύων και είναι επομένως σε θέση να προσεγγίσουν έναν ευρύ πληθυσμό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να αντισταθμιστεί αυτό, είναι χρήσιμο να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης – όπως και με τον ιό. Οι πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστη πηγή; Σε περίπτωση αμφιβολίας: μην τη μοιραστείτε!

Ενημερώστε τους άλλους για ψεύτικα νέα:

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ψευδείς ειδήσεις που συναντάμε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κοινοποιήθηκαν από ανθρώπους που γνωρίζουμε. Μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα όταν αμφισβητούμε ανοιχτά πληροφορίες ή άρθρα ειδήσεων που μοιράζονται οι στενοί φίλοι και η οικογένειά μας. Ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι οι πληροφορίες δεν είναι αληθινές, καλό θα ήταν να το αναφέρετε ευγενικά και να ενημερώσετε για ψεύτικα νέα.

Ενδείξεις μη αξιόπιστου δημοσιεύματος:

 • Υπερβολικοί τίτλοι ή τίτλοι που δεν έχουν σχέση με το κείμενο της ανάρτησης
 • Ανυπόγραφο δημοσίευμα
 • Ορθογραφικά-συντακτικά λάθη ή κείμενο-προϊόν αυτόματης μετάφρασης
 • Απίστευτοι ισχυρισμοί περιεχομένου
 • Απουσία ημερομηνίας
 • Φωτογραφίες-προϊόν photoshop
 • Παραπομπή σε μη ενεργά links
 • Προτροπή για αναδημοσίευση

Περισσότερες πληροφορίες για τις ψευδείς ειδήσεις και πως τις ξεχωρίζουμε μπορείτε να βρείτε εδώ

Πηγή: ΒΙΚ

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Μαρ 12 2020

5 βήματα ελέγχου προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο

5 βήματα ελέγχου προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο. | SaferInternet4kids

Η προστασία των ιδιωτικών μας πληροφοριών στο διαδίκτυο μπορεί να φαίνεται μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο σύνθετη. Ακολουθήστε τα παρακάτω 5 βήματα ελέγχου για να μείνετε ασφαλείς. 

Περισσότερα εδώ 

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Μαρ 03 2020

Body positiveΛήψη αρχείου

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Μαρ 03 2020

Μην πιστεύεις ό,τι βλέπεις στα κοινωνικά δίκτυα

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Μαρ 02 2020

Η απάτη Sextortion : «Στείλε βίντεο ή ανεβάζω τις γυμνές σου φωτογραφίες»

800 υποθέσεις σεξουαλικού εκβιασμού μέσω Ιντερνετ ερευνά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Από 12 έως 16 τα θύματα – Οπως αποκαλύπτει το ΘΕΜΑ, 19χρονος φοιτητής από τη Ρόδο εκβίασε σεξουαλικά 17χρονη από την Κοζάνη με τη μέθοδο sextortion  ή sexting

Η νέα αυτή υπόθεση sextortion έρχεται ως συνέχεια του εφιάλτη που έζησε πρόσφατα μια 16χρονη μαθήτρια από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έπεσε θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού από τους συμμαθητές της, με αποτέλεσμα να βρεθεί στα πρόθυρα της αυτοκτονίας μην μπορώντας να αντέξει τα συναισθήματα ντροπής που την είχαν κυριεύσει. Εγραφε και έσβηνε ξανά και ξανά το σημείωμα της προαποφασισμένης αυτοκτονίας της. Χαράκωνε με λεπίδα τις φλέβες της, καταπίνοντας χάπια και ευχόμενη να κλείσει τα μάτια της μια για πάντα, πιστεύοντας ότι έτσι θα κατάφερνε να ξεπλύνει την ντροπή που ένιωσε όταν διαπίστωσε πως οι γυμνές της φωτογραφίες που είχε στείλει στο αγόρι της μοιράζονταν από συμμαθητές της ως φειγ φολάν στο σχολείο – και μάλιστα επί πληρωμή.

Η αυτοκτονία

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι την άνοιξη του 2015 μια άλλη κοπέλα, η Λίνα Κοεμτζή, υπό την απειλή κοινοποίησης ενός ροζ βίντεο οδηγήθηκε στην αυτοκτονία πέφτοντας από τον 9ο όροφο της φοιτητικής εστίας του ΑΠΘ. Η άτυχη κοπέλα είχε εμπιστευτεί προσωπικές της φωτογραφίες και βιντεοσκοπημένο υλικό με ερωτικές περιπτύξεις σε πρόσωπο με το οποίο διατηρούσε δεσμό. Ο συγκεκριμένος νεαρός την είχε απειλήσει πως «αν δεν βάλουμε κι άλλους στο παιχνίδι θα διαρρεύσει το επίμαχο βίντεο στα social media».

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η υπόθεση της Λίνας Κοεμτζή εκδικάστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών Η οικογένεια, μέσω του συνηγόρου της, προχώρησε σε «επικήρυξη» δύο ανδρών οι οποίοι, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, βγήκαν από τη φοιτητική εστία το μοιραίο βράδυ, λίγα λεπτά μετά την πτώση της κόρης τους στο κενό, προσφέροντας 5.000 ευρώ σε όποιον δώσει πληροφορίες.

Νέα υπόθεση

Η νέα υπόθεση αφορά σε μια 17χρονη κοπέλα από την Κοζάνη και έναν 19χρονο Ροδίτη φοιτητή Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Τι και αν τους χώριζε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση; Ενα site γνωριμιών στο Ιντερνετ τους έφερε κοντά – ή μάλλον περισσότερο κοντά απ’ ό,τι θα έπρεπε, κι αυτό διότι ο νεαρός Ροδίτης αποφάσισε μια μέρα, με το έτσι θέλω, να μετατρέψει σε αληθινή κόλαση τη ζωή της 17χρονης χρησιμοποιώντας τη μέθοδο sextortion.

Το περιστατικό στο οποίο αναφερόμαστε συνέβη τον περασμένο Μάρτιο. Η 17χρονη περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια στην κατάθεση που έδωσε στο Αστυνομικό Τμήμα Κοζάνης, στις 30 Μαΐου 2019, τον εφιάλτη που έζησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκασμένη να υποκύπτει στις ορέξεις του 19χρονου φοιτητή τον οποίο είχε γνωρίσει μέσα από ένα site γνωριμιών.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στην κατάθεση της: «Πριν από περίπου δύο μήνες, μέσα από την εφαρμογή omegie.com, ένα site γνωριμιών, γνώρισα ένα αγόρι με το οποίο ανταλλάξαμε τους προσωπικούς μας λογαριασμούς στο Instagram και συνεχίσαμε να συνομιλούμε ιδιωτικά. Οι συνομιλίες μας κράτησαν για περίπου έναν μήνα. Στη διάρκεια αυτού του μήνα μου έλεγε ότι με έβλεπε ελκυστική και ότι του άρεσα. Το ίδιο ακριβώς ίσχυε και για μένα, γι’ αυτό και μιλούσα μαζί του».

Οι μέρες περνούσαν και οι δυο νέοι συνέχισαν να συνομιλούν διαδικτυακά, ωσότου μια μέρα ο 19χρονος φοιτητής αποφάσισε να πάει τη συνομιλία τους ένα βήμα παραπέρα. Φαίνεται πως δεν ήταν διατεθειμένος να αναλωθεί σε ατέρμονες συζητήσεις που δεν οδηγούσαν πουθενά, επιδιώκοντας να πάρει αυτό που θα τον ευχαριστούσε περισσότερο αδιαφορώντας όμως για το αν θα έφερνε σε άβολη θέση τη συνομιλήτριά του.

σοκάρει το περιεχόμενο της δικογραφίας για τη νέα υπόθεση σεξουαλικού εκβιασμού που αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ»

ΜΕΣΩ instagram

Οπως αναφέρει στην κατάθεσή του το 17χρονο κορίτσι, «κάποια μέρα και ενώ μιλούσαμε μέσω Instagram, μου έστειλε μια φωτογραφία με τα γεννητικά του όργανα. Του είπα ότι δεν μου άρεσε και ότι δεν ήθελα να μου ξαναστείλει. Δεν μου έστειλε άλλη φωτογραφία εκείνη τη μέρα, όμως μου έστειλε ξανά την επόμενη. Μου έστειλε βίντεο στο οποίο η κάμερα γυρνούσε, έδειχνε τα γεννητικά του όργανα και μετά σταματούσε. Εγώ του έλεγα να μη μου στέλνει και η απάντησή του ήταν ότι θα σταματούσε να μου στέλνει και πως αν ήθελα να του έστελνα εγώ».

Η ανήλικη κοπέλα έκανε αυτό που της ζήτησε ο 19χρονος και του έστειλε μια φωτογραφία στην οποία φαινόταν το στήθος της έως και το μισό της πρόσωπο.

Τη Δευτέρα 27/5/2019 o φοιτητής από τη Ρόδο της έστειλε ένα μήνυμα στο Instagram, ρωτώντας τη τι κάνει. Του απάντησε και τελειώνοντας τη συνομιλία τους της ζήτησε να του στείλει και μια ακόμη φωτογραφία. Εκείνη δεν ανταποκρίθηκε και τότε ξεκίνησαν οι απειλές και οι εκβιασμοί. Την επόμενη κιόλας μέρα της έστειλε τη γυμνή φωτογραφία που η ίδια του είχε στείλει, γράφοντάς της «Να μάθεις να με γράφεις στα…».

Εκβιασμός

«Τον ρώτησα γιατί την έχει και μου ζήτησε να του στείλω κι άλλες γιατί αλλιώς θα τις ανέβαζε στο Internet», αναφέρει στην κατάθεσή της η 17χρονη και προσθέτει: «Του είπα να σταματήσει και να μην κάνει τίποτα, τον παρακάλεσα κιόλας, όμως αυτός μου ζήτησε να στείλω κι άλλη φωτογραφία λέγοντάς μου πως θα τις έσβηνε μετά. Τότε του έστειλα φωτογραφία όπως μου ζήτησε. Μετά μου ζήτησε βίντεο. Μου έλεγε να τον ακούσω και πως όλα θα πάνε καλά. Στη συνέχεια μου ζητούσε και άλλο βίντεο, να κάνω διάφορες πράξεις άσεμνου περιεχομένου, είτε μόνη μου, είτε με κάποιο αντικείμενο. Εγώ του έστελνα ό,τι μου ζητούσε απλά. Του ζήτησα να μην τις ανεβάσει και τον παρακάλεσα. Μου απάντησε πως δεν θα τις ανεβάσει, αρκεί να είμαι καλή μαζί του».

Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε για λίγο καιρό ακόμη και μάλιστα ο φοιτητής έκανε screenshot τις φωτογραφίες που του έστελνε η ανήλικη και τις αποθήκευε στο κινητό. Συνολικά του έστειλε 7 βίντεο και 7 φωτογραφίες. Κάποια στιγμή σταμάτησε να του στέλνει και τότε ο 19χρονος της απάντησε με δυο γραπτά μηνύματα, απειλώντας να ανεβάσει το φωτογραφικό υλικό που είχε στη διάθεσή του. Συγκεκριμένα της έγραφε «τις ανεβάζω», με την κοπέλα να φτάνει στα όρια της απελπισίας. Τελικά βρήκε το ψυχικό κουράγιο να ενημερώσει πρώτα τους γονείς της, οι οποίοι με τη σειρά τους ζήτησαν τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών. Η 17χρονη υπέβαλε μήνυση και η αστυνομικοί αναζήτησαν τον 19χρονο φοιτητή στο πατρικό του σπίτι στη Ρόδο, όπου και τον εντόπισαν ζητώντας του να τους ακολουθήσει στην Υ.Α. Ρόδου. Απαντώντας σε ερωτήσεις τους, ο 19χρονος φοιτητής παραδέχθηκε ότι αυτός ήταν ο χρήστης του προφίλ στο Instagram με το οποίο επικοινωνούσε με τη 17χρονη. Παραδέχθηκε ότι συνομιλούσε μαζί της, ενώ ανέφερε ότι έχει στην κάρτα μνήμης του κινητού του τηλεφώνου αποθηκευμένο βίντεο της ανήλικης, διάρκειας 36 δευτερολέπτων, όπου φαίνεται να είναι γυμνή από τη μέση και κάτω.

Από τα 3.000 sites το 2010 φτάσαμε στα 10.000 

«Η κοπέλα τρόμαξε» . Ο συνήγορός του Στέλιος Αλεξανδρής, μιλώντας στο protothema.gr, ανέφερε ότι ο πελάτης του αρνείται κατηγορηματικά ότι την εκβίασε, θεωρώντας πως πρόκειται για ένα απλό παιχνίδι ανταλλαγής φωτογραφιών. «Η κοπέλα τρόμαξε όταν το έμαθαν οι γονείς της και προχώρησε σε μια προσχηματική καταγγελία», συμπλήρωσε ο δικηγόρος του 19χρονου.

800 υποθέσεις σεξουαλικoυ εκβίασμου ψαχνει η ΕΛ.ΑΣ

Η ανατομία ενός ηλεκτρονικού εγκλήματος – Από 12 έως16 ετών τα περισσότερα θύματα στην Ελλάδα. Εκστρατεία που ξεκίνησε από το 2017 με τη συνδρομή της Europol και τη συμμετοχή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ) επισημαίνει τόσο τους κινδύνους όσο και τον τρόπο αντιμετώπισης του sextortion που βρίσκεται σε έξαρση και στην Ελλάδα.

Ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης της EUROPOL για τον ηλεκτρονικό εξαναγκασμό και την εκβίαση παιδιών (sextortion)

Το sextortion ακολουθεί την εξής πορεία: δύο χρήστες κάνουν σεξ μέσω Ιντερνετ και κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο ένας ζητά από τον/την άλλον/η γυμνές φωτογραφίες ή να προχωρήσει σε διάφορες πράξεις μπροστά σε κάμερα. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικτυακή επαφή τους, η οποία μπορεί να επαναλαμβάνεται για αρκετό χρονικό διάστημα, όπως συνέβη στην περίπτωση της 17χρονης από την Κοζάνη, η γυναίκα ή ο άντρας επανέρχεται με μήνυμα και απειλεί τον/τη συνομιλητή/τριά του ότι αν δεν πληρώσει ένα χρηματικό ποσό ή αν δεν συνεχίσει να του/της στέλνει σχετικό υλικό, θα κυκλοφορήσει τις επίμαχες φωτογραφίες ή βίντεο σε sites που φιλοξενούν τέτοιου είδους στιγμιότυπα ή ακόμα και ότι θα στείλει τα πάντα σε φίλους και συγγενείς.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ότι το sextortion έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις. Προσθέτει ότι η ΔΗΕ έχει χειριστεί μέσα σε δύο χρόνια περίπου 800 υποθέσεις διαδικτυακού σεξουαλικού εξαναγκασμού και ότι τα περισσότερα θύματα είναι από 12 έως 16 ετών.

«Το sextortion αποτελεί μια μορφή εκβίασης που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στον διαδικτυακό κόσμο, σε συνδυασμό με άλλα φαινόμενα όπως το sexting, δηλαδή την ανταλλαγή μηνυμάτων και φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου, ειδικά μέσω Διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων», επισημαίνει ο κ. Παπακώστας και προσθέτει: «Οι νέοι, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν αντιλαμβάνονται πολλές φορές τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που συνεπάγεται η κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων μέσω των νέων τεχνολογιών.

Εχει καταγραφεί πλήθος καταγγελιών όπου έφηβοι εκβιάζονται με λεκτικό ή φωτογραφικό υλικό που αντάλλαξαν μέσω sexting. Οι επιτήδειοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η κατοχή και η διακίνηση πορνογραφικού υλικού ανηλίκων αποτελεί ποινικό αδίκημα. Σημειώνεται ότι το 2010 υπήρχαν περί τα 3.000 sites όπου ανέβαινε αντίστοιχο υλικό, ενώ σήμερα είναι πάνω από 10.000. Μια ανασκόπηση των άλλων σεξουαλικών εγκλημάτων στο Διαδίκτυο που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι τα περισσότερα θύματα ήταν νέοι: το 59% κάτω των 16 ετών, ενώ η μέση ηλικία των δραστών ήταν επίσης μικρή, με το 14% να είναι κάτω των 16 ετών. Η ΔΗΕ, το 2018, χειρίστηκε 492 υποθέσεις που αφορούσαν διαδικτυακό σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό ενηλίκων και το 2019 275 υποθέσεις», καταλήγει.

Οι οδηγίες

Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία υλοποιείται με πρωτοβουλία της Europol και τη συμμετοχή της ΔΗΕ. Σκοπός της εκστρατείας είναι η υποστήριξη και η παροχή συμβουλών στα παιδιά, τα οποία έχουν υποστεί τις συνέπειες του διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού. Ακόμη, η εμπεριστατωμένη ενημέρωση των παιδιών που χρησιμοποιούν καθημερινά το Διαδίκτυο και αποτελούν ενδεχόμενους στόχους «εκβιασμού και εξαναγκασμού» καθώς και η ανάδειξη της σημαντικότητας την οποία έχει η άμεση καταγγελία από τα θύματα. Σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα διαδικτυακού σεξουαλικού εξαναγκασμού και εκβιασμού προτείνεται να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα: να μη στείλει άλλο υλικό, να αναζητήσει βοήθεια, να μη διαγράψει τα αποδεικτικά στοιχεία (συνομιλίες, email κ.λπ.), να διακόψει κάθε επικοινωνία μπλοκάροντας τον επιτήδειο δράστη και να αναφέρει το συμβάν στις αρμόδιες αστυνομικές ή δικαστικές αρχές, ειδικότερα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Δυστυχώς πολλά από τα περιστατικά σεξουαλικού διαδικτυακού εκβιασμού δεν καταγγέλλονται στις αρμόδιες αρχές γιατί το θύμα αισθάνεται ντροπή για το υλικό που έχει στείλει, είτε επειδή δεν γνωρίζει ότι λόγω της ανηλικότητας έχει διαπραχθεί έγκλημα εις βάρος του.

 • Τηλεφωνικά : 111 88
 • Στέλνοντας e – mail : ccu@cybercrimeunit.gov.gr
 • Μέσω της εφαρμογής ( application ) για έξυπνα τηλέφωνα ( smart phones ), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid : FEELSAFE E – COMMERCE
 • Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Μαρ 02 2020

Μαθητές Λυκείου πρωτοπορούν: Έφτιαξαν εφαρμογή για την πρόληψη της άνοιας

«Πολλές φορές τα παιδιά έβλεπαν ότι πηγαίνουν στον παππού και στη γιαγιά τους να μιλήσουν και δεν έχουν τι να πουν. Η εφαρμογή τους δίνει τη δυνατότητα να βρουν καινούριους τρόπους για να ξεκινήσουν μια συζήτηση»

Μία εφαρμογή πρόληψης της άνοιας και επιβράδυνσης της ανάπτυξής της δημιούργησαν μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης και του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου στο πλαίσιο του μαθήματος «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/ JA Greece. Η εφαρμογή «Elephant» απευθύνεται σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ αλλά και στις οικογένειές τους και τους φροντιστές τους. Σε κάθε χρήστη εμφανίζονται διαδοχικά 20 ζεύγη φωτογραφιών προσώπων. Ο ένας είναι γνωστός (συγγενικό πρόσωπο ή φίλος) του ασθενούς και ο άλλος άγνωστος. Ο ασθενής καλείται να επιλέξει το πρόσωπο που γνωρίζει και στο τέλος η εφαρμογή εμφανίζει το ποσοστό επιτυχίας. Επαναλαμβάνοντας το τεστ ανά τρίμηνο ή εξάμηνο μπορεί να διαπιστωθεί η πιθανή βελτίωση στην μνήμη του. Αναλυτικότερα, η εφαρμογή διαθέτει ασκήσεις με τις οποίες ο πιθανός χρήστης καλείται να ανακαλέσει και να επαναλάβει καθορισμένα σειριακά μοτίβα εμφάνισης αριθμών (μονοψήφιων, διψήφιων και τριψήφιων), εύκολα διακριτών καθαρισμένων εικόνων αλλά του δίνεται και η δυνατότητα να εισάγει ο ίδιος ο φροντιστής του ακόμα και εικόνες με προσφιλή του πρόσωπα ώστε να νιώθει οικεία με την εφαρμογή.

Ο Δημήτρης Σαμαράς είναι διευθύνων σύμβουλος στην εικονική επιχείρηση που έχουν στήσει με τους συμμαθητές του. Βρίσκεται στην Β’ Λυκείου του ΓΕΛ Φιλοθέης και συμμετέχει για δεύτερη φορά στο πρόγραμμα του Junior Achievement Greece. «Η εφαρμογή μας ουσιαστικά έχει σκοπό την επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας και την πρόληψή της ενώ ταυτόχρονα σκοπεύουμε να γεφυρώσουμε το κενό ανάμεσα στους ηλικιωμένους και στους φροντιστές τους, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε οι συγγενείς τους είτε κάποιος ειδικός γιατρός», εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 16χρονος. Για να προχωρήσουν τον σχεδιασμό της εφαρμογής τους οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση συνεργάστηκαν με μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ειδικούς καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα αυτών των ανθρώπων είναι ότι «χάνουν» τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους, με τα πολύ κοντινά τους πρόσωπα. Επομένως, σύμφωνα με τον 16χρονο Δημήτρη η εφαρμογή επιδιώκει κυρίως να κάνει τους ηλικιωμένους περισσότερο χαρούμενους, ενώ, όπως συμπληρώνει ο καθηγητής Πληροφορικής, Πέτρος Ματζάκος «η ευαισθητοποίησή τους γι αυτό το ζήτημα πήγαζε από την ευαισθητοποίησή τους απέναντι στους δικούς τους παππούδες και γιαγιάδες». «Πολλές φορές τα παιδιά έβλεπαν ότι πηγαίνουν στον παππού και στη γιαγιά τους να μιλήσουν και δεν έχουν τι να πουν. Η εφαρμογή τους δίνει τη δυνατότητα να βρουν καινούριους τρόπους για να ξεκινήσουν μια συζήτηση με ένα άτομο της τρίτης ηλικίας», εξηγεί. Παράλληλα, μέσω της πλατφόρμας «Elephant» οι μαθητές και οι μαθήτριες προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην τρίτη ηλικία και στην τεχνολογία. «Θέλουμε να φέρουμε τους ηλικιωμένους της Ελλάδας πιο κοντά στο μέλλον ουσιαστικά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Σαμαράς.

elephant

Στην «εικονική τους επιχείρηση» συμμετέχουν 21 μαθητές από την Α’ και Β’ Λυκείου του ΓΕΛ Φιλοθέης και 22 μαθητές από την Α’ Λυκείου του ΓΕΛ της Τραγαίας Νάξου. Παρότι τους χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα, τα δύο σχολεία αποφάσισαν να συνεργαστούν. «Στο πλαίσιο του μαθήματος Πληροφορικής, το ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου, είχε αναπτύξει μία εφαρμογή η οποία ήταν το random number generator όπου σε μία οθόνη αφής εμφανίζονται διάφοροι αριθμοί σε διάφορα σημεία και μετά από κάποιο χρόνο εξαφανίζονται και πρέπει ο χρήστης να πατήσει που βρίσκονταν. Είδαμε ότι είχαν φτιάξει αυτή την εφαρμογή, μας ενδιάφερε, ήρθαμε σε επαφή μαζί τους, τους εξηγήσαμε και αναπτύξαμε μαζί την ιδέα που είχαμε αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για να συμμετέχουμε στην εμπορική έκθεση φέτος», σημειώνει ο Δημήτρης Σαμαράς,

Αυτές οι συνθήκες, σύμφωνα με τον καθηγητή Πληροφορικής του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου, Πέτρο Κουτρούλη, «ανάγκασαν» τους μαθητές των δύο σχολείων να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν και να ψάξουν να βρουν τους τομείς και τα σημεία που θα εργάζεται ο καθένας. «Είναι ένας κοινός στόχος και για τους δύο γιατί εργαζόμαστε σε διαφορετικούς τομείς. Βρήκαμε το τι θα κάνει ο καθένας και από κει και πέρα οι ομάδες αυτονομήθηκαν. Μόλις φτάσουμε στο τελικό προϊόν θα ξαναενωθούμε για να το παρουσιάσουμε», αναφέρει ο κ. Κουτρούλης. Το ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου βρίσκεται στα ορεινά του νησιού, 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι, και πολλά παιδιά χρειάζονται μέχρι και 45 λεπτά για να φτάσουν. Ωστόσο αυτές οι αντικειμενικές δυσκολίες δεν πτοούν τους μαθητές και τις μαθήτριες. «Τα νέα μέσα μάς έχουν διευκολύνει τα τελευταία χρόνια διότι καταφέρνουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη θέση παρά τις όποιες χωρικές δυσκολίες», υπογραμμίζει ο κ. Κουτρούλης.

Όπως λέει η Πετρούλα μαθήτρια της Α’ Λυκείου στο ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου, μέσω αυτής της εμπειρίας κατάφερε να «μπει» στον κόσμο του προγραμματισμού και να δει με άλλο μάτι την Πληροφορική ενώ ο συμμαθητής της Νίκος, προσθέτει ότι «δουλεύουν στην τάξη όλοι μαζί σαν μια ομάδα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πληροφορικής του ΓΕΛ Φιλοθέης, Πέτρο Ματζάκο, μέσω αυτού του προγράμματος και της εικονικής επιχείρησης που καλούνται οι μαθητές να δημιουργήσουν, αναπτύσσουν μία κουλτούρα «που τους μαθαίνει να ανοίγονται, να μοιράζονται και να μαθαίνουν καινούρια πράγματα. Τα παιδιά μας εκπαιδεύονται πάνω σε δεξιότητες όπως η συνεργασία, η ευρηματικότητα, η προσαρμοστικότητα, η αποδοχή».Για τον Δημήτρη Σαμαρά η συμμετοχή για δεύτερη χρονιά στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/ JAGreece αποτέλεσε μία σημαντική εμπειρία ώστε να έρθει πιο κοντά στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. «Κατάλαβα πώς λειτουργεί μια επιχείρηση, πώς είναι να συνεργάζεσαι με άλλα άτομα και πώς να ξεπερνάς τις όποιες δυσκολίες προκύψουν. Η καινοτομία στον τομέα της αγοράς είναι πολύ σημαντική. Για μένα η καινοτομία έρχεται μέσα από τη συζήτηση, με το brainstorming με την ομάδα σου. Για παράδειγμα το προϊόν που προωθούμε φέτος καταφέραμε να το βρούμε μέσα από παρατηρήσεις με τους παππούδες μας, κάναμε έρευνες και καταλήξαμε σε αυτό διότι είδαμε ότι υπάρχει ένα κενό στην αγορά» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στην προσπάθειά τους εκτός από συμβολή των καθηγητών τους στον τομέα του συντονισμού δέχτηκαν τη βοήθεια του συμβούλου τους- εθελοντή Παναγιώτη Γαλάτη, (Οικονομικός και Διοικητικός Διευθυντής της AON GREECE S.A ) ενώ τους παρείχαν τεχνικές-επιστημονικές συμβουλές ο ψυχίατρος Διονύσιος Τσιογκρής και η γηρίατρος, Ελευθερία Αντωνιάδου. Η εφαρμογή «Elephant» θα παρουσιαστεί στην εμπορική έκθεση «Trade Fair 2020» στις 6 Μαρτίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Φεβ 25 2020

Η μεγαλύτερη απόδειξη μαθηματικών όλων των εποχών έχει μέγεθος 200 Terabytes

Η μεγαλύτερη απόδειξη μαθηματικών όλων των εποχών έχει μέγεθος 200 Terabytes

Ένας υπερυπολογιστής πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη απόδειξη μαθηματικών σε μόλις 2 ημέρες. Το μέγεθος του αρχείου που περιέχει την υποβοηθούμενη από υπολογιστή απόδειξη αγγίζει τα 200 ​​terabytes – δηλαδή περίπου όσο χώρο καταλαμβάνουν όλα τα ψηφιοποιημένα κείμενα της τεράστιας Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Αφορά ένα μαθηματικό πρόβλημα που απασχολεί τους μαθηματικούς δεκαετίες και είναι γνωστό ως  το πρόβλημα των «μπουλιανών πυθαγόρειων τριάδων»

Η απόδειξη είναι συμπιεσμένη σε ένα αρχείο 68 gigabytes, που σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί να την κατεβάσει, να την ανακατασκευάσει και να επαληθεύσει όλες τις πληροφορίες που είναι ενσωματωμένες σε αυτό.

Το αρχείο των 200 terabytes ξεπερνά το προηγούμενο καταγεγραμμένο ρεκόρ αρχείου για την μεγαλύτερη υποβοηθούμενη απόδειξη από υπολογιστή, το οποίο είχε μέγεθος μόλις 13 gigabytes.

Σύμφωνα με τον  Ronald Graham, μαθηματικό του San Diego από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και προηγούμενο κάτοχο ρεκόρ της τότε μεγαλύτερης απόδειξης, οι υπολογιστές βοηθούν στη δημιουργία αποδείξεων για συνδυαστικά προβλήματα.

Το πρόβλημα πίσω από την απόδειξη

Το πρόβλημα που παρέμενε μέχρι πρόσφατα άλυτο, είχε τεθεί το 1980 από τους Erdös-Graham και η απάντηση δόθηκε από τους Marijn J. H. Heule, Oliver Kullmann, και Victor W. Marek. [Solving and Verifying the boolean Pythagorean]

Η διατύπωση του προβλήματος: Μπορούμε να διαχωρίσουμε το σύνολο των φυσικών αριθμών Ν={1, 2, 3, 4, …} σε δυο σύνολα, τέτοια ώστε κανένα από τα δύο να μην περιέχει πυθαγόρειες τριάδες (δηλαδή τριάδες αριθμών a, b, c που ικανοποιούν τη σχέση a2 + b2= c2);

Ή να το πούμε διαφορετικά: Είναι δυνατόν να χρωματίσουμε όλους τους ακέραιους αριθμούς είτε με κόκκινο είτε με μπλε χρώμα, έτσι ώστε να μην υπάρχει πυθαγόρεια τριάδα ακεραίων a, b, c (a2 + b2 = c2) με το ίδιο χρώμα;

Για παράδειγμα, στην πυθαγόρεια τριάδα 3, 4 και 5, αν τα 3 και 5 είναι χρώματος μπλε, τότε το 4 θα πρέπει να είναι κόκκινο.

Η απόδειξη πραγματοποιήθηκε διαμέσου υπολογιστή 

Αν και το πρόβλημα επέτρεπε πολλούς δυνατούς τρόπους για να χρωματιστούν οι ακέραιοι αριθμοί με διαφορετικούς συνδυασμούς, οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν τεχνικές και συμμετρίες από τη θεωρία αριθμών για να μειώσουν τον αριθμό των ελέγχων που έπρεπε να κάνει ο υπολογιστής. Αυτό το βήμα ελαχιστοποίησε τον αριθμό των πράξεων που εκτελούνται από τον υπολογιστή κατά σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο.

Δύο μέρες αργότερα, ο υπερυπολογιστής Stampede των 800 επεξεργαστών του Πανεπιστημίου του Τέξας παρήγαγε το αρχείο  των 200 terabytes. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε ξεχωριστό πρόγραμμα υπολογιστή για την επαλήθευση της παραγόμενης απόδειξης.

Παρά το γεγονός ότι έσπασε το περίφημο πρόβλημα των «μπουλιανών πυθαγόρειων τριάδων», το αρχείο που καταγράφηκε εξακολουθεί να μην παρέχει απαντήσεις σχετικά με το γιατί είναι εφικτό το σχέδιο χρωματισμού.

Η απόδειξη αποκάλυψε ότι ναι, είναι δυνατό να χρωματιστούν οι ακέραιοι αριθμοί με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο, αυτό των 7.824 ακεραίων. Μετά από αυτό το σημείο, δεν είναι δυνατό. Αυτό δημιουργεί περισσότερες ερωτήσεις: Γιατί υπάρχει σημείο αποκοπής στα 7.825; Γιατί είναι δυνατή η πρώτη επέκταση;

Τα ευρήματα της ομάδας παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Cornell.

Ενημέρωση 9/10/2018

Η συγκεκριμένη απόδειξη παρουσιάστηκε και στο Numberphile:

Πηγές

Μία απάντηση μέχρι τώρα

Επόμενα »