16 Δεκ 2019

STEM : 4ο Τρίωρο

Συντάκτης: ΚΑΡΑΒΑΤΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

STEM : 4ο Τρίωρο

GPS και σχετικά Apps (Google Maps, Geocaching και WWF Greenspaces)

Χρονοδιάγραμμα

Ψηφιακό Διδακτικό Σενάριο (1 ώρα)

Βιωματικές Δραστηριότητες (2 ώρες)

 

Ψηφιακά  Διδακτικά Σενάρια

Τριπλευρισμός και GPS

http://tools.inspiringscience.eu/delivery/view/index.html?id=4d0ac92d060649599137a3f0f52

0e70a&t=p

 

Βιωματικές Δραστηριότητες

  1. Google Maps: http://www.earth-picker.com/

Το «Earth Picker» είναι ένα παιχνίδι που παίρνει τυχαίες εικόνες 360ºμοιρών από το «street view» του Google Maps όπου ο χρήστης πρέπει να χρησιμοποιήσει στοιχεία και  λεπτομέρειες από το περιβάλλον, για να μαντέψει σε ποιο σημείο του κόσμου βρίσκεται. Έπειτα σημαδεύει στο χάρτη αυτό που πιστεύει και περιμένει να δει τι απόκλιση έχει από την πραγματική τοποθεσία.

  1. Η Εφαρμογή Χάρτες στα κινητά τηλέφωνα
  2. Geocaching: https://www.geocaching.com/play    To   Geocaching   είναι   ένα   ψηφιακό παγκόσμιο κυνήγι θησαυρού, που έχει κρυμμένες γεωκρύπτες σε διάφορες τοποθεσίες ανά τον κόσμο και ο χρήστης καλείται να τις βρει λύνοντας ένα γρίφο και κάνοντας χρήση του GPS στο κινητό του τηλέφωνο. Οι γεωκρύπτες ποικίλουν σε είδος και μεγέθη, μπορεί να είναι μικρά κουτάκια από καραμέλες / χάπια / παλιά φωτογραφικά φίλμ, κούφιες ψεύτικες βίδες, μεγάλα κουτιά για τους τολμηρούς παίκτες και ό,τι άλλο φανταστεί ο δημιουργός τους. Μέσα σε κάθε γεωκρύπτη, υπάρχει ένα χαρτί-λίστα όπου ο κάθε «geocacher» γράφει το όνομα ή το ψευδώνυμό του και την ημερομηνία που το βρήκε. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στον geocacher να έχει μια μικρή αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους παίκτες (άτομα που είναι πολύ πιθανό να είναι και άλλης εθνικότητας) που ακολούθησαν τα ίδια βήματα με αυτόν για να βρουν την γεωκρύπτη!

Το παρακάτω βίντεο μας εξηγεί τι είναι το Geocaching https://www.youtube.com/watch?v=1YTqitVK-Ts

Λάβετε υπόψιν πως όταν μπαίνετε από την ιστοσελίδα, μπορείτε εφόσον έχετε λογαριασμό να δείτε όλες τις γεωκρύπτες ενώ στο Αpp δείχνει μόνο αυτές που είναι μικρού βαθμού δυσκολίας (για να μπορεί ο χρήστης να ξεκλειδώσει όλες τις γεωκρύπτες πρέπει να αγοράσει το Premium App). Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να εκτυπώσουμε τις συντεταγμένες, τον γρίφο και τον χάρτη από τις γεωκρύπτες όπου δεν έχουμε πρόσβαση και να ενημερώσουμε έπειτα το προφίλ μας μέσω υπολογιστή.

Για να φτιάξουμε την δική μας γεωκρύπτη χρειάζεται να ακολουθήσουμε τις κατάλληλες οδηγίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα, να έχουμε εκτυπωμένες τις λίστες που ζητάει και να διακοσμήσουμε το κουτί μας. Έπειτα θα ακολουθήσει μια έρευνα και κατάληξη στο σημείο που θα τοποθετηθεί η γεωκρύπτη και έπειτα να σκεφτούμε ένα γρίφο για την περιγραφή της θέσης. Προτείνουμε κάποια τοποθεσία που να έχει μια τοπική πολιτιστική σημασία δηλαδή κάποια κεντρική πλατεία, κάποιο αρχαιολογικό χώρο, κάποιο σημείο με ωραία θέα κλπ.

Υλικά: τέμπερες, πινέλα, χαρτόνια, κόλλα, κουτάκια, εκτυπωμένες οι λίστες.

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.