Ιστορίες με τέλος ή χωρίς τέλος

Στα πλαίσια του προγράμματος Δημιουργικής Γραφής που πραγματοποιούμε με τη βοήθεια και τη στήριξη του σχολικού μας συμβούλου κ. Σταύρου Γρόσδου και με βάση το βιβλίο του “Δημιουργικότητα και Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση” πραγματοποιήσαμε διάφορες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν πραγματικά με πολύ ενδιαφέρον. Σας παρουσιάζουμε μια δραστηριότητα που μας άρεσε και την κάναμε με πολύ κέφι.

Γράψαμε 4 ιστορίες, μία κάθε ομάδα, με  εικόνες από τα κουτιά του «ποιος», «πού», «τι συνέβη» και τις εικονογραφήσαμε. Για υλικά χρησιμοποιήσαμε διάφορες εικόνες προσώπων ή ζώων, τοποθεσιών και γεγονότων. Αφιερώσαμε συνολικά τρία δίωρα.

Ετοίμασα 4 κουτιά που τα ντύσαμε με χρωματιστές κόλλες γλασέ . Στο πρώτο κουτί του «ποιος» έβαλα διάφορες εικόνες ανθρώπων και ζώων τοποθετημένες με την κενή όψη προς τα πάνω ώστε να μην τις βλέπουν τα παιδιά, όταν θα διαλέγουν. Στο δεύτερο κουτί του «πού» έβαλα εικόνες με τοποθεσίες και στο τρίτο κουτί του «τι συνέβη» εικόνες με γεγονότα π.χ. πυρκαγιά, ληστεία, μουσική, γάμος, γενέθλια,  πάρτυ κ.α. Όλες ήταν τοποθετημένες ανάποδα.

Ύστερα τα παιδιά από κάθε ομάδα διάλεγαν 2 εικόνες από το κουτί του «ποιος» και μία από τα άλλα. Στη συνέχεια τους ζήτησα να τις βάλουν σε μια σειρά, όπως αυτά νομίζουν, και να φτιάξουν μια ιστορία την οποία θα έγραφαν.

Αφού έγραψε κάθε ομάδα την ιστορία της, τους ζήτησα να τη χωρίσουν έτσι ώστε κάθε κομμάτι να περιγράφει και μια εικόνα Κατόπιν τους μοίρασα κόλλες Α4, μία σε κάθε παιδί και ανέλαβε κάθε παιδί να αντιγράψει στην κόλλα του το κομμάτι της ιστορίας που θα εικονογραφούσε.

Η διαδικασία; Ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική! Το αποτέλεσμα; Ικανοποίηση και χαρά!

Στο τέλος έφτιαξα ένα μικρό βιντεάκι με τις δύο ιστορίες και τις ηχογραφήσαμε.