Αρχική » ελληνικη λογοτεχνια » Οδυσσέας Ελύτης Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας e-ΤΡΑΠΕΖΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ θέματα λογοτεχνίας- τράπεζα Α λυκείου Οδυσσέας Ελύτης Άσμα ηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας (ήταν γενναίο παιδί)

Ξεκινήστε εδώ

Οδυσσέας Ελύτης Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας e-ΤΡΑΠΕΖΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ θέματα λογοτεχνίας- τράπεζα Α λυκείου Οδυσσέας Ελύτης Άσμα ηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας (ήταν γενναίο παιδί)

ΘΕΜΑΤΑ

ΓΡΑΠΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ (1911-1996)

Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας (απόσπασμα)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

α

α.1. Να διακρίνετε αν το ποίημα ανήκει στην παραδοσιακή ή στη μοντέρνα ποίηση. (5 μονάδες)

α.2. Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας στο α.1. καταγράφοντας τέσσερις (4) μορφικές επιλογές του ποιητή. (20 μονάδες)

ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΩΝ: 25

β

β.1. Να εντοπίσετε στο ποίημα μια ρεαλιστική εικόνα και μια υπερβατική –εξωπραγματική. (10 μονάδες)

β.2. Το ποιητικό απόσπασμα αρχίζει και τελειώνει με τον ίδιο τρόπο (σχήμα του κύκλου). Γιατί ο ποιητής επιλέγει αυτόν τον τρόπο; (10 μονάδες)

β.3. Να γράψετε δύο (2) λυρικά επίθετα του ποιήματος. (5 μονάδες)

ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΩΝ: 25

γ

γ.1 Να ονομάσετε το λογοτεχνικό  ρεύμα στο οποίο ανήκει το ποίημα  (10 μονάδες)

γ.2Σύμφωνα με τη μέθοδο ποιητικής γραφής από την οποία είναι επηρεασμένος, ο ποιητής παραθέτει εικόνες ακολουθώντας τους συνειρμούς που επιβάλλει η μνήμη και το συναίσθημα. Να επιβεβαιώσετε τη θέση αυτή με παραπομπές στο ποίημα  (10 μονάδες)

γ.3 Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποίησης του Ελύτη ανήκουν η γλωσσοπλαστική ικανότητα και οι  καινοτρόποι συνδυασμοί λέξεων. Να επιβεβαιώσετε  τη θέση αυτή με παραπομπές στο ποίημα (5 μονάδες)

 

ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΩΝ: 25

 

δ

δ.1 Με ποιο τρόπο εκφράζεται ο πόνος για το θάνατο του νέου ανθυπολοχαγού; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας με στίχους από το απόσπασμα. (12 μονάδες)

δ.2 Πως συσχετίζονται οι τρεις τελευταίοι στίχοι του αποσπάσματος με τον τίτλο; πως επιβεβαιώνεται ο δοξαστικός και θρηνιτικός χαρακτήρας του τίτλου στο απόσπασμα; (13 μονάδες)ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΩΝ: 25

 

 


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς