Αρχική » νεοελληνική γλώσσα » ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Ξεκινήστε εδώ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

 

Να συντάξετε επιστολή για την ηλεκτρονική  σχολική εφημερίδα, με την οποία θα ενημερώσετε τους αναγνώστες σχετικά με τους λόγους που προβάλλουν οι μεγαλύτεροι και οι νεότεροι για την ένταση στις σχέσεις τους. Να  προτείνετε τρόπους αποκατάστασης της επικοινωνίας  λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των νέων και των ενηλίκων, αλλά και τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης εποχής.  300-400 λέξεις

 

Τι δεν καταλαβαίνει ο σύγχρονος γονιός για το παιδί του; Σε ένα κείμενο 300-400 λέξεων που θα δημοσιευθεί στο ιστολόγιό σας να αναφέρετε σημεία που προκαλούν συγκρούσεις εφήβων γονιών και να προσπαθήσετε να ερμηνεύσετε τις αιτίες τους. Ποια βιολογικά χαρακτηριστικά  των νέων και ποια χαρακτηριστικά  της σύγχρονης εποχής πρέπει να συνειδητοποιήσει ο σύγχρονος γονιός για να διαμορφώσει υγιή σχέση με το παιδί του ή για να αποκαταστήσει τη ρήξη στην επικοινωνία; 300-400 λέξεις

 

Ποια είναι τα πρότυπα συμπεριφοράς και οι αξίες  που προβάλλουν τα ΜΜΕ και η διαφήμιση και ποιες είναι οι συνέπειες τους;  Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της εποχής μας ποιες  είναι οι αξίες που πρέπει να καλλιεργήσει το σύγχρονο σχολείο στους νέους για υγιή και δημιουργική ατομική και συλλλογική ζωή;

 

Σε κείμενο που θα δημοσιεύσεις στο ιστολόγιο του σχολείου σου απαντάς στις επικρίσεις που δέχονται οι νέοι  για τα χαρακτηριστικά της γλωσσικής ποικιλίας που χρησιμοποιούν, αργκό, greeklish,  φτωχό λεξιλόγιο.  Στο κείμενό σου θα λάβεις  υπόψη τους παράγοντες που   διαμορφώνουν τις γλωσσικές επιλογές των νέων και θα προτείνεις τρόπους βελτίωσης των γλωσσικών δεξιοτήτων τους. (300-400 λέξεις)

 

Σε άρθρο που θα συντάξετε για την εφημερίδα του σχολείου σας να προτείνετε  τρόπους με τους οποίους η αξιοποίηση του διαδικτύου στη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος  στο σχολείο  μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια των γλωσσικών δεξιοτήτων  (350-400 λέξεις).

 

Ποιες είναι οι μορφές της σύγχρονης κρίσης της ελληνικής γλώσσας;  Να αναφέρετε τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την προστασία της γλώσσας μας και να προτείνετε τρόπους με τους οποίους το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση τους προβλήματος.  Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε ένα κείμενο  300-400 λέξεων που θα δημοσιευθεί στο ιστολόγιο   του σχολείου σας.

 

«Εάν δείτε έναν μακρυμάλλη με σκουλαρίκι υπάρχει περίπτωση να πείτε ωραίο παιδί; Εάν δείτε ένα άτομο διαφορετικό από εσάς, πόση σημασία θα δώσετε στην εμφάνιση του/της; Πιστεύεις ότι η  εμφάνιση είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και ότι είναι δυνατό να αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο αξιολόγησης;  Ανάπτυξε την επιχειρηματολογία σου σε ένα κείμενο 300 λέξεων που θα δημοσιευθεί στο ιστολόγιο της τάξης σου. (300-400 λέξεις)

 

Για άλλους η σχέση με τη μόδα υπόκειται στα πλαίσια του απλού ενδιαφέροντος και η κατανάλωση προϊόντων αποτελεί για μία διασκεδαστική δραστηριότητα, Για άλλους η μόδα  καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωή και τις διαπροσωπικές τους  σχέσεις.  Ποια σχέση με τη μόδα θεωρείς υγιή και επωφελή για τα άτομα και την κοινωνία; Να αναπτύξεις τις απόψεις σου σε κείμενο που θα δημοσιευθεί στο ιστολόγιο του σχολείου σου. (300-400 λέξεις)

 

Σε ένα κείμενο 300-400 λέξεων που θα δημοσιευθεί στο ιστολόγιό σας  να παρουσιάσετε τους λόγους για τους οποίους ο άνθρωπος χρειάζεται φίλους και τις σύγχρονες μορφές φιλίας.

 

Σε ένα κείμενο 300-400 λέξεων που θα δημοσιευθεί σε προσωπική σας σελίδα στο Διαδίκτυο  να αναφέρετε  αφορμές που σας έχουν κάνει τελευταία να χαμογελάσετε ή να γελάσετε με την καρδιά σας;   Στη συνέχεια με βάση την εμπειρία σας να αναφερθείτε στις ευεργετικές  συνέπειες του γέλιο για το άτομο και την κοινωνία; Τέλος να προτείνετε τρόπους με τους οποίους το σχολείο θα  μπορούσε να αξιοποιεί το γέλιο στη διαδικασία της μάθησης.

 

Από έρευνες  καταναλωτών,  αλλά και από την καθημερινή μας   εμπειρία προκύπτει ότι  για τη μεγάλη πλειοψηφία των σύγχρονων νέων τα  ηλεκτρονικά παιχνίδια, η  πλοήγηση και η  συνομιλία  στο  Διαδίκτυο ή με  το κινητό τηλέφωνο ως τους  είναι οι πιο δημοφιλείς τρόποι διάθεσης του ελεύθερου χρόνου. Σε κείμενό σου που θα δημοσιευτεί σε προσωπική σου σελίδα στο Διαδίκτυο να ερμηνεύσεις τις επιλογές των νέων.  Κατά τη γνώμη σου  τα ηλεκτρονικά μέσα καλύπτουν   όλες τις ανάγκες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας με την έννοια της ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας;  Ποιοι νομίζεις ότι είναι οι εναλλακτικοί τρόποι ψυχαγωγίας; 

 

Σε κείμενο που θα δημοσιευθεί στο ιστολόγιο του σχολείου σου να αποδείξεις ότι ο διάλογος αποτελεί τον καλύτερο τρόπο επικοινωνίας και  τη βάση για την επίλυση προβλημάτων. Παράλληλα να προτείνεις τρόπους με τους οποίους  οι το σχολείο μπορούν να ενισχύσει τις δεξιότητες που αποτελούν προϋπόθεση για τη διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου.

Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.

Σχολιάστε

Top
 
Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων