Το ηλιακό μας σύστημα

Το Ηλιακό σύστημα βρίσκεται σε έναν από τους βραχίονες του σπειροειδούς Γαλαξία μας και απέχει 27.000 χιλιάδες έτη φωτόςΤο Ηλιακό σύστημα χρειάζεται περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια για να συμπληρώσει μια τροχιά γύρω από το κέντρο του Γαλαξία καθώς τρέχει με μια ταχύτητα περίπου των 780.000 χμ/ώρα γύρω από το κέντρο του, και πιστεύεται ότι έχει κάνει ήδη 25 περιφορές.

Το Ηλιακό σύστημα έχει ακτίνα περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (απόσταση Ήλιου-Ποσειδώνα). Περιλαμβάνει 8 πλανήτες (και 5 πλανήτες νάνους). Οι τέσσερις πρώτοι είναι βραχώδεις πλανήτες: Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, που είναι γνωστοί και ως εσωτερικοί (γήινοι) πλανήτες και οι υπόλοιποι τέσσερις είναι αέριοι γίγαντες πλανήτες (δίινοι): Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας και είναι γνωστοί και ως εξωτερικοί πλανήτες.

Σπουδαία ημέρα αποδείχθηκε η 14η του Δεκέμβρη όπου η Google και η NASA ανακοίνωσαν  την ανακάλυψη ενός καινούριου πλανήτη  γύρω από το μακρινό αστέρι Kepler-90, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι το δικό μας ηλιακό σύστημα δεν είναι πια το μοναδικό με οκτώ πλανήτες! Προτού όμως ξεκινήσουμε τις αναλύσεις για τον νέο πλανήτη Kepler-90i ας σιγουρευτούμε ότι γνωρίζουμε όλα όσα χρειάζεται για το δικό μας ηλιακό σύστημα.

https://youtu.be/HEheh1BH34Q (Ένα βίντεο για το ηλιακό σύστημα).

 

Δείτε το στο slideshare.net
(μια παρουσίαση για το ηλικό σύστημα).