Συνέχεια της καλλιτεχνικής πασχαλινής περιπέτειας

Καλημέρα μικροί μας καλλιτέχνες!

 

https://www.youtube.com/watch?v=8KPlKwKrKko

 

Σήμερα είναι Πέμπτη 9 Απριλίου και απέχουμε ακριβώς μία εβδομάδα από την Μεγάλη Πέμπτη, που είναι η μέρα που κάνουμε ένα από τα αγαπημένα μας έθιμα: το βάψιμο των αυγών!

Γιατί όμως το κάνουμε αυτό; Και μάλιστα με κόκκινο χρώμα;

 

Το αυγό -σύμφωνα με την παράδοση- συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός  -όπως και το περίβλημα του αυγού- αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε.

 

Μπορεί τα τελευταία χρόνια το αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα. Είναι γεγονός πως τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι το σύμβολο της γονιμότητας.

Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού.

 

Τα παλιά χρόνια, την εποχή του παππού και της γιαγιάς μας, και ακόμη πιο πριν, δεν είχαν έτοιμες βαφές σαν κι αυτές που αγοράζουμε εμείς σήμερα. Παρ’ολ’αυτά είχαν βρει φυσικούς τρόπους να βάφουν τα αυγά τους. Ο πιο συνηθισμένος ήταν τα κρεμμυδόφυλλα! Οι νοικοκυρές μάζευαν μέρες πριν το Πάσχα τα φλούδια από τα κρεμμύδια που χρησιμοποιούσαν και με αυτά έβαφαν τα αυγά. Έχετε προσέξει τι χρώμα έχουν τα κρεμμύδια; Τι χρώμα πιστεύετε ότι θα βγουν τα αυγά που θα βαφτούν με αυτά; Δείτε το παρακάτω και θα σας λυθεί η απορία!

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ms3s7qfUGBM

 

Σήμερα εκτός από κόκκινα, βάφουμε τα αυγά και με άλλα χρώματα και πολλές φορές τα διακοσμούμε με αυτοκόλλητα ή άλλα σχέδια. Επίσης έχουμε βρει πολλές τεχνικές για να το κάνουμε με διασκεδαστικό τρόπο. Εμείς σας προτείνουμε δύο τρόπους με υλικά που εύκολα θα βρείτε στο σπίτι. Από κει και πέρα βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και δημιουργείστε μικροί μας καλλιτέχνες!

 

Α) ΚΗΡΟΜΠΟΓΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ: Κηρομπογιές και η συνηθισμένη βαφή αυγών που χρησιμοποιούμε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Αφού έχουμε βράσει τα αυγά και πριν τα βουτήξουμε στη μπογιά, κάνουμε εύκολα σχέδια πάνω τους με κηρομπογιές. Μπορούμε να φτιάξουμε γραμμές, κύκλους, βούλες, λουλουδάκια, αστεράκια, κ.α. Βουτάμε τα αυγά στην μπογιά. Στα σημεία που βάψαμε με κηρομπογιά, το αυγό αδιαβροχοποιείται και μόλις το βγάλουμε εμφανίζεται το σχέδιό μας!

 

Β) ΛΑΣΤΙΧΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ : κοινά λαστιχάκια(όπως από συσκευασίες σούπερ μάρκετ) και την βαφή αυγών που χρησιμοποιούμε.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Αφού βράσουμε τα αυγά και πριν τα βυθίσουμε στην βαφή, τα τυλίγουμε πολλές φορές  σφιχτά με τα λαστιχάκια. Όταν τα βγάλουμε περιμένουμε να στεγνώσουν και αφαιρούμε τα λαστιχάκια..

 

 

Με τόσα αυγά όμως μου άνοιξε η όρεξη! Φαντάζομαι κι εσάς. Εμπρός λοιπόν να πλύνουμε καλά τα χέρια μας , προσπαθώντας αυτή τη φορά να μετρήσουμε ανάποδα από το 20! 19,18…..

Και που ξέρεις, μπορεί κατά τύχη να έχει ετοιμάσει η μαμά κανένα αυγουλάκι για πρωινό…Σφιχτό ή μελάτο το προτιμάς;

Θυμάστε την χθεσινή ιστορία του μικρού αυγού, από τα παραμύθια τέχνης της Παρασκευής Φωτιάδου, που δεν ήθελε να βαφτεί κόκκινο και ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι μαζί με τα χελιδόνια; Που έφτασε στην Ιαπωνία και είχε την τύχη να το ζωγραφίσει η διάσημη ζωγράφος Yayoi Kusama και να το γεμίσει βούλες;

Ας δούμε πώς συνεχίστηκε η περιπέτειά του…

 

 

“Είμαι τόσο χαρούμενο!” αναφώνησε το μικρό αβγό καθώς πάνω στο τσόφλι του λαμπύριζαν στον ήλιο δεκάδες ζωγραφισμένες πολύχρωμες βούλες.

“Έπρεπε να βάψει κι εμάς όμως η Kusama?” είπαν κατσουφιασμένα τα  χελιδόνια που πετούσαν ψηλά στον αέρα και τώρα ένιωθαν λιγάκι ντροπή καθώς τους κοιτούσαν περίεργα μια παρέα πελαργοί που περνούσαν  εκείνη την στιγμή από δίπλα τους. Το παράπονο τους όμως δεν βάσταξε για πολύ , αφού μια βροχή δυνατή άρχισε να ξεπλένει τα χρώματα από πάνω τους .

“Να βρούμε γρήγορα μια στέγη , να προφυλαχτούμε από την βροχή!” αναφώνησαν αναστατωμένα όλα μαζί και έκαναν βουτιά προς τα κάτω,  σε μια ήπειρο που την έλεγαν Αμερική.

 

“Ηνωμένες ..πολιτείες..Αμερικής..” διάβασε μια παλιά πινακίδα , ένα από τα χελιδόνια για να μάθει σε ποια χώρα ακριβώς είχαν προσγειωθεί.

Κρύφτηκαν λοιπόν τα χελιδόνια μαζί με το αβγό σε ένα σπίτι κοντά σ’ ένα αγρό κι από το σπίτι αυτό, μια μουσική ξεχυνόταν που τα έκαναν να θέλουν να κινηθούν  χαρούμενα στο ρυθμό.

Ας ακούσουμε την μουσική που έκανε τους ήρωες της ιστορίας μας να χορέψουν!

https://www.youtube.com/watch?v=Zo-dMdC5KSs&feature=emb_title

(Η συνθέτης εμπνεύστηκε την μουσική αυτή από τα έργα του Pollock. Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την πληροφορία την ώρα της εργασίας ).

Κι ενώ χόρευε το αβγό παρέα με  τα τέσσερα χελιδόνια  κρυμμένα  στην στέγη, το αβγό ξαφνικά σταμάτησε και κοίταξε ξαφνιασμένο στο εσωτερικό του σπιτιού.

Είδε έναν άντρα να περιφέρεται γύρω απο ένα  χαρτί στο πάτωμα απλωμένο κι αν κι έδειχνε πως ήταν το χαρτί μια ζωγραφιά, εκείνος παρ’όλα αυτά δεν άγγιζε με το πινέλο του το έργο του , παρά μόνο γύρω του συνέχεια  περπατούσε

σχεδόν φαινόταν σαν να χόρευε και αυτός με την μουσική γύρω από το χαρτί 

κι έριχνε μπογιές με φόρα πάνω στο χαρτί, δεξιά και αριστερά, πάνω και κάτω.

Δείτε τι ζωγράφιζε!

Jackson Pollock (Number One)

“Μα τι περίεργη ζωγραφική είναι αυτή ? Δεν ξέρω αν μου αρέσει..δεν ζωγραφίζει κάτι συγκεκριμένο μόνο δείχνει να διασκεδάζει πετώντας μπογιές δεξιά και αριστερά. Αν είχα ένα πινέλο στο ράμφος μου θα μπορούσα κι εγώ να το κάνω” είπε  ένα χελιδόνι διπλώνοντας τις φτερούγες του μπροστά στο στήθος του αλαζονικά.

Μα το αβγό ένιωσε μέσα του μια άλλη αλήθεια, γιατί το έργο αυτό δεν το κοίταξε με τα μάτια μα με την μικρή του την καρδιά.

“Μα κοιτάξτε καλύτερα!” είπε το αβγό στα χελιδόνια ” είναι σαν να χορογραφεί την ψυχή του στο χαρτί! “

 

Ας δούμε αν το μικρό αβγό έχει δίκιο! Δείτε τον ζωγράφο : Όντως μοιάζει σαν να χορεύει ο ζωγράφος? Αγγίζει το πινέλο του στο χαρτί?

https://www.youtube.com/watch?v=X3Uj_HAAvbk&feature=emb_title

                          J.Pollock                                                        
           

“Αχ θέλω να ζωγραφίσει κι εμένα ο ζωγράφος με αυτή την τεχνική!” είπε το αβγό και τα χελιδόνια γούρλωσαν τα μάτια.

“Άντε πάλι τα ίδια !” είπαν και ακολούθησαν το μικρό αβγό που ήδη είχε συστηθεί με τον ζωγράφο.

“Και εσάς πως σας λένε?” είπε ευγενικά το αβγό αφού ο ζωγράφος δέχτηκε να το ζωγραφίσει με τα πινέλα του.

“Jackson Pollock” είπε ο ζωγράφος κουνώντας το πινέλο του σαν μαγικό ραβδί.

Εργασία φαντασίας:

Πώς φαντάζεστε πως ο Pollock ζωγράφισε το μικρό αβγό

Βάλτε την μουσική που άκουγε ο ζωγράφος, σχεδιάστε ένα αβγό και προσπαθήστε να ζωγραφίσετε το αβγό σας όπως θα το έκανε ο Pollock.

Να θυμάστε! Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε να πετάτε μπογιές στο χαρτί παρά αφήστε ελεύθερο  το χέρι σας να ταξιδέψει πάνω στο χαρτί σαν να χορεύει! Δεν χρειάζεται να ζωγραφίσουμε κάτι συγκεκριμένο