Ο μαυροπετρίτης, ο πειρατής του Αιγαίου

Καλημέρα σας,

Σήμερα είναι Πέμπτη 14 Μαΐου 2020 και η εποχή είναι Άνοιξη !!!!

Πάμε να ξεκινήσουμε με τη γυμναστική μας ;

https://www.youtube.com/watch?v=qOfyTT_a8fc

Ξεμουδιάσατε λίγο;

Σήμερα θα σας γνωρίσω ένα πειρατή, ένα φτερωτό πειρατή, που διασχίζει όλο το Αιγαίο πέλαγος , όχι με το καράβι του αλλά με τα φτερά του. Φτερά; Ναι φτερά , σωστά διαβάσατε ! Είναι ο μαυροπετρίτης και είναι και αυτός ένα από τα μεταναστευτικά πουλιά που γνωρίσαμε στο χθεσινό μας μάθημα.

 

 

 

Ο μαυροπετρίτης είναι ένα μεσαίου μεγέθους μεταναστευτικό γεράκι , με μακριές φτερούγες, το οποίο εμφανίζεται στο Αιγαίο πέλαγος τον Απρίλιο. (Ξέρετε ποιο είναι το Αιγαίο πέλαγος , είναι αυτή η μεγάλη θάλασσα , που βλέπαμε στο χάρτη του σχολείου, με τα πολλά νησάκια. Μέσα στο Αιγαίο , είναι και το νησί μας , η Σύρος.)

 

 

Ο μαυροπετρίτης λοιπόν έρχεται στο Αιγαίο από τη μακρινή Μαδαγασκάρη, ένα μεγάλο νησί στην Αφρική.

    

 

Όταν έρχεται φτιάχνει τη φωλιά του σε βράχια, βραχώδεις ακτές  και σε ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου. Γιατί άραγε ο φίλος μας διαλέγει να χτίσει τη φωλιά του  σε ερημιές;

       

Σωστά μαντέψατε , γιατί σ αυτά τα μέρη είναι καλά κρυμμένος και προστατευμένος από διάφορους κινδύνους (κυνηγούς, αρπαχτικά πουλιά, αρουραίους) . Επίσης οι σχισμές των βράχων προσφέρουν στήριγμα στις φωλιές τους.

Τώρα είναι έτοιμος να ζευγαρώσει και να κάνει τα αυγά του , μακριά από τα μάτια του ανθρώπου και μακριά από τα μάτια άλλων αρπαχτικών πουλιών.

Τι τρώει ο μαυροπετρίτης;

Ο μαυροπετρίτης  από τον Απρίλιο μέχρι και Ιούλιο,  τρώει κυρίως μεγάλα έντομα όπως πεταλούδες , ιπτάμενα μυρμήγκια, ακρίδες, λιβελούλες, τζιτζίκια , σκαθάρια  τα οποία πιάνει στον αέρα με τα νύχια του . Την επόμενη περίοδο και μέχρι τον Οκτώβριο αλλάζει την τροφή του και τρώει μικρά αποδημητικά πουλιά. Γιατί άραγε;

Μα γιατί ετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής στη Μαδαγασκάρη και πρέπει να έχει δυνάμεις και αποθέματα τροφής για να τα καταφέρει!

Συμφωνείτε ότι ο φίλος μας κάνει την πιο συναρπαστική ζωή στον κόσμο των ζώων. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή του ξεκινά εκπληκτικά , μακρινά και περιπετειώδη ταξίδια. Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ότι είστε ένας μαυροπετρίτης που γεννηθήκατε σε ένα νησί του Αιγαίου και σε τέσσερις μήνες θα ξεκινήσετε το ταξίδι σας για τη Μαδαγασκάρη.

Θα περάσετε πάνω από θάλασσες και ακρογιαλιές, βουνά και πεδιάδες, λίμνες και ποτάμια για να φτάσετε σε ένα πιο ζεστό μέρος να ξεχειμωνιάσετε .

Θέλετε να ζωγραφίσετε τι βλέπετε και ποιους συναντάτε στο ταξίδι σας;

Θέλετε τώρα να φτιάξει ο καθένας ένα μαυροπετρίτη που θα βρει στον παρακάτω σύνδεσμο

 

http://files.ornithologiki.gr/docs/falcoel/educ/2chromatise4SEL.pdf

και όλοι μαζί να κάνουμε μια αποικία μαυροπετριτών ;  Περιμένουμε τις εργασίες σας.

Μέχρι αύριο να περνάτε καλά και κλείνουμε με ένα τραγούδι «τα πουλιά του Μάη»

https://www.youtube.com/watch?v=NC8fZRvgET8