Η συνέχεια της καλλιτεχνικής πασχαλινής περιπέτειας του μικρού αυγού.

 

 

Καλημέρα σας παιδιά!!

Τι λέτε είστε έτοιμοι για την πρωινή μας γυμναστική? Τι θα λέγατε σήμερα για pilates;  Βάλετε όλοι από ένα λεπτό στρωματάκι κάτω ή στην μοκέτα και….πάμε!!!

https://www.youtube.com/watch?v=sM6eHoVd0Mk

Μπράβο σας. Είστε καταπληκτικοί.

Και τώρα θα συνεχίσουμε με την πασχαλινή περιπέτεια  του μικρού αυγού , μετά τη συνάντησή του με την Yayoi Kusama  στην Ιαπωνία  και τον Jackson Pollock  που έριχνε μπογιές με φόρα πάνω στο χαρτί, όπως ακριβώς μας τη διηγείται η αγαπημένη μας Παρασκευή Φωτιάδου.

 

Γνωριμία με τον ζωγράφο Andy Warholl

 

 

                                                            Νikolay Koshelev

 Αγαπημένοι μου συνταξιδευτές  καλωσήρθατε στο τρίτο μέρος της πασχαλινής περιπέτειας μας!

Ας συνεχίσουμε το ταξίδι τέχνης μας!

Πετούσαν εδώ και ώρα όταν  τα χελιδόνια είχαν πια κουραστεί  κι έτσι αναζήτησαν να κάνουν μια στάση μέσα σε μια πολύβουη πόλη της Αμερικής που οι άνθρωποι λένε πως είναι μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ.

 

“Τι με κοιτάς έτσι περίεργα? Δεν έχεις ξαναδεί χελιδόνι ζωγραφισμένο?” είπε  μουτρωμένο το χελιδόνι  σε ένα πολύχρωμο μακάο παπαγάλο που μόλις το είχε σκάσει από το ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης.

Piet Mondrian. Broadway Boogie Woogie ( σκεφτείτε οτι βλέπετε την Νέα Υόρκη από ψηλά ενώ ακούτε συγχρόνως τους ήχους της πόλης)

 

Η Νέα Υόρκη είναι μια μεγάλη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών. Μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες της πόλης? Μοιάζει με την δική σου πόλη? Γιατί οι άνθρωποι λένε πως αυτή η πόλη δεν κοιμάται ποτέ? Τι νομίζεις ότι εννοούν με αυτό?

 

“Ας κάνουμε σ’εκείνη την πλατεία μια στάση , κάτι συμβαίνει εκεί κάτω και θέλω να το δω!” είπε ανυπόμονα το μικρό αβγό και τα χελιδόνια ξεφύσηξαν.

                             Mάριος 3 ετών , Άρτα (Pollock!)

 

“Ελπίζω να μην  καταλήξουμε πάλι κι εμείς βαμμένα!” είπε το μεγαλύτερο σε ηλικία χελιδόνι που προσπαθούσε εδώ και ώρα να ξεβαφτεί απο τις πινελιές του Pollock που κατά λάθος τις πέταξε πάνω του.

Το μικρό αβγό και τα τέσσερα χελιδόνια ξεκίνησαν να προσγειώνονται σε μια πλατεία , η οποία στο κέντρο της είχε μια πινακοθήκη και απ’έξω πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί.

 

Όλοι κοίταζαν έναν παράξενο κύριο

                        Andy Warhol

 

 

που έμοιαζε να διαφωνεί με ένα ζευγάρι που το είχε σκάσει πριν λίγη ώρα από τον πίνακα τους.

                            Jan Van Eyck , “Ο γάμος των Αρνολφίνι

 

Το μικρό αβγό τους πλησίασε και προσπάθησε να ακούσει την συζήτηση τους. Απ’όσα μπόρεσε να  καταλάβει, ήταν μια συζήτηση περί τέχνης. Και μάλιστα διαφωνούσαν έντονα αφού ο καθένας είχε διαφορετική άποψη.

“Πόσες φορές θα σου το πω κύριε Warhol η τέχνη δεν είναι για όλους. ” είπε με σοβαρό ύφος ο κύριος του πίνακα “Δεν γίνεται ο πίνακας μας να αρέσει σε όλους. Η τέχνη είναι για λίγους και εκλεκτούς , για όσους μπορούν να την εκτιμήσουν, κάτι σαν την όπερα” συμπλήρωσε με περήφανο ύφος.

“Η τέχνη είναι όντως σαν την όπερα” είπε η κυρία Αρνολφίνι με σουφρωμένα χείλη . Και με ένα μικρό πήδημα πετάχτηκε έξω  κι αυτή από τον ίδιο πίνακα και μάλιστα έβαλε όπερα δυνατά για να την ακούει καλύτερα. Κάποιοι από το πλήθος που είχαν μαζευτεί γύρω τους ,έκλεισαν την ίδια στιγμή τα αφτιά τους “Ορίστε λίγοι μόνο την εκτιμούν” και τους έδειξε περιφρονητικά.

Ας ακούσουμε  κι εμείς την μουσική που ακούει η κυρία Αρνολφίνι . Σας αρέσει?

 

 

“Εγώ δεν συμφωνώ ” είπε ο Warhol , ” Η τέχνη πρέπει να είναι κατανοητή απ’ όλους τους ανθρώπους , για ν’ αρέσει  σε όλους. Να έχει χρώματα έντονα και θέματα συνηθισμένα όπως ..

…όπως.. οι μπανάνες!

                          Όπως οι κονσέρβες!

 

Ή διάσημους ηθοποιούς!

Και πολιτικούς!

                              (τα έργα ανήκουν όλα στον Andy Warhol)

“Να είναι μια τέχνη που αρέσει σε όλους όπως η pop μουσική και να έχει και δικό της όνομα αυτή η τέχνη..να την λέμε..να την λέμε..” τα μάτια του ζωγράφου φωτίστηκαν καθώς είχε μια λαμπρή ιδέα. ” Την τέχνη αυτή θα την αποκαλούμε pop τέχνη ακριβώς όπως την pop μουσική!” συμπλήρωσε ικανοποιημένος απο την ιδέα του.

Και την ίδια στιγμή ο Warhol έβαλε δυνατά pop μουσική και οι περισσότεροι απο το πλήθος που είχε μαζευτεί γύρω τους ξεκίνησαν να χορεύουν.

Ας ακούσουμε τι μουσική έβαλε ο ζωγράφος. Σας αρέσει ?

 

 

Το μικρό αβγό κύλησε ως το ζωγράφο και του τράβηξε το μανίκι για να του δώσει σημασία .”Εμένα νομίζω μου αρέσει πολύ η pop τέχνη κύριε Warhol και νομίζω πως έχετε κάποιο δίκιο, η ζωγραφική σας είναι πολύ χαρούμενη και θ’ αρέσει σε πολύ κόσμο!” είπε ενθουσιασμένα το αβγό.

Aκούστε ξανά και τις δυο μουσικές. Ποιά μουσική σας αρέσει περισσότερο?

Ο Warhοl χαμογέλασε και κούνησε το πινέλο του στους ρυθμούς της ποπ μουσικής.

“Επειδή είσαι ένα ευγενικό αβγό θα ήθελα να σου κάνω ένα δώρο..εξάλλου με εμπνέεις ..Θα ήθελες να ποζάρεις για έναν πίνακα μου?”

Το αβγό χαρούμενο ήδη πήρε πόζα, ενώ τα χελιδόνια μούτρωσαν γιατί ο Warhol δεν τους έκανε σ’ εκείνα την ίδια πρόταση.

Έτσι ξεκίνησε ο Warhol να ζωγραφίζει το αβγό μόνο με έντονα χρώματα και μάλιστα πολλές φορές. Σαν τελείωσε τον πίνακα του, είχε ζωγραφίσει πολλές φορές το μικρό αβγό αλλά κάθε φορά με άλλο χρώμα.

Εργασία φαντασίας:

Πώς πιστεύετε ο Andy Warholl ζωγράφισε το μικρό αβγό?

Ακούστε pop μουσική ,ενώ σχεδιάζετε κι εσείς πολλά αβγά στο ίδιο χαρτί !Χρησιμοποιήστε έντονα χρώματα!

Μπορείτε επίσης με τους γονείς σας να δείτε αυτό το βίντεο για να μάθουμε και άλλα για τον ζωγράφο Andy Warholl και την pop art!

 

 

Και τώρα νομίζω ότι κουραστήκατε και χρειάζεστε ένα όμορφο διάλειμμα. Θέλετε να πλύνετε τα χεράκια ακούγοντας μια από τις μουσικές που ακούσαμε σήμερα και που σας άρεσε περισσότερο? Την όπερα με την Μαρία Κάλλας ή την pop μουσική? Διαλέχτε

Είστε έτοιμη για την κατασκευή μας? Διαλέξαμε μια κατασκευή με εύκολα υλικά, δηλαδή που σίγουρα υπάρχουν στο σπίτι. Χρειαζόμαστε ένα χαρτονάκι (από συσκευασία πχ από τα corn flakes ή ό,τι άλλο έχετε), λευκό χαρτί, μαρκαδόρους και πολύ πολύ φαντασία.  Ζωγραφίστε το αυγό σε ένα λευκό χαρτί με τα πιο υπέροχα χρώματα και σχέδια , έπειτα κόψτε το γύρω πάνω στο περίγραμμα και κολλήστε το στο χαρτόνι σας. Σίγουρα κάπου θα έχει η μαμά κορδελίτσες για να φτιάξετε  ένα φιόγκο .

Θυμάστε που πριν 3 ημέρες γράψατε Καλό Πάσχα? Ξαναγράψτε το σε όποιο μέρος της κάρτας σας σας αρέσει.

Περιμένουμε τις όμορφες κατασκευές από τα μαγικά σας χεράκια  με ανυπομονησία.