6ο μάθημα από το ηλεκτρονικό μου “σχολείο”. Πασχαλινά λουλούδια.

Καλημέρα παιδιά μου!

Τρίτη 7 Απριλίου σήμερα λέω να πούμε ένα τραγούδι καλημέρας, που μου αρέσει πολύ και είναι διασκεδαστικό!

https://www.youtube.com/watch?v=K_zZrNozoMQ

Ο Απρίλιος λοιπόν μπήκε για τα καλά και μαζί του φέρνει τη γιορτή που όλοι περιμένουμε, το Πάσχα! Όπως μπορεί να έχετε προσέξει κι εσείς, η φύση έχει ξυπνήσει και όλο και περισσότερα δέντρα και λουλούδια ανθίζουν.

Αυτές τις μέρες ειδικά, υπάρχουν κάποια λουλούδια που έχουν άμεση σχέση με το Πάσχα. Θέλετε να τα γνωρίσουμε; Είμαι σίγουρη ότι πολλοί από εσάς ίσως να τα έχετε δει να φυτρώνουν εδώ κι εκεί. Ξέρετε όμως την ιστορία τους;

Α) ΠΑΣΧΑΛΙΑ

Η πασχαλιά είναι δέντρο που βγάζει αυτά τα υπέροχα μικρά μωβ ανθάκια. Το περίεργο είναι ότι ανθίζουν μόνο κοντά στις μέρες του Πάσχα, διαρκούν για λίγο και μετά μαραίνονται. Αν σας τύχει να δείτε ανθισμένη πασχαλιά, μυρίστέ τη και θα δείτε πόσο έντονο άρωμα έχει! Υπάρχει κι ένας μύθος που μιλάει γι’αυτήν :

Η Πασχαλιά είναι δέντρο ευλογημένο από την Παναγία

Ο λαός λέει ότι όταν σταύρωσαν το Χριστό, η Παναγία ήταν πολύ στεναχωρημένη, ταλαιπωρημένη και τσακισμένη από τον πόνο και το κλάμα. Περπάτησε λίγο και κάθισε να ξεκουραστεί κάτω από ένα δέντρο που ήταν γεμάτο φύλλα αλλά όχι άνθη. Δεν άνθιζε ποτέ. Κουρασμένη καθώς ήταν, αποκοιμήθηκε. Το δέντρο τότε, άρχισε σιγά-σιγά να ρίχνει όλα του τα φύλλα και να σκεπάζει απαλά τη Παναγία για να τη ζεστάνει. Όταν η Παναγία ξύπνησε, πρόσεξε τα γυμνά κλαδιά του δέντρου και προς στιγμήν απόρησε. Μα σαν είδε όλα εκείνα τα φύλλα που τη σκέπαζαν και τη ζέσταναν , ευλόγησε το δέντρο λέγοντας : «Να είσαι πάντα ευλογημένο και μοσχοβολημένο».  Με την ευλογία της Παναγίας το δέντρο γέμισε με καταπράσινα φύλλα και άνθισε για πρώτη φορά. Ονομάστηκε Πασχαλιά. Είναι η ευλογημένη Πασχαλιά με τα μοσχοβολημένα εκείνα  λουλούδια που ανθίζουν το Πάσχα.

Β) ΚΡΙΝΑΚΙΑ

Τα κρινάκια είναι μικρά λευκά λουλουδάκια. Το άσπρο χρώμα τους συμβολίζει την ελπίδα. Ο μύθος γι’αυτά λέει ότι άνθισαν για πρώτη φορά κάτω από το σταυρό που ήταν ο Χριστός. Όπως βρισκόταν ταλαιπωρημένος πάνω στο σταυρό, έσκυψε το κεφάλι του και σταγόνες από τον ιδρώτα του έπεσαν στο χώμα. Και εκεί ακριβώς φύτρωσαν τα κρινάκια!

Γ) ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ

Η παπαρούνα είναι κατακόκκινη και τα πέταλά της είναι πολύ ευαίσθητα. Ο μύθος της είναι συνδεδεμένος με ένα μικροσκοπικό πουλάκι, τον κοκκινολαίμη. Ο κοκκινολαίμης είναι τόσο μικρός, όσο περίπου κι ένα σπουργίτι και τραγουδάει πολύ όμορφα. Ας δούμε πρώτα τον μύθο του…

Η παπαρούνα και ο κοκκινολαίμης

Όταν ο Χριστός σταυρώθηκε, ένα καφετί πουλάκι μ’ άσπρο λαιμό πέταξε πάνω από το άγιο Κεφάλι του Χριστού. Το κεφάλι Του το έσφιγγε ένα αγκάθινο στεφάνι και ένα μικρό άσπρο λουλούδι είχε ανθίσει στη βάση του Σταυρού. Το μαρτύριο του Θεανθρώπου έθλιβε το πουλί και το λουλούδι.
Έτσι το πουλάκι θέλησε ν’ απαλύνει τον πόνο του Χριστού τραβώντας
  ένα αγκάθι. Τότε σταλαγματιές από το αίμα του Χριστού έπεσαν στο λαιμό του πουλιού αλλά κι άλλες κύλησαν πάνω στο λουλούδι το οποίο  άνοιξε αμέσως τα πέταλά του όσο πιο πολύ γινόταν για να τις δεχτεί. Μονομιάς  ο λαιμός του πουλιού και τα πέταλα του λουλουδιού βάφτηκαν κόκκινα.
Έτσι, το αίμα του Χριστού χάρισε στον κοκκινολαίμη και στην παπαρούνα το κόκκινο χρώμα.

και ας ακούσουμε και το κελάηδημά του. Δυναμώστε λίγο την ένταση και μην κάνετε θόρυβο για να τον ακούσετε καθαρά. Πώς σας φαίνεται;

https://www.youtube.com/watch?v=Q4lzV3awfZ4

Πέρασε όμως η ώρα και σα να ακούω το στομαχάκι σας να γουργουρίζει. Κάνουμε λοιπόν στάση στην τουαλέτα για καλό πλύσιμο των χεριών. Σίγουρα έχετε γίνει άσοι στο καθάρισμα τους πια και είμαι βέβαιη πως δεν αφήνετε κανένα μικρόβιο να τα πλησιάσει!

Σήμερα, όση ώρα πλένουμε τα χέρια μας προσπαθούμε να θυμηθούμε και να πούμε φωναχτά όλα τα ονόματα των συμμαθητών μας!

Μόλις τελειώσουμε πάμε σφαίρα για το δυναμωτικό πρωινό μας!

Τσουπ! Εδώ είμαστε πάλι!

Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για σπουδαίους ζωγράφους και έχουμε δει έργα τους. Από αυτά δε θα μπορούσαν να λείπουν τα λουλούδια! Η Άνοιξη και τα λουλούδια είναι αγαπημένο θέμα των ζωγράφων – μεγάλων και μικρών! Έχω προσέξει πόσο ωραία λουλούδια ζωγραφίζετε όλοι σας.

Ας δούμε μερικούς πίνακες ζωγράφων με θέμα τα λουλούδια του Πάσχα.

Ο Πίνακας του Vincent Van Gogh  ” Χωράφι με παπαρούνες”.(εαν κάνετε διπλό κλικ επάνω στην εικόνα θα δείτε καλύτερα τον πίνακα)

και ο Πίνακας του Κλωντ Μονέ :

  • Ποιος πίνακας σας έκανε πιο πολύ εντύπωση;

  • Ποια χρώματα χρησιμοποιούν κυρίως;

Είσαι κι εσύ σπουδαίος ζωγράφος! Ζωγράφισε όποιο από τα λουλούδια που μάθαμε σήμερα θες ή τον κοκκινολαίμη. Ή ακόμη και όλα αυτά μαζί. Χρησιμοποίησε ό,τι χρώματα θες (μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, νερομπογιές) ή και συνδυασμό τους.

Στείλτε τα έργα σας στο και η γκαλερί ‘ΦΤΟΥ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ’ θα κάνει μια μυρωδάτη και ευωδιαστή έκθεση !!!

Ρίξτε μια ματιά στους σελιδοδείκτες . Εκεί θα ξαναδείτε  τους 2 πίνακες ζωγραφικής όταν παίξετε με τα puzzles

Τέλος μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω παραμύθι, που είναι σχετικό με ένα από τα λουλούδια που είδαμε σήμερα:

http://sofiasnip.blogspot.com/2014/04/blog-post.html

Μυρωδάτους και ολάνθιστους χαιρετισμούς!

Σας περιμένουμε αύριο πάλι…