«

»

Ιούν 23 2012

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Για την 100ή επέτειο γενεθλίων του Άλαν Τούρινγκ το σημερινό Google Doodle

Η Google τιμά σήμερα τα 100ά γενέθλια του Άλαν Τούρινγκ με ένα διαδραστικό Doodle για τον μεγάλο αυτό επιστήμονα της επιστήμης της Πληροφορικής. Το σημερινό Doodle είναι μια μηχανή Τούρινγκ, η οποία πρόκειται για ένα υποθετικό υπολογιστικό μοντέλο που κατασκεύασε ο Άλαν Τούρινγκ το 1936.

O Άλαν Τούρινγκ γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1913 στο Λονδίνο και έχει αναγνωρισθεί ως ήρωας της ιστορίας του κλάδου της τεχνολογίας, με μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη της επιστήμης των υπολογιστών. Ουσιαστικά ήταν ο πρώτος επιστήμονας που τυποποίησε τις έννοιες του «αλγορίθμου» και του «υπολογισμού» ενώ πολλά από τα σημερινά χαρακτηριστικά των σύγχρονων υπολογιστών αποδίδονται στις επινοήσεις του. Είναι γνωστός επίσης και ως ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές εκδηλώσεις υπέρ των ομοφυλοφίλων, ενώ ο ίδιος είχε κατηγορηθεί για ομοφυλοφιλία το 1952, δεδομένου ότι οι ομοφυλοφιλικές πράξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή ήταν παράνομες. Για να αποφύγει τη φυλακή επέλεξε την ποινή των ενέσεων οιστρογόνων για ένα χρόνο, που προοριζόταν για την εξουδετέρωση της λιμπίντου. Αυτοκτόνησε το 1954 με κυάνιο, δύο εβδομάδες πριν τα 42α του γενέθλια.

Όπως είχε προτείνει ο ίδιος τότε, μια μηχανή Τούρινγκ διαθέτει μια ταινία τεράστιου μήκους, η οποία ενσωματώνει κελιά όπου μπορεί να εγγραφεί ή να αναγνωσθεί ένας χαρακτήρας στο κάθε ένα από αυτά. Η μηχανή έχει τη δυνατότητα να μετακινείται προς τα μπροστά ή προς τα πίσω με βάση κάποιον αλγόριθμο, επεξεργάζοντας έτσι πληροφορίες με λογικό τρόπο. Η έννοια της μηχανής αυτής του Άλαν Τούρινγκ θεωρήθηκε πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής, καθώς μέχρι τότε δεν είχε επινοηθεί κανένας άλλος μηχανισμός που να δέχεται και να αντιδρά σε πολλαπλές οδηγίες, αποθηκεύοντας μάλιστα και δεδομένα.

Το σημερινό Doodle δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να μεταβάλλουν τα δεδομένα μιας ταινίας μηχανής Τούρινγκ και στη συνέχεια πατώντας το κουμπί του Play να τη δούνε σε λειτουργία. Στόχος είναι η τροποποίησή της έτσι ώστε να λειτουργήσει σωστά η μηχανή δοθείσας της ακολουθίας 0 και 1 που εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης. Για τους ανυπόμονους η Google έχει ήδη κυκλοφορήσει σε video τις λύσεις.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/ezavag/2012/06/23/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-100%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%ad%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b5%ce%b8%ce%bb%ce%af%cf%89%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ac%ce%bb%ce%b1%ce%bd-%cf%84/

Αφήστε μια απάντηση

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων