Δουλεύοντας σε παλιό εργαστήριο … Προτεινόμενη λύση

Ένα πρόβλημα που σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να διδάξουν Πληροφορική αντιμετωπίζουν, και το οποίο, τουλάχιστον σε κεντρικό επίπεδο, δεν αναμένεται να λυθεί εύκολα στο άμεσο μέλλον, είναι τα παλιά εργαστήρια Πληροφορικής. Ακόμα μια φορά το ελεύθερο λογισμικό έρχεται να δώσει λύση ….

Ίσως με την πρώτη ματιά ένα εργαστήριο που τα τερματικά αποτελούνται από υπολογιστές με επεξεργαστές Pentium 4 , κύρια μνήμη λιγότερο από 1 Gb, Windows XP τερματικά , Windows 2003 server, και το γεγονός ότι κάθε εβδομάδα θα χρησιμοποιούν το κάθε τερματικό 18 παιδιά κατά μέσο όρο να είναι αρκετά να χαλάσουν την διάθεση του καθενός. Ακόμα και η διαδικασία του ανοίγματος και κλεισίματος αυτών των τερματικών παίρνει πολύ χρόνο, ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε roaming profiles, ενώ ακόμα και με την διαδικασία δημιουργίας ghost δίσκου, η εγκατάσταση των λογισμικών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου μπορεί να διαρκέσει ημέρες.

Η πρόταση

Μια αποτελεσματική λύση που εφαρμόζω (σταδιακά) στο σχολείο που είμαι φέτος, είναι η χρήση του Ubuntu Linux και του Linux Terminal Server (LTSP server). Με τη χρήση της διαμόρφωσης αυτής, και με μόνη απαίτηση την ύπαρξη ενός δυνατού server, επιτυγχάνεται η κάλυψη των μαθημάτων όλων των τάξεων του Γυμνασίου χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ελεύθερο λογισμικό. Το Ubuntu, όπως αναφέρει το ίδιο στην τεκμηρίωσή του, είναι ένα λειτουργικό σύστημα πλήρως ανοιχτού κώδικα που χτίστηκε με βάση τον πυρήνα Linux. Η κοινότητα του Ubuntu δημιουργήθηκε γύρω από την ιδέα ότι το λογισμικό θα πρέπει να είναι διαθέσιμο χωρίς χρέωση, ότι τα εργαλεία λογισμικού θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στον καθένα στην τοπική του γλώσσα και άσχετα από κάθε αναπηρία, και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να τροποποιούν και να προσαρμόζουν το λογισμικό τους με κάθε τρόπο που επιθυμούν. Επιπλέον, πέραν της τεκμηρίωσης από την κοινότητα, το σχολικό δίκτυο και η ομάδα Linux Greek Teachers παρέχουν τα απαραίτητα εργαλεία, αποθετήρια λογισμικού και την υποστήριξη που χρειάζεται όποιος υπεύθυνος σχολικού εργαστηρίου αποφασίσει να εφαρμόσει αυτήν την λύση.

Τα οφέλη

Τα άμεσα οφέλη που αποκομίζει κάποιος είναι η αξιοποίηση του παλιού εξοπλισμού, η ευκολότερη διαχείριση του εργαστηρίου και η μείωση του κόστους των αδειών χρήσης λογισμικού. Επιπλέον, και με δεδομένο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μαθητών έχει ήδη μια μικρή εμπειρία από τα Windows, τους βοηθάμε να μάθουν και περιβάλλοντα Linux ώστε να αναπτύξουν τόσο τις δεξιότητές τους ανεξαρτήτως υπολογιστικής πλατφόρμας, όσο και την κριτική τους ικανότητα ώστε να μην είναι προσκολλημένοι σε εμπορικά προϊόντα εταιρειών που αποδεδειγμένα ακολουθούν μονοπωλιακές πρακτικές.

ΥΓ.
Η χρήση του Linux σε ένα σχολείο (και κατ’ επέκταση σε δημόσιες υπηρεσίες) είναι μια καλή απάντηση στον περιοριοσμό δημοσίων δαπανών.

Δείτε:
Την ελληνική σελίδα της διανομής Ubuntu  GNU/Linux
Το περιβάλλον διαχείρισης sch-scripts
Υπηρεσία Τεχνικής Υποστήριξης Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Linux Greek Teachers
Οδηγίες εγκατάστασης
Φόρουμ υποστήριξης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/ezavag/2011/11/05/%ce%b4%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b5%cf%8d%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%8c-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84/

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση