«

»

Ιούν 04 2011

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Κατάργηση της επιλογής μίας από τις δύο δεύτερες γλώσσες στα δημοτικά.

Θα μιλήσω σαν πατέρας και όχι σαν μέλος του συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων που είμαστε έτσι κι αλλιώς με τη γυναίκα μου. Εξοργίστηκα σήμερα με την επιστολή που λάβαμε, ως γονείς, από το σχολείο που φοιτεί το παιδί μας στην Ε’ Δημοτικού. Ενημερωθήκαμε 2 εβδομάδες πριν τελειώσει η σχολική χρονιά ότι περίπου οι μισοί μαθητές αυτής της τάξης, του χρόνου δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη 2η ξένη γλώσσα που επέλεξαν για φέτος.

Είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο όπως και να το δει κανείς. Δεν μπορεί ένα υπουργείο πρώτα απ’ όλα να μην μπορεί να κάνει ένα σωστό σχεδιασμό διετίας. Δεν μπορεί το υπουργείο να υποβιβάζει τόσο το επίπεδο του μαθήματος της 2ης ξένης γλώσσας για την επόμενη χρονιά, λόγω της αδυναμίας των μισών περίπου μαθητών να την παρακολουθήσουν ολοκληρωμένα από τα κενά που θα έχουν, μιας και δεν παρακολούθησαν το μάθημα πέρσι.

Και ποιος ο λόγος να το κάνουν αφού δεν θα αξιολογηθούν; Κατανοούμε την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Γνώμονας στην παιδεία όμως, σύμφωνα με τα λόγια της υπουργού, είναι «πρώτα ο μαθητής».

Δεν γράφω το άρθρο για να δημιουργήσω ακόμα πιο άσχημο κλίμα από αυτό που κυριαρχεί γενικά, αλλά γιατί ως ενεργός πολίτης έχω να προτείνω μια λύση την λιγότερο κοστοβόρα με τα δεδομένα που διαθέτω.

Η σκέψη είναι η εξής:

Αφού κάθε δημοτικό έπιλέξει τη 2η γλώσσα που επιθυμεί, για την επερχόμενη Ε’ δημοτικού θα αποτελεί την μοναδική της επιλογή. Η ΣΤ’ δημοτικού όμως μόνο για φέτος θα επιλέξει και τις 2 γλώσσες με αυτή που είναι η μειοψηφούσα να την κάνει ένας αναπληρωτής καθηγητής του οποίου οι ώρες θα καλύπτονται από περισσότερα του ενός σχολεία. Θα χρειαστούν 2 ή 4 καθηγητές συνολικά για όλη την Κοζάνη το πολύ. Είναι κρίμα τα παιδιά να χάσουν τη σειρά τους.

Και ζητώ από τους φορείς να στηρίξουν το δίκαιο αυτό αίτημα που αφορά τη μόρφωση των παιδιών μας.

Σπύρος Γκαραβέλλας
Καθηγητής Μαθηματικών

* Η σχετική επιστολή:

Το παραπάνω μου το έστειλε ο φίλος και συνάδελφος Σ. Γκαραβέλλας με email. Θα υπάρξουν άραγε απαντήσεις;

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/ezavag/2011/06/04/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%81%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%ae%cf%82-%ce%bc%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%be%ce%b5%ce%bd/

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων