ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ: Πουλούσαν είδη πέραν των επιτρεπομένων

Περισσότερα από τα μισά κυλικεία (το 57%) πουλούσαν είδη πέραν των επιτρεπομένων από την Υγειονομική Διάταξη είδη , σύμφωνα με ελέγχους που έκαναν συνεργεία της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα.

Από τη λεπτομερή καταγραφή των προϊόντων που κατά παράβαση πωλούνται στα κυλικεία προκύπτει ότι τη μερίδα του λέοντος κερδίζουν τα σφολιατοειδή, έπονται, σοκολατοειδή, αναψυκτικά, σνακ (τσίχλες, τσιπς κλπ.) και σε μικρότερο βαθμό βρέθηκαν να πωλούνται παγωτά, ροφήματα, κ.α.

Οι βασικότερες συστάσεις που έγιναν στα κυλικεία είναι:
– Απουσία θερμομέτρων και συστηματικής παρακολούθησης της ορθής λειτουργίας των ψυγείων-καταψύξεων.
– Απουσία βιβλίου υγειονομικών επιθεωρήσεων.
-Απουσία γαντιών μια χρήσης.
-Απουσία κατάλληλου ιματισμού των εργαζομένων.
– Απουσία ποδοκίνητου δοχείου απορριμμάτων.
– Απουσία βιβλιαρίων υγείας εργαζομένων.

Σύμφωνα με τη Νομαρχία  τα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν ότι πέραν των τακτικών ελέγχων, ίσως μονόδρομος για την ουσιαστική επίλυση αυτού του προβλήματος αποτελεί η σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση παιδιών και γονέων. Σε αυτή την κατεύθυνση η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής έχει εκδώσει σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Καταναλωτή και ομάδα εξειδικευμένων εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε σχολεία της Ανατολικής Αττικής, ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο. Το συγκεκριμένο φυλλάδιο, επιχειρεί, μέσω στοχευμένης ενημέρωσης των βασικών πυλώνων της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητών, γονέων, δασκάλων), να προσφέρει με φιλικό για τα παιδιά τρόπο χρήσιμες συμβουλές και προτάσεις καταναλωτικής αγωγής και υγιεινής διατροφής.

Το 11 % των κυλικείων δεν είχαν την απαιτούμενη άδεια
Το 11 % των κυλικείων δεν είχαν την απαιτούμενη άδεια διαπιστώθηκε από τους ελέγχουν που έγιναν. Κάθε χρόνο, η λειτουργία των κυλικείων των σχολείων ανατίθεται σε ιδιώτες μετά από διαγωνισμούς που γίνονται στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Επειδή όμως η άδεια δεν μπορεί να αντικατασταθεί στο όνομα του νέου φορέα, όπως γίνεται με όλες τις άλλες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά ξεκινά από την αρχή όλη η χρονοβόρα διαδικασία σαν να πρόκειται για καινούρια δραστηριότητα, παρατηρείται το φαινόμενο να λειτουργούν χωρίς άδεια για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μετατρέπονται σε παραβάτες του Νόμου χωρίς ουσιαστική δική τους υπαιτιότητα.

Πηγή: esos.gr

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/ezavag/2010/11/18/%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%b1%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b7-%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση