Βασικές υπηρεσίες Διαδικτύου

Ποιες είναι οι κυριότερες υπηρεσίες που προσφέρει το Διαδίκτυο;

Το Internet προσφέρει στους χρήστες του παγκοσμίως να διαχειριστούν μια ποικιλία υπηρεσιών. Η παροχή των υπηρεσιών βασίζονται σε ένα μοντέλο πελάτη-εξυπηρετητή (client-server) για την παράδοση πληροφοριών.

Ένας client υπολογιστής συνδέεται σε έναν server υπολογιστή όπου σε αυτόν υπάρχουν διαθέσιμες οι πληροφορίες. Ο πελάτης (client) ζητά πληροφορίες από τον εξυπηρετητή (server) και στη συνέχεια ο server αποδέχεται το αίτημα και έχει πλέον διαθέσιμες τις πληροφορίες για τον client. Έχοντας ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ο server περιμένει μέχρι τη στιγμή που κάποιος client κάνει κάποια αίτηση για να τον εξυπηρετήσει.

Αξιοσημείωτο βέβαια είναι να γίνει κατανοητό το γεγονός πως μέσω του πελάτη δεν έχουμε την δυνατότητα να έχουμε παροχή μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας από οποιοδήποτε υπολογιστή που έχει πρόσβαση στο internet. Ο υπολογιστής στο οποίο στέλνουμε την αίτηση μας πρέπει να υποστηρίζει την εκάστοτε υπηρεσία και να εκτελεί τον αντίστοιχο server. Για παράδειγμα θέλουμε να «έχουμε στη διάθεσή μας» μια σελίδα με τα e-mails. «Τρέχουμε» στον υπολογιστή μας έναν client για e-mail ώστε να μπορούμε να συνδεθούμε με έναν απομακρυσμένο υπολογιστή στον οποίο βρίσκεται αποθηκευμένη η συγκεκριμένη σελίδα και στον οποίο υπολογιστή εκτελείτε ο server για το e-mail. Έπειτα ο server στέλνει στο client την σελίδα που έχει επιλέξει και μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτήν.

Οι κυριότερες υπηρεσίες διαδικτύου είναι:

  • Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail)
  • Λίστες E-mail (Mailing lists)
  • Τηλεργασία- Τηλεκπαίδευση
  • Μεταφορά αρχείων (FTP)
  • Ομάδες ειδήσεων ή συζήτησης (newsgroups)
  • Αναμετάδοση συνομιλίας μέσω Internet (IRC, Internet Relay Chat)
  • Ο παγκόσμιος ιστός (World Wide Web- www)

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση