Δεκ 13
13

Επίσκεψη στα Μουσεία του κόσμου…

Κάτω από (Εκπαιδευτικές εφαρμογές, Μουσεία) από στις 13-12-2013

Μια επίσκεψη από την Ελλάδα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι ή στο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης απαιτεί, εκτός από το πολύωρο ταξίδι, αρκετές ώρες περπάτημα, ορθοστασία, αναμονή σε ουρές για να δεις μια έκθεση, και δυσκολία, λόγω του πλήθους, να σταθείς αρκετή ώρα μπροστά από έναν πίνακα ζωγραφικής. Σε λίγο καιρό θα μπορούμε να … παρακάμπτουμε όλη αυτή την ταλαιπωρία και να απολαμβάνουμε από το σπίτι μας σπουδαία έργα τέχνης που βρίσκονται στα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου.

«Φανταστείτε ότι θα μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο του Λούβρου και το Γκούγκενχαϊμ την ίδια μέρα», λένε, στην ανακοίνωσή τους, οι υπεύθυνοι της ψηφιακής βιβλιοθήκης για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, Europeana. Η νέα εφαρμογή, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, θα επιτρέπει μέσα από την ιστοσελίδα της Europeana, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και την ψηφιακή αναπαράσταση ενός χώρου, την περιήγηση στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Οι χρήστες θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να δημιουργούν στο σπίτι τους το προσωπικό τους μουσείο, συγκεντρώνοντας σε δικό τους ψηφιακό χώρο τα αγαπημένα τους έργα τέχνης, τα οποία θα μπορούν να μοιράζονται με όσους θέλουν.

Με ποιο τρόπο θα είναι εφικτή η περιήγηση στα μουσεία; Με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής (οθόνες-γυαλιά) που θα τοποθετούν οι θεατές μπροστά από τα μάτια τους. Οι «εικονικές» επισκέψεις θα είναι απαλλαγμένες από φυσικούς περιορισμούς, όπως τον χρόνο, την απόσταση και τη βαρύτητα του πραγματικού κόσμου. Τέλος, τα ειδικά γυαλιά της εφαρμογής, θα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες, ώστε το ψηφιακό περιβάλλον να συγχρονίζεται με τις κινήσεις του κεφαλιού του χρήστη.

Πηγή: Europeana



Αφήστε μια απάντηση