Πρωταπριλιά

Καλό μήνα σε όλους.

Πρώτη Απριλίου σήμερα. Ενώνοντας αυτές τις δύο λέξεις, ( Πρώτη και Απρίλιος) φτιάχνουμε μία πιο μεγάλη, μια σύνθετη λέξη, την πρωταπριλιά. Αν ήμαστε στο σχολείο στις εργασίες μας θα γράφαμε ημερομηνία 1-4-2020. Μπήκαμε ήδη στον 4ο μήνα του 2020.

Δεν πιστεύω να σας ξεγέλασε σήμερα κανείς; Είπατε εσείς κάποιο ψέμα; Γιατί λέμε ψέματα όμως την πρωταπριλιά;

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες ένα λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης που ήταν πολύ καλοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι αυτοί έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Σύμφωνα με την  δεύτερη εκδοχή,το  έθιμο γεννήθηκε στην Γαλλία. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η “1η Απριλίου”. Την χρονιά αυτή όμως,  αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Κάποιοι συνέχιζαν να γιορτάζουν, την πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας.Το “θύμα” μας είναι αυτός που θα του πούμε το ψέμα μας και θα το πιστέψει.

Προσέξτε όμως: αθώα ψέματα λέμε μόνο την πρωταπριλιά για να μην πάθουμε ό,τι έπαθε

” Ο ψεύτης βοσκός”       Ο ΨΕΥΤΗΣ ΒΟΣΚΟΣ

ή

 ” Ο Πινόκιο”                      ΠΙΝΟΚΙΟ

 

Μήπως θα θέλατε να φτιάξετε ένα παζλ;

ΠΑΖΛ ΠΙΝΟΚΙΟ