Αβάκιο, Μικρόκοσμοι και λογισμικό Μυκηναϊκός Πολιτισμός

Γύζης Νικόλαος, Η Ιστορία (ιδιωτική συλλογή)

Το Αβάκιο είναι ένα περιβάλλον σχεδιασμένο να υποστηρίξει τη διερευνητική μάθηση. Επιτρέπει στο χρήστη να φτιάχνει δικό του λογισμικό συνδυάζοντας επιμέρους κομμάτια που ονομάζονται ψηφίδες. Το λογισμικό αυτό, που μπορεί κανείς να κατασκευάσει συνδέοντας και συνδυάζοντας ψηφίδες, ονομάζεται  μικρόκοσμος. Το Αβάκιο ως εφαρμογή, είναι το εργαλείο κατασκευής  μικρόκοσμων από ψηφίδες, και παράλληλα το ίδιο το περιβάλλον χρήσης των μικρόκοσμων στην τελική τους μορφή (αφού κατασκευαστούν). Μπορεί να θεωρηθεί και ως το αντίστοιχο της επιφάνειας εργασίας (desktop) ενός λειτουργικού συστήματος: όπως ακριβώς μια επιφάνεια εργασίας προσφέρει ένα περιβάλλον χρήσης εφαρμογών, αρχείων και καταλόγων, έτσι και το Αβάκιο παρέχει ένα περιβάλλον όπου μπορούν να λειτουργούν και να χρησιμοποιούνται οι Αβάκιο-Ψηφίδες.

Πηγή: Εγχειρίδιο χρήσης Αβακίου ΙΙ

Μικρόκοσμος «Μυκήνες»

Το λογισμικό ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ είναι ένα διερευνητικό λογισμικό με δυνατότητες εκμετάλλευσης του διαδικτύου. Με τη χρήση αυτού του μικρόκοσμου και με κατάλληλες δραστηριότητες, ο μαθητής μπαίνοντας στο ρόλο του αρχαιολόγου-ερευνητή, διενεργεί πλασματικές ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους της επιλογής του και προσπαθεί να ερμηνεύσει τα ευρήματα που ανακαλύπτει αναπλάθοντας βήμα-βήμα τη ζωή της Μυκηναϊκής εποχής. Διαβάστε στο  Εγχειρίδιο της Ιστορίας εκπαιδευτικές δραστηριότητες που μπορείτε να σχεδιάσετε και που αφορούν βασικές πτυχές του Μυκηναϊκού πολιτισμού.

Για τη διευκόλυνσή σας,  ανεβάζω ένα αρχείο με την περιγραφή των εργαλείων της Βασικής Ράβδου Εργαλείων του λογισμικού.Μπορείτε να δείτε εδώ και παλιότερη ανάρτηση.

Μια σκέψη στο “Αβάκιο, Μικρόκοσμοι και λογισμικό Μυκηναϊκός Πολιτισμός”

Αφήστε μια απάντηση