Η ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana τώρα σε “απευθείας” σύνδεση

Η Europeana,  εγκαινιάσθηκε επισήμως την προηγούμενη  Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, στο ‘Palais de Charles de Lorraine’ της Βελγικής Βασιλικής Βιβλιοθήκης στις Βρυξέλλες, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Jos? Manuel Barroso  και “άνοιξε” αμέσως τις εικονικές “πύλες” της στο κοινό, το οποίο την κατέκλυσε με 10  εκατομμύρια κλικ ανά ώρα. Έτσι λοιπόν λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας της, η ιστοσελίδα «πάγωσε».  Tο πρόβλημα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα επιλυθεί γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο Jos? Manuel Barroso, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «με την Europeana, συνδυάζουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Ευρώπη στον τομέα της τεχνολογίας επικοινωνιών και δικτύων με την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Η Europeana θα είναι όχι απλώς μια βιβλιοθήκη, αλλά μια πραγματική πηγή έμπνευσης για τους Ευρωπαίους του 21ου αιώνα, η οποία θα τους βοηθήσει να ανταγωνιστούν σε δημιουργικότητα με τους πιο εφευρετικούς προγόνους τους όπως τους αρχιτέκτονες της Αναγέννησης».

Η Elisabeth Niggemann, γενική διευθύντρια της γερμανικής εθνικής βιβλιοθήκης και πρόεδρος του ιδρύματος της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης ? του οργανισμού πίσω από την Europeana ? προσέθεσε: «Με την Europeana οι πολιτιστικοί φορείς αποκτούν νόημα για τη “γενιά του Web 2.0” ? μια γενιά με προσδοκίες για τη δυνατότητα να διαβάζει κείμενα, να παρακολουθεί βίντεο, να ακούει ήχους και να κοιτάζει εικόνες στον ίδιο χώρο και χρόνο. Προσφέροντας στους νέους μια πλήρη πολυμεσική εμπειρία, θα ενισχύσει τους δεσμούς τους με την πολιτιστική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό της Ευρώπης.»

Η διαθέσιμη επιγραμμικά και σε πολυμέσα ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana, ανοίγει από σήμερα στο κοινό.

Αφήστε μια απάντηση