Το διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών

Επιμορφωτικό υλικό

Ενότητα 3.1 pdf Το Διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών

diadiktio.pngΔιδακτικοί στόχοι

Η υλοποίηση αναζητήσεων μέσα από μηχανές αναζήτησης και αρχειοκαταλόγους.

Η εκμάθηση βασικών τεχνικών και μεθόδων για την αποτελεσματική χρήση του διαδικτύου ως πηγής πληροφορίας.

Παρουσίαση.pdf

Παρουσίαση των βασικών όρων του διαδικτύου

  • Διαδίκτυο (Internet): Είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών που (δια)συνδέει άλλα δίκτυα. Ο αντίστοιχος αγγλικός όρος internet προκύπτει από τη σύνθεση λέξεων inter-network. Αναφέρεται και σαν Δίκτυο (Net) ή Διαδίκτυο ή Κυβερνοχώρος. (CyberSpace).
  • WWW (World Wide Web: Παγκόσμιος Ιστός): Το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο τμήμα του Internet, που περιέχει πληροφορίες οι οποίες παρουσιάζονται με τη μορφή κειμένου, γραφικών, βίντεο και ήχου.
  • Web Site (ιστότοπος, ιστοχώρος ή δικτυακός τόπος): Η συλλογή σελίδων που είναι διαθέσιμες σε κάποιο σημείο του Παγκόσμιου Ιστού.
  • Home Page (εισαγωγική σελίδα): Γνωστή και ως αρχική σελίδα, αποτελεί την αρχική ιστοσελίδα ενός δικτυακού τόπου, από την οποία ξεκινάει η περιήγησή μας στον δικτυακό τόπο και έχει συνήθως την ονομασία index.html (που είναι και η συνηθέστερη) ή default.asp ή main.html ή home.html κ.ά.

  • HTML (Hypertext Markup Language: Γλώσσα Σήμανσης Υπερκειμένου): Είναι μια γλώσσα προγραμματισμού (στην ουσία σήμανσης) με την οποία δημιουργούμε ιστοσελίδες. Ένα έγγραφο που είναι γραμμένο σε HTML, μπορούμε να το δούμε μ? έναν φυλλομετρητή ιστού (browser). Μπορούμε να γράψουμε τον κώδικα HTML μ’ έναν απλό κειμενογράφο.

  • (Web) page (Ιστο-σελίδα): Ένα αρχείο που είναι γραμμένο σε κώδικα HTML και που μπορούμε να το δούμε με ειδικά προγράμματα που αποκαλούνται φυλλομετρητές (browsers).

  • Browser (Φυλλομετρητής): Ένα ειδικό πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να φορτώσουμε και να δούμε ιστοσελίδες. Τα πιο δημοφιλή προγράμματα browser, που καλούνται φυλλομετρητές στα ελληνικά, είναι ο Internet Explorer και ο Mozilla Firefox.

  • Content (Περιεχόμενο): Το κείμενο, τα γραφικά και οι πληροφορίες πολυμέσων που μπορείτε να δείτε και να ακούσετε σε μια θέση.
  • Hyperlink (υπερδεσμός): Ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για τον γνωστό σύνδεσμο (link), ένα θερμό σημείο όπου μ’ ένα απλό κλικ του ποντικιού σε μια λέξη ή φράση ή εικόνα ή πλήκτρο ή ο,τιδήποτε, μπορούμε να μεταφερθούμε σ’ ένα άλλο σημείο στην ίδια ιστοσελίδα ή σε μια άλλη ιστοσελίδα του ίδιου δικτυακού τόπου ή σ’ έναν άλλον δικτυακό τόπο.
  • Hypertext (υπερκείμενο): Γνωστό και ως υπερκείμενο, είναι ο γνωστός σύνδεσμος (link), όπου μ’ ένα απλό κλικ του ποντικιού σε μια λέξη ή φράση μπορούμε να μεταφερθούμε σ’ ένα άλλο σημείο στην ίδια ιστοσελίδα ή σε μια άλλη ιστοσελίδα του ίδιου δικτυακού τόπου ή σ’ έναν άλλον δικτυακό τόπο. Σήμερα έχει επικρατήσει ο όρος hypermedia, καθώς μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε ως σύνδεσμο και μια εικόνα.
  • Server (Διακομιστής ή εξυπηρετητής): Ένας κεντρικός υπολογιστής, συνήθως μεγάλων δυνατοτήτων και με μεγάλη μνήμη, που ο ρόλος του είναι να ελέγχει κεντρικά τους σταθμούς εργασίας και στον οποίο είναι συνδεδεμένοι οι εκτυπωτές, scanners, κάμερες και άλλα μηχανήματα ενός τοπικού δικτύου. Ένας web server είναι ανοικτός συνέχεια και περιέχει τις ιστοσελίδες των χρηστών, ενώ ένας mail server φιλοξενεί τα e-mails των χρηστών.
  • URL (Uniform Resource Locator: Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων): Είναι η μία και μοναδική διεύθυνση που έχει κάθε σελίδα μέσα στο Internet.
  • IP (Internet Protocol) Address: Είναι η μοναδική διεύθυνση που αποκτά ο κάθε υπολογιστής που συνδέεται στο Internet και αποτελείται από 4 ακέραιους αριθμούς, με τιμές από 0 έως και 255, χωρισμένους με τελείες, όπως για παράδειγμα 192.10.254.28. Μία διεύθυνση IP μπορεί να θεωρηθεί το αντίστοιχο μιας διεύθυνσης κατοικίας ή ενός αριθμού τηλεφώνου.

Πηγή: ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αφήστε μια απάντηση