Στο εργαστήριο

3η περίοδος επιμόρφωσης: Οκτώβριος 2011-Μάρτιος 2012

  1. Εκπαιδευτικές κοινότητες μάθησης και πρακτικής. Επικοινωνήστε, εκφραστείτε, συνεργαστείτε, δικτυωθείτε!

Με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που διαθέτετε στο ΠΣΔ συνδεθείτε ή  εγγραφείτε και μεταβείτε στις  Εκπαιδευτικές Κοινότητες και Ιστολόγια.  Μέσα από την σελίδα Ομάδες μπορείτε να δείτε «Όλες τις Ομάδες» που υπάρχουν αλλά και το αξιόλογο έργο που αναπτύσσουν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί  στο https://blogs.sch.gr.

Μπορείτε να συμμετάσχετε σε μία ομάδα.

  • Αν η ομάδα είναι δημόσια πατώντας το «Συμμετοχή στην ομάδα» γίνεστε άμεσα μέλος της και μπορείτε να μοιράζεστε πληροφορίες για θεματικές περιοχές που επιλέγετε και που σας ενδιαφέρουν.
  • Αν η ομάδα είναι ιδιωτική τότε ειδοποιείται μέσω email ο διαχειριστής της.

Μπορείτε να επιλέξετε την αποχώρηση από μια ομάδα που είστε μέλος  αλλά και να δημιουργήσετε μια νέα ομάδα με την επιλογή Δημιουργία Ομάδας.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο Εκπαιδευτικό υλικό για την “Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Κοινοτήτων και Ιστολογίων” του ΠΣΔ.

Ακούστε σχετικά αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Μιχάλη Παρασκευά, τεχνικού υπεύθυνου του  ΠΣΔ,  στην ημερίδα Μάθηση 2.0.

2. Δεχθήκατε πρόσκληση για συμμετοχή στα έγγραφα google. Δημιουργήστε, αν δεν έχετε, έναν λογαριασμό google δωρεάν και  μεταβείτε στη διεύθυνση https://docs.google.com/present/edit?id=dhmr3kzp_25hdpnqtc4 για να συμβάλλετε στη διαμόρφωση του εγγράφου.

3.  Wordle: ΜΑΘΗΣΗΕνότητες  2.1 και 2.2:  Σύγχρονες θεωρήσεις για τη μάθηση – Σύγχρονες προσεγγίσεις στη διδακτική. Φύλλα εργασίας

4. Για την καλύτερη γνωριμία και συνεργασία μας παρακαλείσθε να  συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε πατώντας  εδώ.

5. Επιλέξτε από το YouTube ένα αγαπημένο σας βίντεο για να κρατήσετε μόνο τον ήχο.  Επισκεφθείτε τον Free online file converter όπου μπορεί κανείς να κάνει ένα πλήθος μετατροπών ήχου, εικόνας, βίντεο, εγγράφων, συμπιεσμένων αρχείων και πολλών άλλων. Αφού αποθηκεύσετε τον ήχο στον υπολογιστή σας σε μορφή mp3, επισκεφθείτε το http://www.divshare.com/ και δημιουργήστε ένα λογαριασμό για να ανεβάσετε τη μουσική σας (αλλά και εικόνες, βίντεο και έγγραφα) και στη συνέχεια, με το Embed Code, να το αναρτήσετε στο ιστολόγιό σας.

Παράδειγμα:

6. Δημιουργία χρονογραμμής με την εφαρμογή timetoast.

7. Online αποθήκευση και διαμοιρασμός αρχείων.

  • http://box.com: Ο box.net είναι μία cloud-based διαδικτυακή εφαρμογή που επιτρέπει την online αποθήκευση αρχείων για πρόσβαση, διαχείριση και διαμοιρασμό απ’ οπουδήποτε. Παρέχει δωρεάν λογαριασμό με αποθηκευτικό χώρο 5GB, καθώς και premium λογαριασμό με μεγάλο αποθηκευτικό χώρο και επιπλέον υπηρεσίες. Παρέχει API στους προγραμματιστές για τη δημιουργία τρίτων εφαρμογών, ενώ πρόσβαση στην υπηρεσία μπορεί να έχει κάποιος και από συσκευές iPhone, iPad και Android. Πηγή
  • http://free.yudu.com: Το YUDU είναι μια δωρεάν online βιβλιοθήκη ψηφιακού περιεχομένου. Βρείτε βιβλία (eBooks), περιοδικά και άλλα αρχεία, φωτογραφίες, μουσική, podcasts κ.α. και δημιουργήστε τις δικές σας λίστες ενδιαφέροντος. Συμμετέχετε σε ομάδες και μοιραστείτε γνώσεις, πληροφορίες και εμπειρίες. Στο YUDU μπορείτε να δημοσιεύσετε τη δουλειά σας, τα κείμενά σας, τις εργασίες σας ή οτιδήποτε θέλετε να μοιραστείτε με άλλους. Όλα αυτά με τη δύναμη που προσφέρει το διαδίκτυο και τα πολυμέσα (multimedia), συνδυάζοντας κείμενα, βίντεο, μουσική και εικόνες. Πηγή

8. Το Google Calendar

Eίναι ένα διαδικτυακό εργαλείο που στην ουσία αποτελεί μια εξελιγμένη ατζέντα που σας προσφέρει δυνατότητες όπως να οργανώσετε το χρόνο σας, να σημειώσετε τα ραντεβού σας και να στέλνετε πρόσκληση για μια συνάντηση στους συνεργάτες σας. Επιπλέον, μπορείτε να επιτρέψτε στα άτομα που επιθυμείτε να δουν το ημερολόγιό σας και να προβάλλουν προγράμματα που έχουν μοιραστεί άλλοι μαζί σας. Επίσης, είναι δυνατόν να σας στέλνει υπενθυμίσεις για τις δουλειές σας, ενώ σας προσφέρει την επιλογή να επιλέξετε δύο από τους τρεις παρεχόμενους τρόπους ειδοποίησης (E-mail, Pop-up, SMS) και να ορίσετε πόση ώρα πριν από ένα ραντεβού θέλετε να σας θυμίζει το Google Calendar τις υποχρεώσεις σας. Με τη χρήση του Google Calendar Sync μπορείτε να συγχρονίσετε το online ημερολόγιο με αυτό στο Outlook, όπου ο συγχρονισμός μπορεί να γίνεται αμφίδρομα, ώστε να ενημερώνεται οποιοδήποτε από τα δύο ημερολόγια και οι αλλαγές να αντανακλούνται αυτόματα στο άλλο, και άλλες εφαρμογές όπως το Apple iCal και το Mozilla Sunbird. Επίσης, οι χρήστες του μπορούν να το χρησιμοποιούν offline όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ είναι πλέον δυνατόν να έχετε πρόσβαση στο ημερολόγιό σας από το τηλέφωνό σας χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο ημερολόγιο ή το πρόγραμμα περιήγησης για κινητά. Τέλος, χαρακτηρίζεται από απλότητα, λειτουργικότητα και ένα φιλικό user interface. Πηγή

9. Online δημιουργία παρουσιάσεων: http://prezi.com:

Το Prezi είναι online δωρεάν εργαλείο και κάνει την εμφάνισή του ως αντίπαλο δέος του Power Point. Τα δεδομένα εισάγονται από το χρήστη σε μία επιφάνεια επάνω στην οποία λειτουργώντας σκηνοθετικά επιλέγει τα σημεία που θα ζουμάρει και σαφώς την σειρά με την οποία θα προβληθούν. Το γεγονός ότι είναι online το καθιστά ευέλικτο γιατί οι παρουσιάσεις βρίσκονται στη διάθεση του χρήστη όποια στιγμή επιθυμεί. Επιπλέον η νέα λογική στην οποία βασίζεται να τοποθετεί όλα τα δεδομένα (κείμενο, εικόνες, ήχος, βίντεο) σε μία ενιαία επιφάνεια είναι ένα προτέρημα για τον χρήστη καθώς αποκτά μία συνολική εικόνα της παρουσίασής του. Για περισσότερο διαδραστικές παρουσιάσεις από τολμηρούς χρήστες υπάρχει η δυνατότητα να επιτρέψουν στο κοινό να περιηγηθεί μόνο του στην παρουσίαση με ένα μη-γραμμικό τρόπο. Σίγουρα το Power Point δεν εκμηδενίζεται, εξάλλου πολλές από τις επιλογές επεξεργασίας των δεδομένων τις προσφέρει ήδη, απλώς η κεντρική διαφορά είναι ότι το Prezi σπάει τη γραμμικότητα.  Πηγή

Περίοδος επιμόρφωσης: Φεβρουάριος 2010-Ιούνιος 2010

  1. Φύλλο εργασίας1.pdf
  2. Οι αστερισμοί των Ομηρικών Επών.pdf Αποθήκευση του αρχείου, παρουσίαση, συζήτηση.
  3. Video DownloadHelper 4.7.1. Προσθήκη στον Firefox.
  4. Η θέση της γυναίκας στο παρελθόν.pdf Αποθήκευση στο φάκελο “Διδακτικά Σενάρια”. Τα φύλλα εργασίας έγιναν από τη φιλόλογο Αθανασία Παπαχρήστου, επιμορφώτρια στις ΤΠΕ.
  5. Δημιουργία κολάζ με το πρόγραμμα VUVOX.
  6. Παρουσίαση ιστοχώρων-Πυλών:  i) Παρουσίαση του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού . ii) Ομάδα Α΄:  Παρουσίαση του ιστοχώρου Ελληνικός Πολιτισμός και του ΕΛΙΑ . iii) Ομάδα Β΄: Παρουσίαση της ενότητας Νεοελληνική Λογοτεχνία της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα.  iv) Ομάδα Γ΄: Παρουσίαση αρχείων του ΕΚΕΒΙ και του ιστοχώρου Ελληνικός Λόγος.

Περίοδος επιμόρφωσης: 1η Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2008

  1. Μπείτε στον ιστοχώρο της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας Wikipedia και κάντε αναζήτηση με την φράση «list of social networking websites». Φαντάζομαι ότι θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα βλέποντας την λίστα των online κοινοτήτων που θα παρουσιαστεί μπροστά σας και διαβάζοντας τον αριθμό των χρηστών τους. Και μην νομίζετε ότι η λίστα αυτή είναι πλήρης. Η παρουσίαση και προώθηση του προσωπικού προφίλ, καθώς και η επιθυμία συμμετοχής σε μια κοινότητα είναι τα βασικά κίνητρα για την επίσκεψη αυτών των ιστοχώρων. Δεν χρειάζεται βέβαια να πούμε ότι τέτοιοι ιστοχώροι είναι πολύ δημοφιλείς στους εφήβους.
  2. Πατήστε στη διεύθυνση http://www.google.com/tools/firefox/toolbar/FT3/intl/en/index.html και κατεβάστε τη γραμμή εργαλείων google στον υπολογιστή σας.
  3. Έχετε δεχθεί πρόσκληση στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, για να συμβάλετε στο διαδικτυακό τόπο ICT-epimorfosi. Αποδοχή της πρόσκλησης και δημιουργία λογαριασμού.
  4. Πλοήγηση σε επιλεγμένες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και μηχανές αναζήτησης.pdf Αποθήκευση ενός αντιγράφου στον υπολογιστή σας.
  5. Επισκεφθείτε τη σελίδα https://www.blogger.com/start και δημιουργήστε το προσωπικό σας ιστολόγιο. Για εκτενή βοήθεια πατήστε εδώ. Σχετικό βίντεο στο YouTube.  “How to create a blog in Blogger.com
  6. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει ο παγκόσμιος ιστός, η ομάδα commoncraft δημιούργησε απλοποιημένες παρουσιάσεις για τις δυνατότητες που προσφέρει το web 2.0 σχετικά με: blogs, wikis, rss, social networking.
  7. Η σειρά ονομάζεται plain english. Δείτε τα βίντεο και ορισμένα από αυτά με ελληνικούς υπότιτλους.

  8. Εγγραφή σε μάθημα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης του ΠΣΔ. Η Μέθοδος Σχεδίων Eργασίας (Project) και τα διαδικτυακά συνεργατικά εργαλεία.
  9. Δημιουργία λογαριασμού στο Scribd και αποθήκευση των filoergasias webquest και  filoaksiologisis istoselida.
  10. Οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας στη γλωσσική διδασκαλία και ο ψηφιακός γραμματισμός.pdf Αποθήκευση ενός αντιγράφου, upload στο scribd και δημοσίευση της παρουσίασης στο προσωπικό σας ιστολόγιο.
  11. Αναζήτηση πληροφοριών στο google με λέξεις-κλειδιά γραμματισμός και ψηφιακός γραμματισμός, αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και δημιουργία ενός κειμένου για την έννοια του όρου γραμματισμός με τη βοήθεια του επεξεργαστή κειμένου,  με υπερσυνδέσμους προς τις πηγές των πληροφοριών σας ή αντιγραφή του αντίστοιχου URL.
  12. Στις τελευταίες σελίδες του επιμορφωτικού υλικού των φιλολόγων περιέχονται 4 παραρτήματα με σχολιασμένη βιβλιογραφία (Α),   ηλεκτρονικά περιβάλλοντα και λογισμικό (Β), χρήσιμους δικτυακούς τόπους (Γ) και σενάρια διδακτικής αξιοποίησης των ΤΠΕ (Δ).  Άνοιγμα του αρχείου pages-from-ylikope02.pdf και πλοήγηση στα διαδικτυακά περιβάλλοντα για τη νεοελληνική λογοτεχνία και τη διδασκαλία της.
  13. Παρουσίαση ιστοχώρων-Πυλών:  i) Ομάδα Α΄: Παρουσίαση του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού και του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού “Λέξημα”. ii) Ομάδα Β΄Παρουσίαση του ιστοχώρου Ελληνικός Πολιτισμός και του ΕΛΙΑ . iii) Ομάδα Γ΄: Παρουσίαση του Ηλεκτρονικού Κόμβου του ΚΕΓ και του “Οδυσσέα”, της Πύλης του Ελληνικού Πολιτισμού στο Διαδίκτυο.  iv) Μικρός Απόπλους, παρουσίαση Στάμου Ε.
  14. Πολυτονικό πληκτρολόγιο windows XP.pdf Αποθήκευση αντιγράφου.
  15. Διδακτικό σενάριο στη νεοελληνική γλώσσα της Β΄ Γυμνασίου: Παραγωγή με αχώριστα μόρια. Αποθήκευση ενός αντιγράφου και συζήτηση, σχολιασμός.
  16. Διδακτική Πρόταση.pdf Από το επιμορφωτικό υλικό των φιλολόγων. Αποθήκευση ενός αντιγράφου και συζήτηση, σχολιασμός.

2 σχόλια στο “Στο εργαστήριο”

Αφήστε μια απάντηση