2018 – 2019: Όμιλος Κινηματογράφου και ταινιοκριτικής: Ιστορικές, λογοτεχνικές και φιλοσοφικές διαδρομές με όχημα τον κινηματογράφο – Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά

Κατά το σχολικό έτος 2018 – 2019 η εκπαιδευτικός Βότση Ελένη (ΠΕ02) υλοποίησε Όμιλο Κινηματογράφου και Ταινιοκριτικής: Ιστορικές, λογοτεχνικές και φιλοσοφικές διαδρομές με όχημα τον κινηματογράφο, σε συνεργασία με συνάδελφο Θεολόγο – Φιλόλογο στο Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά. Οι μαθητές περιπλανήθηκαν στον ιστορικό χρόνο με όχημα την κινηματογραφική γλώσσα και φωτογραφία και ζωντάνεψαν στη μνήμη ιστορικά γεγονότα – σταθμούς που διαμόρφωσαν το δικό μας παρόν. Εστίασαν προσεγγίζοντας το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της κινηματογραφικής αναπαράστασης στην ανάγνωση και κατανόηση του ιστορικού πλαισίου, μέσα στο οποίο διαδραματίζεται η κινηματογραφική υπόθεση, συνδέοντας σημαντικά ιστορικά γεγονότα και φαινόμενα με τις προσωπικές ιστορίες, τα βιώματα, τις οικογενειακές συνθήκες, τη συναισθηματική εξέλιξη και τη διαδικασία ωρίμανσης της προσωπικότητας των εφήβων.

Επιπλέον, μελέτησαν τις αφηγηματικές τεχνικές που εφαρμόζονται στη λογοτεχνία μέσα από το παράδειγμα και την παραστατικότητα της κινηματογραφικής αφήγησης και διερεύνησαν ζητήματα σκηνοθετικής οπτικής, μεθόδους  αποκωδικοποίησης των χαρακτήρων και των κοινωνικών δομών που απηχούν μέσα στο κινηματογραφικό έργο. Συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας απαντώντας σε ερωτήματα που αφορούν στο περιεχόμενο και το ιστορικό πλαίσιο της ταινίας, τους χαρακτήρες –  πρωταγωνιστές, τις αφηγηματικές τεχνικές, τα κοινωνικά προβλήματα και τα ζητήματα σκηνοθετικής οπτικής γύρω από την ταινία.  Τέλος, αφού παρουσίασαν τις εργασίες τους, άσκησαν κριτική στις ταινίες από πλευράς περιεχομένου και σκηνοθεσίας, εκφράζοντας τις απόψεις τους μέσω της ταινιοκριτικής τους και ψηφίζοντας την «καλύτερη ταινία της χρονιάς»!

Για τις ανάγκες της λειτουργίας του Ομίλου Κινηματογράφου και Ταινιοκριτικής δημιουργήθηκε ηλεκτρονική τάξη στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο:

https://eclass.sch.gr/courses/G1618324/



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.