Το ιστολόγιο της επιμόρφωσης
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βρετανικά Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Boxing Day – Η Δεύτερη Μέρα των Χριστούγεννων

 

Η Boxing Day είναι η επόμενη μέρα μετά τα Χριστούγεννα. Παραδοσιακά ήταν η μέρα που οι υπηρέτες και οι εργάτες έπαιρναν δώρα, τα γνωστά  “Christmas box” (“Χριστουγεννιάτικο Κουτί”) από τα αφεντικά ή τους εργοδότες τους. Αν και έχει χάσει την σημασία της πλέον, υπάρχει και μια άλλη δημόσια αργία (‘Bank Holiday’ όπως την αποκαλούν οι Άγγλοι όπου κλείνουν οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι περισσότερες επιχειρήσεις, κάποια μαγαζιά, μη επουσιώδεις υπηρεσίες και ο δημόσιος τομέας) που σημαίνει ότι οι περισσότεροι δεν δουλεύουν εκείνη την ημέρα. Εκτός από τις φτωχές δυστυχισμένες ψυχές που δουλεύουν στις εκπτώσεις της Boxing Day οι οποίες είναι περίπου ανάλογες με αυτές της ‘Black Friday’ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί έχουν επίσης ένα ιδιαίτερο Boxing Day μεσημεριανό γεύμα το οποίο μπορεί και να περιλαμβάνει απομεινάρια από το χριστουγεννιάτικό γεύμα της προηγούμενης μέρας.

 

Twelfth night – Δωδέκατη Νύχτα

 

 

Η Δωδέκατη Νύχτα είναι μια γιορτή η οποία σηματοδοτεί τον ερχομό των Θεοφανίων, τη μέρα κατά την οποία η ιστορία της Γέννησης μάς λέει ότι τρεις σοφοί άνθρωποι επισκέφτηκαν τον νεογέννητο Χριστό. Διαφορετικές παραδόσεις οριοθετούν την ημερομηνία της Δωδέκατης Νύχτας είτε στις 5 ή στις 6 Ιανουαρίου. Η Αγγλικανική Εκκλησία εορτάζει την Δωδέκατης Νύχτα στις 5 Ιανουαρίου η οποία “αναφέρεται στη νύχτα πριν τα Θεοφάνια, τη μέρα που η ιστορία της γέννησης μας λέει  ότι οι τρεις σοφοί επισκέφτηκαν τον νεογέννητο Χριστό”. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή είναι η ανεπίσημη λήξη της εορταστικής περιόδου όπου πολλοί άνθρωποι ‘σύρουν τους πόδας’ πίσω στη δουλειά. Είναι επίσης και η μέρα που ο κόσμος κατεβάζει συνήθως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Μια δοξασία που έχει εμφανιστεί τη σύγχρονη εποχή σε κάποιες αγγλόφωνες χώρες, είναι ότι είναι κακοτυχία το να αφήνει κανείς τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μετά την Δωδέκατη Νύχτα.

 

Christmas Crackers – Χριστουγεννιάτικα Κράκερς

 

 

Τα Crackers είναι λίγο περίεργα! Τα έχουμε και εδώ στην Ελλάδα αλλά δεν είναι και τόσο διαδεδομένα. Είναι ρολά από χαρτόνι και περιέχουν κάποιο μικρό δώρο συνήθως μαζί με ένα με ένα χάρτινο στέμμα ή και ένα μικρό μήνυμα/αστείο γι’ αυτόν που θα το κερδίσει! Το δώρο μπορεί να είναι κάποιο παιχνίδι, γλυκά, λιχουδιές ή κάποιο μπιχλιμπίδι. Έχουν μπαρούτι μέσα τους και κάνουν έναν κρότο όταν το κράκερ τραβιέται! Έχουν μεγάλη πλάκα! Είναι ένα βρετανικό έθιμο να τα ανοίγουν κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

 

The Queen’s Speech – Ο Λόγος της Βασίλισσας

 

 

Ανήμερα των Χριστουγέννων στις 3 η ώρα, το μεγαλύτερο μέρος του έθνους σταματά για να ακούσει ένα ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο μήνυμα από τη Βασίλισσα. Είναι μικρό και μέσα στο θέμα και ξεκίνησε σαν παράδοση με την έλευση του ραδιοφώνου. Το μήνυμα είναι συνήθως ένα μήνυμα καλής θέλησης και κατανόησης και αποτελεί την προσωπική σφραγίδα της βασίλισσας στους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς που ο κόσμος εκτιμά ιδιαιτέρως γιατί είναι σαν να μιλάει προσωπικά σε εσένα. Το μήνυμα συνήθως ηχογραφείται εκ των προτέρων και η βασίλισσα ανατρέχει στα γεγονότα του χρόνου που πέρασε και εύχεται Καλά Χριστούγεννα!

 

 

Christmas Pudding – Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα

 

 

Στην Βρετανία, η πουτίγκα είναι κάτι τελείως διαφορετικό σε σχέση με την Αμερική. Μια χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι για την ακρίβεια επιδόρπιο. Αλλά είναι τόσα πολλά περισσότερα από ένα απλό επιδόρπιο! Έχει τις ρίζες της στην μεσαιωνική Αγγλία και κάποιες φορές είναι γνωστή σαν “plum pudding”  ή απλά “pud”, παρόλο που αυτό μπορεί να αναφέρεται και σε άλλα είδη βραστής πουτίγκας η οποία περιέχει αποξηραμένα φρούτα. Παρά το όνομα “plum pudding” (πουτίγκα με δαμάσκηνα), η πουτίγκα δεν περιέχει δαμάσκηνα αλλά το όνομά της οφείλεται στο γεγονός ότι στην προ-Βικτοριανή Αγγλία χρησιμοποιούσαν τη λέξη “plums” για να αναφερθούν στις σταφίδες. Η πουτίγκα αποτελείται από πολλά αποξηραμένα φρούτα που συγκρατούνται μεταξύ τους από αυγά και λίπος, κάποιες φορές αναμειγνύεται με μελάσα ή σιρόπι ζάχαρης και αρωματίζεται με κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλα, τζίντζερ και άλλα μπαχαρικά. Η πουτίγκα ωριμάζει για ένα μήνα, μήνες ή ακόμα και ένα χρόνο: η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ της πουτίγκας την εμποδίζει από το να χαλάσει.

 

Πηγή: http://www.thedailyowl.gr

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συγκέντρωση νερού για κατασκευή φράγματος

Οι άνθρωποι συγκεντρώνουν το νερό έτσι ώστε να μην χάνεται και να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για την ύδρευση (πόσιμο νερό, νερό χρήσης) και την άρδευση (πότισμα χωραφιών) της γύρω περιοχής. Επίσης, χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευάζοντας κοντά στο φράγμα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα πήλινα αγγεία της Γεωμετρικής εποχής

Τη Γεωμετρική εποχή οι τεχνίτες κατασκευάζουν πήλινα αγγεία που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων. Ιδιαίτερα προορίζονταν για τις οικιακές και θρησκευτικές ανάγκες. Τα χρησιμοποιούσαν για να διατηρήσουν και να μεταφέρουν υγρά όπως, κρασί και λάδι. Τα χρησιμοποιούσαν ακόμη στα συμπόσια για να βάλουν το φαγητό και το νερό ή το κρασί. Ακόμα τα αγγεία ήταν απαραίτητα στις λατρευτικές τελετές.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σπουδαία παιδιά

‘Ολα τα παιδιά είναι σπουδαία και το καθένα είναι μοναδικό με το δικό του τρόπο.

 

Δείτε το στο slideshare.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χριστούγεννα από όλο τον κόσμο

Σερβία

Οι Σέρβες νοικοκυρές έχουν ένα ασυνήθιστο έθιμο: ραντίζουν τα τραπέζομάντιλά τους με κρασί για να μην φέρουν τους φιλοξενούμενους τους σε δύσκολη θέση, αν κατά λάθος αυτοί λερώσουν κάποιο τραπεζομάντιλό τους.

Γερμανία

Στην Γερμανία συναντάται το έθιμο του λεγόμενου Adventskranz. Πρόκειται για ένα κηροπήγιο με 4 θέσεις, που συμβολίζει τις 4 τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή τοποθετούν ένα κερί στο κηροπήγιο αυτό μετρώντας αντίστροφα το χρόνο μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ιταλία

Στην Ιταλία, την παραμονή των Θεοφανίων, η καλή μάγισσα Μπεφάνα, πετάει με την μαγική της σκούπα από σπίτι σε σπίτι και κατεβαίνοντας από την καμινάδα γεμίζει με παιχνίδια τα παπούτσια των καλών παιδιών.

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2019

Καλά Χριστούγεννα από όλο τον κόσμο

 

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χριστουγεννιάτικα έθιμα χαράς και αγάπης στη Θράκη

“Ρουγκάτσια”
Στο Πύθιο του Έβρου τα μικρά παιδιά έβγαιναν στους δρόμους του χωριού για να πουν τα “κόλιαντα” μια μέρα νωρίτερα από την παραμονή των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 23 Δεκεμβρίου. Τα αγοράκια, από νωρίς το πρωί, ξεχύνονταν στα σοκάκια του χωριού και φώναζαν: ” Kόλιντα,μπάμπου τσικ,τσικ,τσικ …;.” Ανήμερα τα Χριστούγεννα τα παλικάρια του χωριού χωρίζονταν σε μικρές ομάδες και γύριζαν όλα τα σπίτια. Την κάθε ομάδα την αποτελούσαν τέσσερα άτομα. Στο δρόμο λέγανε τραγούδια του δρόμου και μέσα στο σπίτι το: «Σαράντα μέρις έχουμι Χριστό που καρτερούμε …;»
Τα Ρουγκάτσια, δηλαδή οι παρέες των παλικαριών, όταν έμπαιναν στο σπίτι κάθονταν, όπου τους έβαζαν οι νοικοκυραίοι, και τραγουδούσαν εναλλάξ δυο-δυο το παραπάνω τραγούδι. Κι αυτό για να “ξεκουράζουν” τη φωνή τους. Γιατί το τραγούδι ήταν

  1. πολύ μεγάλο,
  2. χωρίς ενδιάμεσα “ξεκουράσματα”,
  3. και θα δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα.

Εξάλλου έπρεπε να τραγουδήσουν σε πολλά σπίτια και μέχρι αργά το βράδυ της μέρας των Χριστουγέννων.

Όταν θα ‘ρχονταν τα Ρουγκάτσια στο σπίτι έπρεπε

όλα τα μέλη της οικογένειας να βρίσκονται εκεί. Σπίτι κλειστό τα Ρουγκάτσια δεν έπρεπε να βρουν. Το’χανε σε κακό. Κάθονταν, τραγουδούσαν, έπαιρναν το κέρασμά τους, το φιλοδώρημά τους (χρήματα ) και φεύγανε για άλλο σπίτι.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο θεός του πολέμου

http://[slideboom id=2062217&w=425&h=370]

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βίντεο
1 Μαρ 2018

Βίντεο

Συντάκτης: ΑΡΑΜΠΑΤΖΙΔΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Διάφορα

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ιστορία Γ΄ τάξης

 

Οι Αχαιοί φτάνουν στην Τροία

 

                                                                                  

Γνωστικό αντικείμενο : Ιστορία

Διδακτική ενότητα : Οι Αχαιοί φτάνουν στην Τροία

Τάξη : Γ΄ Δημοτικού

Μαθησιακό αντικείμενο : Χάρτης

Αφόρμηση : Άσκηση 1,Τετράδιο Εργασιών ιστορίας Γ΄ Δημοτικού, σελίδα 26

 

Γενική Περιγραφή : Διαδραστικός Χάρτης των βασιλείων των Αχαιών τις παραμονές του Τρωικού πολέμου με την παρουσίαση πληροφορικού ιστορικού υλικού.

 

Αναλυτική Περιγραφή : Οι μαθητές στο εργαστήρι πληροφορικής χωρισμένοι σε ομάδες τριών ατόμων πατώντας στα κατάλληλα σημεία στον χάρτη γνωρίζουν τα ονόματα για τα βασίλεια των Αχαιών, διακρίνουν γεωγραφικά τις επιμέρους περιοχές και προσδιορίζουν τις δυνάμεις της εκστρατείας σύμφωνα με το ομηρικό κείμενο.

 

Αναμενόμενα αποτελέσματα :

  • Η καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου του μύθου
  • Προσέγγιση του προσανατολισμού στον χώρο
  • Καλλιέργεια κινητικής δεξιότητας

 

Τα βασίλεια των Αχαιών

 

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το πήρες το μήνυμα;

Στον  πίνακα παρατηρούμε τα σωματομετρικά στοιχεία ενός κοριτσιού από την Α’ Δημ.-ΣΤ’ Δημ..
Να δημιουργήσετε δύο γραφήματα. Στο πρώτο να φαίνεται η ανάπτυξη του κοριτσιού στο ύψος σε σχέση με την ηλικία του και στο δεύτερο η ανάπτυξη του στο βάρος σε σχέση με την ηλικία του.

Σημείωση: Πατώντας στο αρχείο,κατεβαίνει και ανοίγει η εργασία.

Σωματομετρικά στοιχεία